Eddie Redmayne je trenutno v položaju, da lahko izbira med kupom različnih filmskih ponudb: izbral je franšizo, ki ji je najbrž že vnaprej usojen huronski uspeh. Foto: Reuters
Eddie Redmayne je trenutno v položaju, da lahko izbira med kupom različnih filmskih ponudb: izbral je franšizo, ki ji je najbrž že vnaprej usojen huronski uspeh. Foto: Reuters
Na Bradavičarki se je nepoznavanje nenavadnih bitij lahko kaj hitro izkazalo za usodno.
false
Studio Universal je za marec 2016 napovedal tudi odprtje tematskega parka The Wizarding World of Harry Potter v Hollywoodu. Foto: false

Fantastična bitja in kje jih najti je namreč učbenik, ki je mimogrede omenjen že v prvem romanu o Harryju (Harry Potter in kamen modrosti). Štiri leta pozneje (med pisanjem četrtega in petega romana v seriji) je pisateljica svojo fiktivno knjigo dejansko napolnila z opisi izmišljenih pošasti, o katerih se učijo na Bradavičarki; na naslovnici se ne pojavi njeno ime, ampak je avtorstvo pripisano fiktivnemu "Newtu Scamanderju", ki se napreza vsa ta bitja tudi v resnici najti. No, in zdaj je tudi znano, kdo bo ta "magizoolog" v filmski adaptaciji: Eddie Redmayne. Režiral jo bo David Yates, ki je podpisan tudi pod zadnje štiri filme o Harryju Potterju.

Kdo ne bi hotel svežega oskarjevca?
"Eddie Redmayne se je uveljavil kot eden izmed najbolj izjemno nadarjenih in priznanih igralcev tega trenutka," so v izjavo za javnost zapisali v studiu Warner. "Navdušeno ga pozdravljamo v čarovniškem svetu J. K. Rowling, kjer vemo, da se bo izkazal." Yates k temu dodaja, da "se ne bi mogel bolj veseliti priložnosti" za delo z mladim Britancem. "Eddie je neustrašen igralec, ki prekipeva od iznajdljivosti, humorja in človečnosti."

Redmayne še pred nekaj meseci domov odnesel oskarja za najboljšo moško vlogo: prinesla mu ga je upodobitev fizika Stephena Hawkinga v drami Teorija vsega.

Že naslednje leto
Prvi film iz nove trilogije je napovedan že za 18. november 2016, kar je točno dva dni pred 15. obletnico izdaje prvega romana o Harryju Potterju. Naslednja dva filma sta trenutno načrtovana za leti 2018 in 2020.

Ne bo predzgodba in ne bo nadaljevanje
Rowlingova je sicer oboževalcem prve podrobnosti začela razkrivati že septembra lani: "Pravila in običaji skrivna čarovniške druščine bodo domača vsakomur, ki je prebral knjige o Harryju Potterju ali videl filme. Ampak Newtova zgodba se začne v New Yorku, 70 let, preden Harry Potter sploh stopi na prizorišče." To ne bo niti preddel niti nadaljevanje zgodbe o Harryju Potterju, ampak "podaljšek" čarovniškega sveta, v katerem so se dogajale njegove dogodivščine.

Kaj bi se še dalo ekranizirati?
Poleg romanov o Harryju in Fantastičnih bitij je Rowlingova v isti svet umestila še kratko knjigo Quidditch Through the Ages, še enega izmed Harryjevih učbenikov. Prihodke od obeh namenja v dobrodelne namene. Konec leta 2008 je nato izšel še "spin-off" The Tales of Beedle the Bard.

Filmska adaptacija Harryja Potterja ostaja najuspešnejša franšiza v zgodovini; v skupnem seštevku je zaslužila neverjetnih 7,7 milijarde dolarjev.

Eddie Radmayne je ravno pred kratkim končal snemanje filma The Danish Girl, v katerem igra transumetnico Lili Elbe. Film popisuje življenjsko zgodbo (resničnega) danskega umetnika Einarja Wegenerja, ki je od tega, da je za svojo ženo Gerdo (Alicia Vikander) poziral v ženskih oblačilih, prišel do dejanske spremembe spola.