Humorni kreativni dokumentarec nas seznanja z mejami Evrope in življenjem, ki ga krepko sooblikujejo. Ljudje ob meji so zaradi rigidne zakonodaje mej in političnih razmer primorani poiskati svojske rešitve, s katerimi si normalizirajo vsakdan in postavljajo zrcalo državno-političnim sistemom. Foto: Restart
Humorni kreativni dokumentarec nas seznanja z mejami Evrope in življenjem, ki ga krepko sooblikujejo. Ljudje ob meji so zaradi rigidne zakonodaje mej in političnih razmer primorani poiskati svojske rešitve, s katerimi si normalizirajo vsakdan in postavljajo zrcalo državno-političnim sistemom. Foto: Restart
Junaki filma so navdihujoči posamezniki, ki so zaobšli zunanje meje ravno zato, ker so premagali lastne notranje meje. Njihove zgodbe spoznamo skozi oči štiriletne Terre. Foto: SFC

Poldrugo uro dolga zgodba poteka predvsem preko dialogov med režiserko Petro Seliškar in njeno hčerko Terro, ki je bila rojena na Balkanu. Snemalec Brand Ferro, režiserkin partner in Terrin oče, je makedonsko-kubanskega rodu, Terra pa je bila vzgojena kot državljanka sveta. Ko se zave, da je avtomobil njene družine njena dnevna soba, hitro spozna tudi to, kaj so meje.
Dokumentarec predstavlja zgodbo o Evropi prav skozi njene oči. Zgodba sledi družini na potovanju po južni Evropi. Terra radovedno opazuje svet okrog sebe in z otroško iskrenostjo nagovarja svoje sogovornike, pa naj gre za krajevne ribiče, pankovski band ali tržaškega pisatelja Borisa Pahorja. Skozi zanimive življenjske zgodbe ljudi, ki jih na potovanju sreča, se nauči veliko o naravi, državah, politiki, zgodovini “Mame Evrope” in o vseh razlikah, ki rišejo meje med ljudmi. V pogovorih z mamo Terra spoznava problem nastanka novih držav v Evropi, novih odnosov in težav, ki jih državljanom prinaša ozek birokratski pogled na "pravila" obnašanja in spopadanja s posledicami nenadne ujetosti v nekem vmesnem prostoru.
Štiriletna deklica o absurdnosti meja
"Ko je bil film posnet, je imela Terra štiri leta, danes pa je šestletna deklica. Njene izjave kažejo vso absurdnost meja, ki so posledice političnih odločitev in vplivajo na življenja ljudi", je dejal hrvaški producent filma in urednik založbe Restart Label Oliver Sertić.
Izrazil je zadovoljstvo nad festivalskim življenjem filma, ki je svetovno premiero doživel lani v Skopju. Film je bil tudi odlično sprejet na filmskem festivalu v Rotterdamu, uvrščen je bil v program lanskega filmskega festivala v Sarajevu, hrvaško premiero pa je doživel februarja na ZagrebDoxu. V Sloveniji je bil prikazan v okviru Revije slovenskega dokumentarnega filma v Mariboru, na Festivalu slovenskega filma v Portorožu ter na Liffu.
Poleg Zagreba bodo film predvajali tudi na Reki, v Varaždinu, Dubrovniku in še v nekaterih drugih hrvaških mestih. Sertić je poudaril tudi, da je film Mama Evropa prvi dokumentarec slovenskega avtorja, ki bo v hrvaški kinodistribuciji. Film je nastal v koprodukciji Slovenije, Hrvaške in Makedonije.
Pripovedovanje zgodb skozi otroški svet
"Vedno sem si želela pripovedovati zgodbe čim bolj odkrito in preprosto, zato sem poskusila vstopiti v otroški svet. To je nemogoče, saj imajo otroci svoj svet, v katerega mi nikoli ne uspe vstopiti, vendar sem vseeno poskusila. Terrine slike in risbe smo zbirali od njenih malih nog. S pomočjo Katrin Ebersohn in Daniela Freymüllerja smo prek animacije oživili njene žive domišljijske zgodbe, medtem ko jih je risala. To je postal ključ za njen svet," je povedala avtorica in Terrina mama Petra Seliškar.