Rosamund Pike trenutno morda ni ravno prva favoritka za oskarja za najboljšo glavno vlogo, je pa brez dvoma britanska igralka, ki je najbolj zaznamovala lansko filmsko leto. Foto: EPA
Rosamund Pike trenutno morda ni ravno prva favoritka za oskarja za najboljšo glavno vlogo, je pa brez dvoma britanska igralka, ki je najbolj zaznamovala lansko filmsko leto. Foto: EPA
Richard Linklater nagrade za Fantovska leta pobira že vse od Berlinala naprej.

V istih kategorijah je film nedavno osvojil zlate globuse. Fantovska leta imajo tudi šest nominacij za oskarje, katerih dobitniki bodo znani v noči z 22. na 23. februar.

Linklaterju nagrada britanskega kritiškega združenja po lastnih besedah zelo veliko pomeni: "Zame je to vrh vsega, kajti to so ljudje, ki poznajo filmsko zgodovino in si ogledajo vsak film."

Kot je še dodal, ne želi biti elitističen, toda v filmskem svetu so po njegovem mnenju pisci pomembni, ker vedo precej o tem, o čemer pišejo, zato jih jemlje resno, nagrado pa več kot le priznanje.

Za najboljšega igralca je združenje kritikov nagradilo Michaela Keatona iz filma Birdman, v katerem igra nekdanjega gledališkega zvezdnika, ki si želi obuditi kariero. Film je v tekmi za oskarja pobral devet nominacij.

Andersonu se nasmiha scenaristični oskar
Komedija Grand Budapest hotel, s prav tako devetimi nominacijami drugi veliki favorit letošnjih oskarjev, pa je bila nagrajena za najboljši scenarij, ki ga je napisal režiser Wes Anderson.

Julianne Moore je nagrado za najboljšo igralko odnesla za vlogo v filmu o boju z Alzheimerjevo boleznijo, Še vedno Alice. Rosamund Pike pa si je z vlogama v trilerju Ni je več in komediji What We Did On Our Holiday prislužila nagrado za najboljšo britansko igralko leta.

Za najboljšega britanskega igralca leta so kritiki razglasili Timothyja Spalla za upodobitev slikarja J.M.W. Turnerja v filmu G. Turner.