Film Harry Potter - Polkrvni princ bo v kino prišel z osemmesečno zamudo, in sicer julija. Foto: Reuters
Film Harry Potter - Polkrvni princ bo v kino prišel z osemmesečno zamudo, in sicer julija. Foto: Reuters
Harry Potter - Svetinje smrti
Roman Harry Potter - Svetinje smrti je tako zajeten, da se je zazdelo preprosto nemogoče, da bi zgodbo strnili v en sam film. Foto: Reuters

Glavni igralec Daniel Radcliffe bo tedaj sicer star že 22 let, vendar smo lahko prepričani, da to ne bo nikogar preveč motilo in da ne bo manjkalo gledalcev filma. Sklep največje filmske serije v zgodovini filma - filmi o Harryju Potterju so po zaslužku že prehiteli filme o Jamesu Bondu in vesoljsko sago Vojna zvezd - pravzaprav ne bo samostojni film. Julija 2011 bo namreč premiera drugega dela filma Harry Potter in Svetinje smrti. Pisateljica J. K. Rowling je zadnji roman spisala na več kot 600 straneh in filmskim ustvarjalcem se je zdelo, da tako zajetne zgodbe preprosto ni mogoče 'prevesti' v en sam film. Prvi del filma bo javnosti predstavljen 19. novembra 2010.

Neljubi dogodek na snemanju
Bolj kot starost glavnih igralcev pa producente skrbi to, kdo bo namesto Radcliffa odigral nevarne prizore. Radcliffov kaskaderski dvojnik David Holmes se je pred kratkim hudo poškodoval, in sicer ravno med vadbo drznega prizora, ki naj bi bil sestavni del filma Harry Potter in Svetinje smrti. Zaradi tega dogodka je morala ekipa režiserja Davida Yatesa prekiniti delo in počakati na sodbo Urada za varnost in zdravje, ki je pregledal prizorišče snemanja in odločil, ali je le-to sploh primerno delovno okolje za igralce. Vendar pa za zdaj velja, da ta neljubi dogodek ne bo zakasnil produkcije in zamaknil datuma premiere.

Žena je scenarista debelo pogledala, filmarji so se strinjali
Odločitev, da film po romanu Harry Potter in Svetinje smrti posnamejo v dveh delih, je sprožila mnogo dvomov o smiselnosti 'umetnega podaljševanja' življenja Harryja Potterja. O težavnem odločanju o tem, kaj naj storijo s tako zajetnim romanom, se je razpisal tudi Steve Kloves, ki je kot scenarist sodeloval tudi že pri prvem, četrtem in šestem filmu o čarovniškem vajencu in dogajanju na čarovniški akademiji Bradavičarki: "Pred nekaj leti smo nekaj trenutkov - vendar pa zelo resno - razmišljali, da bi po romanu Ognjeni kelih posneli film v dveh delih. Torej v primeru filma Svetinje smrti ne gre za povsem nov koncept. Že ko sem začel prebirati Svetinje smrti, še bolj pa, ko sem roman prebral, sem čutil, da bi bil poskus, strniti roman v en sam film, preveč zahteven projekt. Tudi drugi v moji skupini so čutili podobno. Ideja o dveh filmih se je tako porodila že v poznem poletju 2007. /.../ Ko sem ženi to idejo prvič omenil, me je pogledala po strani. Vendar se mi ta projekt še vedno zdi velik izziv, saj nam bo omogočil, da se zares posvetimo likom in jim tako podarimo primerno slovo."
Že to poletje pa z nekajmesečno zamudo prihaja v kino film Harry Potter in Polkrvni princ, ki bi ga morali 'splaviti' že konec lanskega leta, a je več težav, med katerimi je bila tudi stavka hollywoodskih scenaristov, napredovanje projekta upočasnilo. Producenti si zaradi tega ne belijo več glave, ampak upajo, da bo film velika poletna uspešnica.