Film
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 10 glasov Ocenite to novico!
Temo krvnega maščevanja na Kosovu je lani - v okviru fiktivne zgodbe - tematiziral igrani celovečerec Drevo režiserke Sonje Prosenc, Marija Zidar pa bo zdaj o tej nasilni tradiciji posnela še dokumentarec. Foto: Reuters
Na drugi letošnji razpisni rok za podporo posameznim projektom je prispelo rekordnih 539 prijav iz 31 držav članic Medie. Sredstva v skupnem znesku slabih 3,2 milijona evrov bodo razdeljena 78 projektom iz 25 držav. Foto: AP
Animateka
Animateka ostaja edini slovenski festival med 50 izbranimi festivali, katerih prizadevanja za promocijo evropskih filmov in razvoj filmskega občinstva so prepoznana tudi na evropski ravni. Foto: Animateka

Dodaj v

Evropska sredstva za dva nova slovenska filma

Snemala se bosta filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov in Gjakmarrja - krvno maščevanje
3. november 2015 ob 16:07,
zadnji poseg: 3. november 2015 ob 17:13
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenija je bila uspešna na razpisu programa Ustvarjalna Evropa - Media in si na njem zagotovila 116.000 evrov. Od tega bo 55 tisoč evrov namenjenih za razvoj dveh novih slovenskih filmov režiserjev mlajše generacije, preostalo pa za festival Animateka in distribucijo 12 tujih filmov.

Podporo Medie za nove filme režiserjev mlajše generacije v skupni vrednosti 55.000 evrov bosta prejela zavoda Nosorogi in Vertigo. Zavod Nosorogi bo za igrani film Zgodbe iz kostanjevih gozdov v režiji Gregorja Božiča iz sklada prejel 30.000 evrov podpore, zavod Vertigo pa bo prejel 25.000 evrov za ustvarjalni dokumentarec Gjakmarrja - krvno maščevanje v režiji in po scenariju Marije Zidar.

Čehov in ljudsko izročilo pred kuliso 21. stoletja
Božičev film temelji na motivih treh kratkih zgodb Čehova in na izbranih zapisih o ljudskem izročilu Beneške Slovenije in Kanalskega Kolovrata. Aktualna tema družbenega propada, fenomen množičnega izseljevanja mladih in posledično opustošenje delov sveta služijo kot ozadje za intimno zgodbo, so sporočili iz Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji.

Producentko filma Marino Gumzi je vest prijetno presenetila: "Zavzeto delo pri razvoju projekta se je obrestovalo. Konkurenca 'tam zunaj' je vsak dan bolj divja; na stotine projektov išče sredstva in pozornost. In vendar - nekaj je posebnega v potencialu tega filma in v zadnjo fazo priprav gremo okrepljeni z imenitno spodbudo."

Dokumentarec o krvnem maščevanju
Film Gjakmarrja - krvno maščevanje Zidarjeva že nekaj let ustvarja skupaj s kosovskim direktorjem fotografije Latifom Hasollijem. Dokumentarec sledi dvema mediatorjema, ki v Albaniji posredujeta med družinami v krvnem maščevanju.

Projekt že ima podporo nacionalnih filmskih centrov v obeh državah in bo postal prva slovensko-kosovska koprodukcija. Nastaja v sodelovanju Vertiga ter Friendly Productions iz Ljubljane in Dera Film s Kosova.

Na prvem razpisu Medie sta bili uspešni produkcijski hiši Tramal Film in Film It, ki sta skupaj pridobili 75.000 evrov. Z novima uspehoma skupna podpora Medie za nove slovenske filme letos znaša 130.000 evrov.

Na drugi letošnji razpisni rok za podporo posameznim projektom je prispelo rekordnih 539 prijav iz 31 držav članic Medie. Sredstva v skupnem znesku slabih 3,2 milijona evrov bodo razdeljena 78 projektom iz 25 držav.

25 tisočakov za Animateko
Mednarodni festival animiranega filma Animateka je tudi letos uspešno podaljšal partnersko pogodbo z Evropsko komisijo, ki bo izvedbo festivala podprla s 25.000 evri. Animateka ostaja edini slovenski festival med 50 izbranimi festivali, katerih prizadevanja za promocijo evropskih filmov in razvoj filmskega občinstva so prepoznana tudi na evropski ravni.

Zagotovljena distribucija za liffovske adute
Prav tako so bili na razpisu uspešni slovenski distributerji. Continental film, Demiurg in Fivia so pridobili podporo v znesku 36.000 evrov za distribucijo 12 tujih evropskih filmov. Med njimi bodo filmi Savlov sin v režiji Laszla Nemesa, Glasnejša od bomb v režiji Joachima Trierja in Moja mama v režiji Nannija Morettija, ki si jih bo mogoče ogledati tudi na letošnjem Liffu.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
POIVRE
# 03.11.2015 ob 20:32
Bosta filma gledljiva? Kdo jih bo gledal? Kaj ni škoda denarja za snemanje filmov, ki jih nihče ne gleda?
ABADON
# 04.11.2015 ob 07:20
Stara navada nerazgledanih ljudi. Po sebi sklepajo.
Kazalo