Donald Glover je bil menda nekoč tudi v ožjem izboru, da bi za Saturday Night Live stalno oponašal Baracka Obamo, a na koncu službe ni dobil. Foto: Reuters
Donald Glover je bil menda nekoč tudi v ožjem izboru, da bi za Saturday Night Live stalno oponašal Baracka Obamo, a na koncu službe ni dobil. Foto: Reuters
Alden Ehrenreich
Novi Han Solo v spin-offskem filmu franšize Vojna zvez je po več krogih avdicij - zdi se, da so se za vlogo potegovali vsi mladi igralci v Hollywoodu - postal še bolj ali manj neznan Alden Elhenreich. Videli smo ga lahko v zadnjem filmu bratov Coen - Ave, cezar. Foto: IMDb

33-letni Donald Glover, ki je trenutno predvsem avtor in zvezdnik FX-ove dramsko-komične serije Atlanta, bo moral vdahniti življenje liku, s katerim je Billy Dee Williams zaslovel v dveh filmih iz najslavnejše franšize v zgodovini: Imperij vrača udarec (1980) in Jedijeva vrnitev (1983).

Še vedno nenaslovljeni film, katerega premiera je napovedana za maj 2018, nam bo predstavil Calrissiana "v formativnih letih", "kot nepridiprava v vzponu v podzemlju galaksije", je v uradni izjavi potrdilo podjetje Lucasfilm.

O filmu, ki bo tematiziral čisto nov košček sveta iz domišljije Georgea Lucasa, sicer še ne vemo veliko - niti o zapletu niti o igralski zasedbi. Gloverja se morda spomnite iz štirih sezon NBC-jeve komedije Community, sicer pa ima tudi uspešno rapersko kariero pod psevdonimom Childish Gambino.

Lando Calrissian je seveda eden najslavnejših izdajalcev v zgodovini filma: Hana Sola in princeso Leio je "prodal" v sagi Imperij vrača udarec. Za svojo dvoličnost se je odpornikom sicer nato odkupil v Jedijevi vrnitvi.

Znano je tudi, čigav pribočnik bo Glover. Glavno vlogo robatega vesoljskega popotnika Hana Sola si je že izboril mladi Alden Ehrenreich; stopiti bo moral v vlogo Harrisona Forda iz izvirne trilogije. Režiserjev stolček si bo delil tandem, ki nam je prinesel legofilm, Phil Lord in Chris Miller.

Napovedani odcepljeni film je del Disneyevega velikopoteznega projekta širjenja "vesolja Vojne zvezd", ki so ga ponovno spravili v zagon z lansko uspešnico Sila se prebuja. Film je v svetovnem merilu zaslužil 2 milijardi dolarjev.

Scenarist "Solovega filma" bo Lawrence Kasdan, ki se je podpisal tako pod kultni Imperij vrača udarec (1980) kot tudi pod novi film, Sila se prebuja.

Poleg nove trilogije, ki nadaljuje sago, ima studio Disney v različnih fazah (pred)produkcije še tri samostojne filme iz vesolja Vojne zvezd. Prvi v kinematografe decembra prihaja Rogue One.