Tanovićeva Nikogaršnja zemlja je leta 2002 prejela oskarja za najboljši tujejezični film. Foto: SFC
Tanovićeva Nikogaršnja zemlja je leta 2002 prejela oskarja za najboljši tujejezični film. Foto: SFC

Nagrado podeljujejo od leta 2007, da bi opozorili na odločilen pomen koprodukcijskega sodelovanja v evropski filmski industriji. Nagrajencu jo bodo izročili na slovesni podelitvi evropskih filmskih nagrad, ki bo 9. decembra v Berlinu.

Kolar se je rodil na Reki, trenutno pa živi v Franciji. Iz filmske produkcije je diplomiral v Beogradu, odtlej pa se je kot producent podpisal pod več kot 30 filmov avtorjev z vsega sveta. Na področju filmske produkcije deluje več kot tri desetletja.

Sodeloval je tudi pri filmu makedonskega režiserja Milča Mančevskega Pred dežjem, ki si je prislužil nominacijo za tujejezičnega oskarja, ter pri filmu Danisa Tanovića Nikogaršnja zemlja, ki je oskarja prejel leta 2002.

S Tanovićem tudi Pekel in Dobro urejeni mrtveci
S Tanovićem in producentom Marcom Baschetom je leta 2003 v Parizu odprl producentsko hišo A.S.A.P., v kateri sta leta 2005 nastala Tanovićev Pekel in film Dobro urejeni mrtveci režiserja Benjamina Filipovića. Sledilo jim je še več drugih, med drugim Zvoki peska režiserke Marion Hänsel, Tanovićeva Triaža in Besa srbskega režiserja Srđana Karanovića. Letos je v A.S.A.P. nastal film Foxtrot režiserja Samuela Maoza. Kolar je bil med letoma 2004 in 2014 tudi član odbora Evropske filmske akademije.