Sedem društev s področja filmskega in avdiovizualnega ustvarjanja je sporočilo, da bodo nasprotovali uradniškim strukturam ministrstva za kulturo,
Sedem društev s področja filmskega in avdiovizualnega ustvarjanja je sporočilo, da bodo nasprotovali uradniškim strukturam ministrstva za kulturo, "ki delujejo destruktivno in maščevalno in celo s kršenjem zakonodaje namerno destabilizirajo avdiovizualno področje". Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo
Po mnenju društev je šlo pri posredovanju nepopolnega in nepodpisanega poročila o nadzoru nad zakonitostjo dela filmskega centra za samovoljno odločitev v. d. direktorja direktorata za medije Klemena Kraigherja Mišiča. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Jožko Rutar
Nekritična in nepreverjena objava navedb iz poročil je, kot opozarjajo združenja, povzročila zastoj postopka imenovanja direktorja SFC-ja. Foto: BoBo

Kot so opozorili na novinarski konferenci, filmsko in avdiovizualno področje vsakih nekaj let doživi poskus destabilizacije, vselej ko jim je ministrstvo to omogočilo, pa so "tvorno in zavzeto sodelovali pri sistemskih izboljšavah".

Združenja so se odzvala na osnutek poročila o nadzoru nad zakonitostjo dela filmskega centra, ki je pretekli teden z ministrstva za kulturo prišel v medije. Poročilo navaja, da je Rutar nekaterim projektom dodelil več sredstev, kot je odločila strokovna komisija. Društva poudarjajo, da je šlo pri posredovanju "nepopolnega, nezaključenega in nepodpisanega poročila" za samovoljno odločitev v. d. direktorja direktorata za medije Klemena Kraigherja Mišiča. Nekritična in nepreverjena objava navedb iz poročil pa je povzročila zastoj postopka imenovanja direktorja SFC-ja.

"Brezvladje pomeni katastrofo"
Kot pravijo, ne stopajo v bran Rutarju osebno, temveč kot edinemu kandidatu za mesto direktorja osrednje institucije slovenskega filma. "Naredili bomo vse, da zaščitimo stabilnost, trajnost in razvoj ter mednarodni ugled slovenskega filma. Stopili bomo v bran vsakemu, ki bo želel voditi to osrednjo institucijo v smeri razvoja, strokovnosti in stabilnosti," je ob tem poudaril predsednik Društva slovenskih režiserjev Klemen Dvornik. Po njegovih besedah pomeni brezvladje katastrofo, medtem ko pomeni direktor s polnim mandatom stabilnost - "vsaj takšno kot do zdaj" - za nemoten razvoj področja. "Ko ni podpisnika, direktorja ali v. d. direktorja, se ne more podpisati nobena pogodba, se ne more izvršiti noben razpis, se ne more izvršiti nič, kar je funkcija SFC-ja. Se pravi, filmski delavci se znajdemo kot srne na čistini," je še ponazoril Dvornik.

SFC posledično ne more razdeliti prejetih sredstev, kar pomeni, da se "še tisto malo, kar jih je", vrne v proračun. To bi bila izjemna škoda za slovenski film, poudarjajo. Zato bodo nasprotovali uradniškim strukturam ministrstva za kulturo, "ki delujejo destruktivno in maščevalno in celo s kršenjem zakonodaje namerno destabilizirajo avdiovizualno področje".

Minister naj se javno opredeli do spornega poročila
Na ministra za kulturo Toneta Peršaka, ki ga po Dvornikovih besedah vidijo kot ključnega zaveznika v njihovih prizadevanjih, so naslovili več zahtev oziroma vprašanj. Med drugim zahtevajo, da se javno opredeli do vsebine spornega poročila ter korektnosti oziroma zakonitosti (zlo)rabe uradnih postopkov, ter ga sprašujejo, ali bo na vladi aktivno podprl predlog sveta SFC-ja za ponovno imenovanje Rutarja in tako preprečil brezvladje ali izsiljeno imenovanje v. d.

Pod sporočilo, ki so ga naslovili Poziv k razumu, se podpisujejo Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo postprodukcijskih ustvarjalcev, Društvo FPS - filmski producenti Slovenije, Društvo slovenskih producentov, Združenje slovenskih scenografov, kostumografov in oblikovalcev maske ter Združenje filmskih snemalcev Slovenije.

Odzivi na delno poročilo o nadzoru nad delom SFC-ja
Odzivi na delno poročilo o nadzoru nad delom SFC-ja