Ob evropskem dnevu mladega filmskega občinstva so v Izoli spodbujali dejavno spremljanje filmskih vsebin, kritično razmišljanje ter upoštevali tudi glas mladih. Foto: Kino Otok / Dino Škorja Jugovac
Ob evropskem dnevu mladega filmskega občinstva so v Izoli spodbujali dejavno spremljanje filmskih vsebin, kritično razmišljanje ter upoštevali tudi glas mladih. Foto: Kino Otok / Dino Škorja Jugovac
Pogovor
V izolskem Art kinu Odeon se je zbralo 78 najstnikov iz Slovenije in zamejstva, ki so se o filmih pogovarjali s povezovalcem Boštjanom Gorencem - Pižamo in njegovimi sogovorniki, režiserjema Miho Hočevarjem in Miho Knificem ter igralcema Niko Manevski in Juretom Kreftom. Foto: Kino Otok / Dino Škorja Jugovac

Nagrado je filmu, ki je tekmoval z nemškim Vse narobe in francoskim Trgovinica za samomore, podelilo več kot 600 mladih iz devetih evropskih mest, tudi iz Izole.

Najprej pogovor, potem glasovanje
Mladi, stari od 12 do 14 let, so se v Izoli, Erfurtu, Köbenhavnu, Londonu, Rigi, Sofiji, Torinu, Valletti in Vroclavu pred izbiro zmagovalca pogovorili o vseh treh filmih ter goste spraševali o zakulisnih zanimivostih, režijskih trikih in igralskih tehnikah.
Filmsko-vzgojni dogodek za mlade ljubitelje filma je v organizaciji zavoda za razvijanje filmske kulture Otok ter Media Desk Slovenija in Slovenskega filmskega centra v Sloveniji potekal prvič.
Mladi bodo lahko posneli svoj film
Kot so sporočili organizatorji mednarodnega filmskega festivala Kino Otok, ki bo letos potekal od 3. do 9. junija, je bila nedeljska prireditev uvod v razgibane filmske dni. S filmskim programom Podmornica se namreč 20. maja začenja program s kopico filmskih zgodb z vseh koncev sveta, ki si jih bodo mladi ogledali na zaključenih šolskih projekcijah.
V sklopu novega festivalskega programa bodo za najstnike iz obalne regije, ki želijo filme tudi ustvarjati, med 31. majem in 7. junijem pripravili delavnice, na katerih bodo spoznali osnove videoprodukcije in posneli svoj film. Organizatorji napovedujejo pester otroški program tudi za festivalski konec tedna med 7. in 9. junijem.