Lik Steva McKeeja, ki je številne zmotil, je navdihnil Steve McQueen, ki se je v drugi polovici šestdesetih uril pod okriljem Brucea Leeja. Foto: IMDb
Lik Steva McKeeja, ki je številne zmotil, je navdihnil Steve McQueen, ki se je v drugi polovici šestdesetih uril pod okriljem Brucea Leeja. Foto: IMDb
Ghost in the Shell
Razburjenje okrog Rojstva zmaja prihaja na krilih podobnega škandala, ki ga je sprožila vest, da je glavno vlogo v ekranizaciji animeja Ghost in the Shell dobila Scarlett Johansson. Foto: IMDb

Scenarij za film v režiji Georgea Nolfija sta spisala Christopher Wilkinson in Stephen J. Rivele, ki imata s tovrstnimi projekti že izkušnje: podpisana sta pod biografijo Muhammada Alija (igral ga je Wiil Smith) ter pod Miles Ahead, nedavni film o džezovski ikoni Milesu Davisu. Rojstvo zmaja za izhodišče vzame slavni zasebni dvoboj med Bruceom Leejem in Wong Jack Manom, nato pa se razvije v mafijsko srhljivko.

No, tisti, ki so film že videli (premiero je doživel na filmskem festivalu v Torontu), se pritožujejo, češ da je protagonist filma v resnici Leejev fiktivni beli prijatelj Steve McKee, ki se v zgodbi nauči kung fuja in za piko na i še zapelje lepo Kitajko.

"Film Brucea Leeja reducira na stranski lik v njegovi lastni zgodbi, da lahko v glavno potisne belca. Azijski moški nikoli ne more biti v glavni vlogi, niti če je film o njem. Belci, bi vas ubilo, če bi se nehali vsepovsod tlačiti?" je jezno zapisal eden od komentatorjev na IMDb-ju. "To je pljuvanje na spomin Brucea Leeja. Kot njegovega lojalnega oboževalca in Azijca me to resno žali," je dodal nekdo drug.

Trenutno nastaja še en biografski projekt, posvečen Leeju, ki bo morda ubral boljši pristop - na čelu podviga je Leejeva hčerka Shannon. Ob najavi filma je izjavila: "Že prej so nastajali filmi, povezani z mojim očetom, a v njih ni bilo pravega razumevanja njegove filozofije in veščin. Niso ujeli bistva njegove vere v borilne veščine. Edini način, da bi ljudje doumeli globino in izjemnost mojega očeta, je, da ustvarimo lastne vsebine."

Razburjenje okrog Rojstva zmaja prihaja na krilih podobnega škandala, ki ga je sprožila vest, da je glavno vlogo v ekranizaciji animeja Ghost in the Shell dobila Scarlett Johansson. Podobnih kritik je bilo deležno podjetje Marvel, ki je vlogo Starodavnega (v stripih je bil to Tibetanec) v filmu Doctor Strange preoblikovala tako, da jo zdaj igra Tilda Swinton.