Znanstveno 'mojstrovino' so potrdili tudi v Guinnessovi knjigi rekordov. Foto: Youtube
Znanstveno 'mojstrovino' so potrdili tudi v Guinnessovi knjigi rekordov. Foto: Youtube
Film iz atomov
Najmanjši film prikazuje dečka, ki se igra z žogo, telovadi in pleše. Foto: Youtube

90 sekund dolga 'stop-motion' animacija je ustvarjena iz nekaj ducatov ogljikovih atomov, ki so jih premikali s konico posebnega elektronskega mikroskopa, ki omogoča snemanje na atomski ravni, poroča BBC. Bistvo filma je ravno sposobnost premikanja posameznih atomov, kar je bistvenega pomena pri raziskovanju shranjevanja podatkov na ravni atomov. Strokovnjaki so namreč prepričani, da lahko to za več desettisočkrat poveča količino shranjenih podatkov na določen nosilec.
Film je tako majhen, da ga je mogoče gledati le v stomilijonski povečavi. Da bi denimo zaobjeli človeški las, bi potrebnih približno 1.000 sličic. IBM-ovi znanstveniki so zaslužni za več tehnologij, ki omogočajo prodor v atomske in molekularne sisteme, med drugim tudi za omenjeni mikroskop, za katerega so leta 1986 prejeli Nobelovo nagrado za fiziko.

Kakšne so meje shranjevanja podatkov?
"Konica igle je hkrati naše oči in roke. Zazna atome, jih posname, nato pa jih ob približanju povleče po površini v nov položaj," pojasnjuje vodja IBM-ovega oddelka za razvoj Andreas Heinrich. Atomi ohranijo nov položaj, ker ustvarijo kemične vezi z atomi bakrene ploskve pod njimi, to pa znanstvenikom omogoča, da po vsakem premiku posnamejo celotno kompozicijo. Lani so znanstveniki že predstavili način za shranjevanje digitalnega delca, najmanjše enote informacije, vendar zgolj z 12 atomi, medtem ko jih naprava za branje omenjenega filma zajame kar milijon.
Za 242 sličic filma so štirje znanstveniki delali dva tedna po 18 ur na dan. Po besedah Andreasa Heinricha film ni toliko zgodba o posebnem znanstvenem odkritju, ampak prej izhodišče, da bi otroke in odrasle navdušili za matematiko, znanost in tehnologijo.