Cvitkoviča so v Benetkah nagradili za film Kruh in mleko. Foto: FSF
Cvitkoviča so v Benetkah nagradili za film Kruh in mleko. Foto: FSF
Zvezde bodo Benetke, kot narekuje tradicija, tudi letos preplavile v prvih septembrskih dneh. Foto: EPA

Slovenski režiser Jan Cvitkovič je namreč v Benetkah leta 2001 prejel nagrado lev prihodnosti.

V ugledni družbi
Med povabljenimi so med drugim še Ulrich Seidl iz Avstrije, Walter Salles iz Brazilije, Susanne Bier iz Danske, Brillante Mendoza s Filipinov, Haile Gerima iz Etiopije, Olivier Assayas iz Francije, Yorgos Lanthimos iz Grčije, iranski režiser Abbas Kiarostami, Italijan Bernardo Bertolucci, Šinja Tsukamoto iz Japonske, makedonski režiser Milčo Mančevski, Andrzej Wajda iz Poljske in Aleksej German iz Rusije.

Mednarodna vizija prihodnosti filma
Vsak izmed povabljenih režiserjev bo posnel 90 sekund dolg prispevek na skupno temo - prihodnost kinematografije. To bo oblikovalo zelo številčen in najverjetneje raznolik omnibus, ki bo predstavljen na letošnjem beneškem festivalu.

Cvitkovič je svoj prispevek že posnel in ga bo v ponedeljek dostavil na festival v Benetke, so sporočili iz produkcijske hiše Staragara.

Katera "mainstream" imena potujejo v Benetke?
Tekmovalni spored letošnjega festivala, ki bo mesto na vodi zavzel med 28. avgustom in 7. septembrom, bo znan šele konec julija - kar pa ne pomeni, da ugibanja, kateri filmi bi se lahko znašli v bitki za leve, še niso v polnem razmahu. Marsikdo stavi na novo "vesoljsko odisejado" Alfonsa Cuarona, Gravity (v njej nastopata Sandra Bullock in George Clooney, star beneški znanec), in na po resnični zgodbi posneto dramo Captain Phillips Paula Greengrassa, v kateri Tom Hanks igra kapitana tovorne ladje, ki se je leta 2009 znašel iz oči v oči s somalskimi pirati.

Zelo primeren kandidat se zdi tudi Terrence Malick, ki je v Benetkah prestavil že svoj prejšnji film, Čudežu naproti; v naslednjem - delovni naslov je bil Lawless - bo raziskoval glasbeno prizorišče v Austinu (nastopajo Rooney Mara, Ryan Gosling, Natalie Portman in Michael Fassbender, ki se zapletajo v dve prepletajoči se ljubezenski zvezi in tako načenjajo teme spolne obsedenosti, izdaje in ljubezni).

Zagotovo pa vemo, da bodo v Benetkah - zunaj tekmovalnega sporeda - predvajali provokativni film Paula Schraderja, The Canyons, v katerem Lindsey Lohan in pornozvezdnik James Deen igrata razpuščena hollywoodska dvajsetletnika; režiser filma je letos tudi na čelu žirije programa Orizzonti.