Fant s kolesom je na trenutke grozljiva, na trenutke pa ganljiva, čustveno napeta pripoved o zapuščenem dečku, ki išče ljubezen in razumevanje. Najnovejša mojstrovina bratov Dardenne v njunem tipičnem minimalistično-realističnem slogu, ki nikakor ne razočara. Foto: Kinodvor
Fant s kolesom je na trenutke grozljiva, na trenutke pa ganljiva, čustveno napeta pripoved o zapuščenem dečku, ki išče ljubezen in razumevanje. Najnovejša mojstrovina bratov Dardenne v njunem tipičnem minimalistično-realističnem slogu, ki nikakor ne razočara. Foto: Kinodvor
Policist
Filmski teden bo med drugim gostil Katarino Čas, ki je nastopila v irski uspešnici Policist (2011) režiserja Johna Michaela McDonaugha. Prek filma se bodo gledalci seznanili z življenji zapornikov, migrantov in tujih delavcev. Foto: Liffe

V devetih kinematografih po Sloveniji bodo do 12. maja brezplačne projekcije 16 uspešnic evropske filmske produkcije. Poudarek bo na kinematografiji Danske, ki do konca junija predseduje Svetu EU-ja.

Projekcije bodo na sporedu v kinematografih v Ljubljani, Mariboru, Sežani, Radovljici, Izoli, Slovenj Gradcu, Celju, Novi Gorici in Velenju. Na ogled bodo danski (ko)produkcijski filmi Boljši svet (2010) režiserke Susanne Bier, Submarino (2010) Thomasa Vinterberga, Božji bojevnik (2009) Nicolasa Windinga Refna in evropski film leta 2011 - Melanholija Larsa von Trierja.

Na ogled bodo še Avgustovsko kosilo (2009), Masaker (2011), Le Havre (2010), Hiša pravljic (2009), Ilegalen (2010), Delta (2008), 35 šilc ruma (2008), R (2010) ter Sneg na Kilimandžaru (2011). Na sporedu bo tudi slovenski film Circus Fantasticus (2010) režiserja in scenarista Janeza Burgerja.

Pripeljati evropski film do Evropejcev
"Dejstvo je, da se Evropejci med seboj slabo poznamo in s filmom se lahko najbolj približamo državljanom. Evropski film po naših izkušnjah nima visokega kroženja po kinodvoranah držav članic. Zato se nam zdi vsaka iniciativa, ki pomaga pripeljati evropske filme do evropskih državljanov, zelo pomembna in to je eden izmed glavnih namenov Filmskega tedna Evrope," je o projektu dejala vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Nataša Goršek Mencin.

Ob projekcijah bodo potekali pogovori in ustvarjalne delavnice. Gledalci se bodo seznanili z življenji zapornikov, migrantov in tujih delavcev - iz prve roke. Med festivalom bodo v Hiši EU-ja na nabrežju ob Ljubljanici 9. maja zaznamovali dan Evrope v znamenju letošnjega evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti.

Filmski teden Evrope 2012 je ena izmed akcij partnerstva med Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji, Informacijske pisarne Evropskega parlamenta za Slovenjo in Urada vlade RS za komuniciranje pri komuniciranju evropskih vsebin, letos v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenija in Media Deskom Slovenija.