Z Ellen DeGeneres v voditeljski vlogi celoten včere gotovo ne bo popolnoma resen in zatohel. Foto: Reuters
Z Ellen DeGeneres v voditeljski vlogi celoten včere gotovo ne bo popolnoma resen in zatohel. Foto: Reuters
Obleko, ki jo je v filmu Čarovnik iz Oza iz leta 1939 vnosila igralka Judy Garland, so na dražbi na Beverly Hillsu predlani prodali za pol milijona dolarjev.
Za favorita za največ oskarjev mesec pred samo prireditvijo še vedno velja drama 12 let suženj.
Sodeč po poplavi "memejev" si splet zelo, zelo želi zmage za Leonarda DiCapria ... a stavnice trenutno napovedujejo drugače. Foto: Reuters
Že res, da se ekipa Alone Yet Not Alone morda ni nadejala nominacije, a za zmago bodo morali premagati U2 in njihovo Ordinary Love. Foto: Reuters

Je pa film Victorja Fleminga in Georgea Cukorja zato dobil (zaslužena) oskarja za najboljšo glasbeno podlago in najboljšo izvirno pesem, Over the Rainbow. "Presrečna sva, da bomo na letošnjih oskarjih proslavili rojstni dan enega najbolj priljubljenih filmov vseh časov," sta v izjavo za javnost zapisala producenta prireditve Craig Zadan in Neil Meron - mi pa samo upamo, da bomo voditeljico Ellen DeGeneres lahko videli v slavnih rdečih čeveljcih in modri obleki, kako skaklja po rumeni opečnati cesti. Podelitev bodo sicer prenašali v 225 državah po vsem svetu, tokrat - za spremembo - tudi na eni od slovenskih komercialnih televizij.

V "poklon" preoblečeno oglaševanje blockbusterjev?
Že pred časom je iz Akademije prišla tudi vest, da se bodo s posebno točko poklonili "resničnim junakom, superjunakom, junakom ljudstva in animiranim junakom", tako iz preteklosti kot sedanjosti, ter seveda režiserjem in igralcem, ki so jim vdahnili življenje. "Slovesnost smo hoteli poenotiti s skupno temo," sta producenta takrat pojasnila. "Ljudje po vsem svetu hodijo v kino zato, da bi v junakih, ki jih vidijo na platnu, našli navdih. S poklonom celi paleti junakov, ki so obogatili našo filmsko izkušnjo, bomo ustvarili večer, poln radosti in zabave."

Dovolj "tehten" za zmago je samo en film
Dober mesec dni pred samo podelitvijo se stavnice še vedno strinjajo, da ima med devetimi nominiranci za oskarja za najboljši film največ možnosti za zmago suženjska drama 12 let suženj. "Premore vse tisto, kar manjka večini drugih nominirancev - torej, gravitas, družbeno relevantnost, relevantnost za današnji čas, pa še podporo večine ključnih skupin znotraj Akademije (igralcev, režiserjev, scenaristov, montažerjev, itd.)," je za Hollywood Reporter zapisal filmski kritik in analitik Scott Feinberg, ki napoveduje, da si bodo film zaradi dobrega glasu o njem ogledali tudi tisti člani Akademije, ki si ga zaradi "čustvene" tematike sprva niso nameravali.

Brez solidnega scenarija ni zmage
Gravitacija je po Feinbergovem mnenju "letošnje Pijevo življenje": s posebnimi učinki natrpan film v 3D, ki ima možnost za končno zmago bolj na papirju kot v resnici; v zadnjih 58 letih je namreč samo dvakrat na koncu zmagal film, ki ni bil niti nominiran za najboljši scenarij.

Zato pa se malo tesnejša zdi bitka za najboljšega igralca: slavna stavna hiša William Hill zmago z verjetnostjo 1/2 napoveduje Matthewu McConaugheyju (Klub zdravja Dallas); možnosti za zmago Chiwetela Ejioforja (12 let suženj) so le 2/1. Še vedno sicer velja, da bo največ oskarjev domov odnesel film Steva McQueena, medtem ko so prej sicer solidne možnosti Ameriških prevar v zadnjih tednih zbledele.

Pozabljena Kalifornija
Pri Los Angeles Timesu so opazili, da filmov, posnetih v Los Angelesu, Akademija letos praktično ni registrirala: od devetih nominirancev za najboljši film je le eden, znanstvenofantastična drama Ona, dejansko postavljen v mesto angelov. Gravitacija je bila posneta v Veliki Britaniji, Klub zdravja Dallas in 12 let suženj v Louisiani, Ameriške prevare in Kapitan Phillips pa v Massachusettsu (delno še na Malti in v Maroku).

Bodo oskarje zmotile demonstracije?
Filmski blog The Wrap napoveduje, da mojstri posebnih učinkov na dan podelitve v Los Angelesu načrtujejo protest proti tujim davčnim olajšavam, ki uničujejo njihov posel (zdesetkale so jih menda veliko ugodnejše ponudbe za tuje ekipe iz Londona in Vancouvra). Dogodek so poimenovali "Marčevski marš" in ga bodo tako ali drugače povezali z oskarji. Tudi lani so v dnevih po podelitvi mojstri posebnih učinkov povzdignili glas zato, ker je bankrotiralo podjetje Rhythm & Hues, prav tisto, ki je imelo zasluge za filmsko magijo v Pijevem življenju.

Glasbeno presenečenje
Marsikdo je bil precej presenečen, ko se je izkazalo, da je pesem Alone Yet Not Alone, naslovna skladba iz istoimenskega filma, nominirana za najboljšo izvirno pesem (premagati mora pesmi iz filmov Jaz baraba 2, Ledeno kraljestvo, Ona in Mandela: Long Walk To Freedom); njena avtorja sta veteran Bruce Broughton (tudi guverner Akademije!) in Dennis Speigel, poje pa jo Joni Eareckson Tada. Še celo Broughtonova spletna stran nominacijo opisuje kot "presenetljiv izbor, še posebej glede na ta malo znani, obskurni krščanski indiefilm". Presenečena je bila tudi pevka sama: "Neverjetno je že to, da je družinski film s krščansko tematiko sploh nominiran v kateri koli kategoriji na oskarjih. Z izjemo Zgodbe o prvaku (The Blind Side) se to preprosto ne dogaja."

Spodaj si oglejte še Ellenin napovednik za podelitev, ki se pošali na račun vsiljive glasbe, s katero režiser po navadi prekine zahvalne govore.