Baron Cohen je svoj spektakel v tek spravil med premiero otvoritvenega filma Moonlight Kingdom. Foto: Reuters
Baron Cohen je svoj spektakel v tek spravil med premiero otvoritvenega filma Moonlight Kingdom. Foto: Reuters
Diktatorjev dromedar se je v lokalu okrepčal tudi s kavo. Foto: Reuters
Diktator v Cannesu

Britanski satirik in naslovna zvezda komedij Borat in Bruno je s povorko v Cannesu opozoril na ameriško premiero svojega novega filma, The Dictator, v katerem igra generala Aladeena, fiktivnega despota prav tako izmišljene severnoafriške države Wadiya.

Medtem ko je večina slavnostnih gostov v temi kinodvorane gledala otvoritveni film festivala - to je Moonrise Kingdom Wesa Andersona -, je general Aladeen v svoji vojaški uniformi, obloženi z medaljami in epoletami, cirkus zganjal le nekaj ulic stran. Iz preddverja enega izmed luksuznih hotelov se je pojavil v spremstvu dveh mladenk z vojaškima baretkama in kalašnikovkama. "Sprostite se, brez ihte, prosim," je Cohen v svoji oranžno-zeleni uniformi miril gručo fotografov, radovednežev in varnostnikov. "Diktator sem! Nočem, da bi se komu kaj zgodilo."

Več o letošnjem festivalu Cannes preberite tukaj.

Da je bil diktator lahko dostojnejša konkurenca poplavi zvezdnikov, ki v teh dneh derejo v Cannes, je prišel v spremstvu kamele (z registracijsko številko Wadiya 1). Medtem ko se je skušal nanjo teatralno povzpeti, je zgrmel na zadnjo plat. S tem skečev še ni bilo konec: žival je nato na povodcu odpeljal po nakupih (iz butika Ralpha Laurena sta prišla z oranžnim šalom za dromedarja).

Film, pri katerem je Cohen sodeloval tudi kot soscenarist in producent, je nastajal prav v mesecih "arabske pomladi" na Bližnjem Vzhodu. Lik Aladeena - negotovega in precej butastega despota, ki se mu deklaracija o človekovih pravicah zdi "za počit smešna" - je bil v osnovnih potezah oblikovan po osebnostih zdaj že pokojnih Gadafija in Sadama Huseina.

Čeprav Borat danes velja za precej uspešno mešanico vulgarnega humorja, karikiranja in brezsramnega voajerizma, ki pa v sebi nosi zrno nekega globljega sporočila, pa so prve recenzije diktatorja mlačne.

Diktator v Cannesu