Prve recenzije filma Saint Amour so pohvalne, posebej za Depardieuja - pri Guardianu ga opišejo kot
Prve recenzije filma Saint Amour so pohvalne, posebej za Depardieuja - pri Guardianu ga opišejo kot "nacionalni zaklad" (predvidevamo, da francoski in ne ruski). Foto: Reuters
Gerard Depardieu
Gerard Depardieu je očitno skeptičen do poročil o tem, kako zelo naj bi v neprijaznih razmerah dela trpela produkcijska ekipa Povratnika. Foto: Reuters

Depardieu je na srečanju z novinarji, ki je bilo na Berlinalu organizirano po projekciji filma Saint Amour, v katerem Francoz igra govedorejca, komentiral dejstvo, da se je George Clooney v Berlinu sestal z Angelo Merkel ter z njo razpravljal o begunski krizi. "Slišal sem, da se je gospod Clooney hotel dobiti z gospo Merkel. Skrbi me, da se ni izteklo dobro," je dejal Depardieu. "Po novem si lahko igralec, politik in okoljevarstvenik, vsega se lahko lotiš."

"Kakšno trpljenje neki"
Igralec je na muho vzel še Povratnika, trenutnega oskarjevskega favorita z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi. "Malo drugačen je od tega, kar trenutno lahko vidimo v kinematografih," je Depardieu povedal na temo naturalističnih prikazov nasilja in napornih razmer, v katerih je filmska ekipa ustvarjala. "Pri ogromni produkcijski ekipi Povratnika, si predstavljam, da je drek, s katerim se morajo igralci premazati, parfumiran drek, in da je blato, v katerem se valjajo, ogrevano."

Depardieu je leta 2013 iz rok predsednik Putina sprejel rusko državljanstvo; z domovino je bil namreč v sporu zaradi visokih davkov, ki mu jih je nalagala francoska zakonodaja. Danes pravi, da se na svojih potovanjih po svetu ne počuti več kot Francoz. "Počutim se kot Rus, tudi v tujini, saj večine časa ne preživim v Franciji. Kako se človek pri predsedniku, ki ga imamo Francozi, ne bi raje počutil kot Rus?" je pripomnil na račun Francoisa Hollanda.

Putinov največji oboževalec
Odkar je ponosen lastnik ruskega potnega lista, Depardieu v svetovnih medijih glasno zagovarja tudi rusko zunanjo politiko. "Res je, da čutim veliko spoštovanje do predsednika Putina in vsega, kar počne za ruski narod. Nekaterim francoskim intelektualcem to ni všeč, česar jim ne očitam, ampak z njimi nočem imeti opravka. Vem, kako živim."

Film Saint Amour, v katerem Depardieujev lik Jean svojega sina Bruna (Benoit Poelvoorde) pelje na turnejo po francoski vinski poti, je režiral Benoit Delepine. Obe vlogi je napisal s svojima protagonistoma pred očmi, saj ju je videl skupaj nastopiti že v filmu Mamut (2010). "Jasno mi je bilo, da se med njima pretaka nekakšna vulkanska energija, kar smo poskušali pokazati v filmu."