Foto:
Foto:
Človek, ki lahko pade z Zemlje.

Film, ki so ga premierno prikazali na prvem programu Televizije Slovenija, je nastal pod režisersko taktirko Mirana Zupaniča, scenarij pa je napisala Helena Koder.

Zbranemu in že znanemu gradivu o avtorju so ustvarjalci dokumentarnega filma dodali še pričevanja številnih Kocbekovih sodobnikov, med katerimi je nekoliko bolj izpostavljeno pričevanje avtorjevega velikega prijatelja in pisatelja Borisa Pahorja.

Kocbek je bil pesnik, prevajalec, urednik, politik, moralist, razumnik in mistik. Njegov čas je bil zaznamovan z dvema totalitarizmoma (fašizmom in komunizmom), zato je poln prelomnih dogodkov in pomembnih odločitev.

Največji kot pesnik
Kocbekova umetniška, intelektualna in politična usoda je tesno povezana s polpreteklo zgodovino Slovenije in tudi nekdanje Jugoslavije. V dokumentarnem filmu so zbrana pričevanja avtorjevih sinov, prijateljev, znancev, pesniških kolegov in razlagalcev zgodovine. Film je zastavljen tako, da gledalcu približa Kocbeka kot pesnika, kot človeka, ki je tovarišiji nekoč dejal: "Lepo vas prosim, obložite me s težkim kamenjem, sicer bom zdaj zdaj padel z Zemlje v vesolje!"

Dokumentarni film o velikanu slovenske literature si lahko ogledate tukaj.