Zia na koncu ugotovi, da Desiree ni ravno prava zanj, čeprav se je zaradi nje ubil. Foto: Uradna stran filma
Zia na koncu ugotovi, da Desiree ni ravno prava zanj, čeprav se je zaradi nje ubil. Foto: Uradna stran filma
Picerija Kamikaze
Zia in Mikal sta prepričana, da sta našla samotno plažo, a zjutraj ugotovita, da sta spala ob uporabljenih kondomih. Foto: Liffe
Načini samomorov so bili različni, prav komično pa so prikazani vzroki zanje. Foto: EPA
Picerija Kamikaze
Tudi na vzporednem svetu obstajajo samooklicani odrešeniki. Foto: Uradna stran filma
Sončna očala

V Cankarjevem domu sta nekaj več o snemanju filma o samomorilcih, ki se po uspelih dejanjih znajdejo na drugem svetu, v katerem ni mogoče videti nasmehov in rož, izdala režiser Goran Dukić in igralka Mikal Lazarev, ki v filmu upodablja Nanut.

Lazareva je obiskovalcem povedala, da so film snemali v Los Angelesu in okoliški puščavi, kjer so termometri avgusta pokazali tudi 45 stopinj Celzija, zaradi nizkega proračuna pa si niso mogli privoščiti klimatskih naprav. A čeprav so bili telesni napori veliki, so jih lahko premagovali, ker je bil vsem sodelujočim tako všeč scenarij.

Samo scenarij mora biti dober, pa gre ...
Dober scenarij je bil tudi razlog, zakaj se je ekipi filma pridružilo tudi tako znano ime, kot je Tom Waits. Igralca sploh ni bilo težko dobiti, je povedal Dukić, ki je pojasnil, da so scenarij poslali Waitsovemu agentu, ga nekaj zatem poklicali in dobili njegovo privolitev za Waitsovo sodelovanje, ki si od vloge ni mogel obetati zaslužka, a je bil navdušen nad zgodbo, za katero je režiser sam napisal zgodbo po Kneller's Happy Campers Etgarja Kereta, določene dele pa ji je dodal tudi sam.

"Z Mikal sva se vozila po kalifornijski puščavi in med vožnjo sem filmu dodajal različne prizore, ki jih v Keretovem delu ni bilo," je povedal režiser, ki je kot primer navedel črno luknjo v pod avtomobilskim sedežem. Ta je vzrok za nekaj prepirov med glavnima protagonistoma v filmu, Zio in Eugenom; prvemu je namreč med vožnjo vse prevečkrat kaj padlo iz rok in se skotalilo v črno luknjo pod sovoznikovim sedežem, od koder so stvari izginile neznano kam. Eugena je najbolj spravljalo ob živce, kadar se je to zgodilo z njegovimi sončnimi očali ... Idejo za črno luknjo, skozi katero se Zia na koncu tudi vrne nazaj na ta svet, je Dukić dobil med vožnjo po puščavi, ko so tudi njemu in sovoznici stvari nenehno padale pod sedež.

Duh zgodbe je ostal
Kot je povedal režiser in scenarist, so nekateri deli sicer res dodani, a je ohranil duha zgodbe, ki jo je Keret prenesel tudi v strip, prav tako kot film, naslovljen Picerija Kamikaze; ilustriral ga je Asaf Hanuka. Dukić pa je spregovoril tudi o razlikah med snemanjem v Evropi in ZDA. V Evropi se denar za snemanje dobi od države, v tujini pa so glavni "pokrovitelji" novih filmov bogati posamezniki in podjetja, je povedal režiser, ki je dodal, da v ZDA sicer ni odšel zaradi razlik v produkciji.

Občinstvo ga ima rado
Kljub temu pa je s Picerijo Kamikaze, v kateri ob v Ljubljani gostujoči igralki nastopajo med drugim še Patrick Fugit, Shannyn Sossamon, Shea Whigham, že omenjeni Tom Waits, Will Arnett, John Hawkes in Leslie Bibb, režiser osvojil že več nagrad. V Seattlu so ga razglasili za najboljšega režiserja, v Filadelfiji je prejel nagrado za najboljši prvenec, v Motovunu nagrado občinstva, sodeloval pa je tudi na festivalu Sundance.

Pozor! Samomor se ne izplača.
Gledalce najbolj očara z zgodbo, ki se ukvarja s težko temo - samomori, a jo obravnava na zelo poseben način. Samomorilci se po smrti znajdejo v drugem svetu, ki je zelo podoben tukajšnjemu, le da je še slabši. Kljub temu samomora ne naredijo še enkrat, saj se bojijo, da bi bil naslednji svet še slabši. Tako se trudijo preživeti s tem, kar imajo in vedo, med drugim pa se ukvarjajo tudi z ugibanjem, s kakšnim dejanjem je kdo zapustil Zemljo.

Tudi vzporedni svet se da zapustiti
Zia si je zapestje prerezal zaradi končane zveze, ki je ni mogel preboleti, zato se je odločil, da se ubije. Na drugem svetu dobi službo v piceriji Kamikaze, spozna Eugena in izve, da je tudi njegovo nekdanje dekle napravilo samomor. Ker je še vedno ni prebolel, se odloči, da jo najde, na pot pa zvabi tudi svojega novega kolega. Kmalu se jima pridruži tudi Mikal, ki jo pobereta med potjo, tudi ona pa potuje s prav posebno misijo - najti odgovorne za ta svet in se jim pritožiti, saj trdi, da se je na njem znašla po pomoti, o čemer pa oba moška močno dvomita. A izkaže se, da se tudi to lahko zgodi, in še več - da tudi tisti, ki so na "vzporednem" svetu povsem upravičeno, lahko najdejo pot z njega ...

M. T.