"Pridem s fanfarami!" se je na imenovanje navdušeno odzval George Miller. Foto: Reuters

Nekateri zagovorniki umetniškega filma se že zgražajo, saj Miller ne podpisuje le Maxa, temveč tudi komedijo Čarovnice iz Eastwicka, in kar je v očeh filmskega snoba še "huje", film Babe, v katerem nastopa govoreči pujs (a ne pozabimo, da je bil film nominiran za sedem oskarjev).

Virtuoz različnih žanrov
Organizatorji festivala vztrajajo pri svoji odločitvi. "Miller vso svojo kariero eksperimentira z žanri in pričakovanja najširšega občinstva spaja z najvišjimi umetniškimi standardi," so zapisali v izjavi za javnost. Filmska smetana se bo v Cannesu družila med 11. in 22. majem.

Miller je bil nad vabilom navdušen: "Kakšna neskaljena radost! Biti na tem legendarnem festivalu, na razkritju filmskih zakladov z vsega sveta. Preživljati čas v strastnih debatah z drugimi člani žirije. Kakšna čast. Pridem s fanfarami!"

Nagrada za lansko presenečenje?
Lani sta canski žiriji predsedovala Joel in Ethan Coen. Zlato palmo je prejel film Dheepan Jacquesa Audiarda, ki tematizira stisko šrilanških beguncev v Franciji.

Obenem je treba povedati, da je prav lani v Cannesu svoj zmagoviti galop po vsem svetu začel Pobesneli Max, blockbuster s protitotalitarističnimi in femnističnimi toni, ki je tako pomenil tudi svojevrsten "comeback" za režiserja, čigar kariera je bila pred tem v zatišju. Film je še vedno v igri za deset oskarjev, tudi za kipca za najboljšo režijo in najboljši film.