The Web of Fear. Foto: YouTube
The Web of Fear. Foto: YouTube

V črno-beli sezoni iz leta 1968 z naslovom The Web of Fear nastopa drugi Dr. Who, Patrick Troughton, ki se v mreži londonske podzemne železnice spopade z robotskim jetijem; najdeni so bili štirje deli, eden še zmeraj manjka, eden pa je bil že prej v BBC-jevih arhivih. Prav tako je bila v celoti najdena sezona 1967-68 oziroma vseh šest epizod The Enemy of The World.

Kot so sporočili z BBC-ja, gre za največji "paket" manjkajočih epizod, ki so ga našli v preteklih desetletjih. Mark Gatiss, ki pripravlja inkarnacijo Dr. Whoja v 21. stoletju, je že izrazil svoje navdušenje. "Ves čas smo se trudili po najboljših močeh, in sem ter tja se je kaj pojavilo. Da pa sta se dve seriji zdaj na lepem našli skoraj v celoti, je skoraj neverjetno."

Številni posnetki prodani na tuje
BBC je uničil številne originalne posnetke kultne znanstvenofantastične serije iz 60. in 70. let. A nekatere so tudi prodali na tuje. Zdaj se izgubljeni deli pogosto pojavijo daleč zunaj britanskih meja. Tako kot tokrat, ko so v nigerijskem mestu Jos našli enajst epizod.

"Spominjam se, kako sem brisal prah s trakov in moje srce se je skoraj ustavilo, ko sem zagledal besede 'Dr. Who'," je povedal najditelj Philip Morris, predstavnik družbe Television International Enterprises Archive. Glede na visoke temperature v okolici je prava sreča, da so posnetki nedotaknjeni, je še dejal.

A ljubitelje nanizanke čaka še precej pregledovanja arhivov, saj se je število manjkajočih delov zdaj spustilo s 106 na 97.