Za skladatelja in dirigenta je to že tretji zlati globus (nominiran je bil še šestkrat). Foto: EPA
Za skladatelja in dirigenta je to že tretji zlati globus (nominiran je bil še šestkrat). Foto: EPA
Ennio Morricone
V Los Angelesu je namesto njega kipec prevzel Quentin Tarantino. Foto: EPA

Maestro Morricone se 10. januarja ni mogel udeležiti podelitve nagrad, zato je globus v njegovem imenu prevzel Quentin Tarantino, čigar najnovejši vestern Podlih osem je skladatelj pospremil z nagrajeno glasbo. Z drevišnjo izročitvijo se bo na neki način pisala zgodovina, saj se bo prvič, odkar podeljujejo zlate globuse, zgodilo, da bodo kipec predali zunaj Los Angelesa.


Morriconejeva zgodba skozi Tornatorejevo kamero

Nagrado bo 87-letnemu skladatelju na slovesnosti, ki jo bo gostil priznani italijanski draguljar Bulgari, izročil predsednik Zveze tujih dopisnikov v Hollywoodu (HFPA) Lorenzo Soria. To je tretji globus Morriconeju, ki je bil prvič nagrajen leta 1987 za glasbo v filmu Misijon v režiji Rolanda Joffeja in nato še leta 2000 za film Giuseppeja Tornatoreja La leggenda del pianista sull'oceano.

Tornatoreja so zaprosili, da spregovori o skladateljevem prispevku k filmski in glasbeni umetnosti in o nastajanju dokumentarnega filma o Morriconeju Lo sguardo della musica (Pogled glasbe).

Morricone je za filmsko glasbo Podlih osem že šestič nominiran tudi za oskarja za najboljšo filmsko glasbo. Skladatelju, ki podpisuje izredno obsežen opus več kot 500 filmskih skladb, se je Ameriška filmska akademija leta 2007 poklonila tudi s častnim oskarjem za življenjske dosežke.

Glasba iz zlatih časov italijanskega filma
Klicu glasbe se je Ennio Morricone prepustil že v mladosti. Po študiju glasbe v Rimu je sprva skladal popularne pesmi, filmsko glasbo pa je začel pisati v šestdesetih letih, zlatih časih italijanske kinematografije. Tedaj je nastalo verjetno njegovo najbolj znano delo, glasba za trilogijo vesternov Sergia Leoneja, ki vključuje filme Za prgišče dolarjev, Za dolar več ter Dobri, umazani, zli.