Murphyja je za kariero komika navdihnil vzgled Richarda Pryorja. Foto: Reuters
Murphyja je za kariero komika navdihnil vzgled Richarda Pryorja. Foto: Reuters
Eddie Murphy
Murphy je igral že človeka, ki se lahko pogovarja z živalmi (Dr. Doolitle, 1998), in osla, ki se lahko pogovarja z ljudmi (Shrek, 2001). Foto: Reuters
Tracy Morgan
"Ko sem se zbudil iz kome, je bil Eddie prvi, ki me je spravil v smeh," se travmatičnega lanskega leta spominja Tracy Morgan. Foto: Reuters

Kennedyjev center za odrske umetnosti je letošnje priznanje Marka Twaina, najvišjo ameriško nagrado na področju komedije, namenil Eddieju Murphyju. Lavreat je že s svojim zahvalnim govorom spomnil, da nima zadržkov pred politično nekorektnostjo - nekaj šal je razdrl na račun prejemnika Twainove nagrade leta 2009, Billa Cosbyja, čigar padec s piedestala je bil v zadnjem letu medijsko podrobno dokumentiran. (Več kot dvajset žensk ga je obtožilo, da jih je omamil in spolno zlorabil.) Murphy je na to temo pripomnil, da "veš, da si zares zamočil, ko hočejo, da nagrado vrneš". Potem pa je še oponašal Cosbyja, ki se oklepa svojega kipca.

Topla dobrodošlica Tracyju Morganu
Najbolj ganljiv trenutek večera je bil sicer govor Tracyja Morgana, ki ga je avditorij pozdravil s stoječimi ovacijami. (Pred dvajsetimi meseci je bil Tracy namreč vpleten v hudo prometno nesrečo, po kateri je bil dalj časa v komi.) V nagovoru je Murphyja opisal kot svojega "junaka". Prav Murphy je bil menda prvi, ki ga je po nesreči s telefonskim klicem spravil v smeh. "Zaradi njega se ukvarjam s komedijo. Zaradi njega imam službo. Zaradi njega imam kariero."

Murphyju so hvalnice peli tudi drugi zvezdniki oddaje Saturday Night Live: Jay Pharoah, Kevin Nealon in Joe Piscopo. "Nekateri so blagoslovljeni s talentom, Eddie pa je imel pač srečo," je poduhovičil Nealon. Tako kot je SNL v osemdesetih rešil pred padanjem gledanosti, je še dodal, bi zdaj lahko Kennedyjev center rešil, preden pride v roke Donaldu Trumpu. "V preddverju že vidim igralne avtomate."

Idol mlajše generacije
Trevor Noah
, ki je septembra od Jona Stewarta prevzel vodenje The Daily Showa, je pripovedoval o tem, kako je Murphyja prvič videl v komediji Coming to America. "Eddie Murphy je vplival na skoraj vse komike, še posebej v moji generaciji. Pri čisto vsem je briljiral. Pokazal mi je, kako visoko moram ciljati. Zaradi njega sem spoznal, da obstaja neka raven, ki ga moramo skušati doseči in obdržati, in mislim, da ga še do danes skušam doseči."

Ampak kje je pa moj ček?
Murphy je nagrado opisal kot "neznansko čast", pa čeprav bi bilo treba - v dobro prihodnjih nagrajencev - nekaj razčistiti. "Čeprav ji rečejo nagrada, je v resnici priznanje. Nagrade po navadi pridejo v spremstvu z denarjem."

Nagrada je namenjena posameznikom, ki na ameriško družbo vplivajo podobno, kot je to počel veliki pisatelj Samuel Clemens (bolj znan kot Mark Twain). Med dozdajšnjimi nagrajenci so Jay Leno, Carol Burnett, Tina Fey, Whoopi Goldberg, Ellen DeGeneres, Will Ferrell in Richard Pryor.

Murphy je prvič zaslovel leta 1980, pri rosnih devetnajstih, ko se je pridružil ekipi zgoraj omenjene oddaje SNL. Prebil se je do statusa komercialno najuspešnejšega temnopoltega ameriškega komika v zgodovini in enega petih najdonosnejših igralcev na splošno. Za to gre zasluga predvsem komedijam tipa 48 Hours, Trading Places, Dr Dolittle in Coming to America.