Ethan Hawke s soigralko Amando Seyfried. Foto: EPA
Ethan Hawke s soigralko Amando Seyfried. Foto: EPA
Mostra
Ekipa filma The Shape of Water: Richard Jenkis, Octavia Spencer, Sally Hawkins in Guillermo del Toro. Foto: EPA
false
Na Lidu sta tudi Julianne Moore in novopečeni očka George Clooney, ki skupaj z Mattom Damonom predstavljata Suburbicon, za katerega sta scenarij napisala brata Coen in Clooney, ki ga je tudi režiral. Foto: EPA

Kot je povedal na predstavitvi filma, je njegova babica želela, da bi postal duhovnik, sam pa je molil, da ga Bog ne bi nikoli poklical, naj res postane duhovnik. To se je zgodilo zgolj za potrebe njegove filmske vloge v duhovni drami Paula Schraderja First Reformed, enega od 21 filmov, ki se na letošnjem festivalu potegujejo za zlatega leva. Kot je na premieri povedal 46-letni igralec, je bil vse življenje obkrožen z vero, ki zanj, vsaj v njegovi glavi, predstavlja zelo pomemben dialog, zato je bil zelo hvaležen, da je lahko igral to vlogo.

Hawke se je v filmu prelevil v Tollerja, nekdanjega vojaškega kaplana, ki skuša preboleti smrt sina, ki ga je sam spodbujal k vstopu v vojsko. Še dodatno njegovo vero pod vprašaj postavlja noseča vernica Mary (igra jo Amanda Seyfried), ki skupaj s svojim možem, radikalnim okoljskim aktivistom, zaprosi za svetovanje. Glavna tema filma je iskanje ravnovesja med upanjem in obupom, film pa ne ponudi odgovora, kdo na koncu prevlada, je še dejal Hawke.

Schrader pesimističen glede prihodnosti
Schrader, ki se je kot režiser podpisal pod 18 filmov, najbolj znan pa je po scenarijih za kultni klasiki Taksist in Ameriški žigolo, se tokrat prvič loteva duhovnosti, pa tudi okoljskih sprememb. Glede zadnjih je, kot je povedal na projekciji, zelo pesimističen. "Če ste optimistični glede človeštva in planeta, potem niste dovolj pozorni. Mislim, da človeštvo ne bo preživelo tega stoletja," je dejal in dodal, da je njegova "generacija babyboomerjev zaj* planet za naše otroke." Glede sprememb v filmski industirji pa Schrader odgovarja, da je težje gledati film, kot pa ga snemati.

Drugi dan 74. izvedbe beneškega festivala so premierno prikazali tudi film mehiškega režiserja Guillerma del Tora The Shape of Water, v katerem predstavlja zgodbo gluhe čistilke, ki se v podzemnem laboratoriju spoprijatelji z inteligentno dvoživko, ki so jo razvili znanstveniki, libanonsko-francoski film L'insulte ter italijanski film L'ordine delle cose.