Peter Mettler (1958) je ena od vodilnih osebnosti kanadskega avantgardnega neodvisnega filma vse od 80. let preteklega stoletja. V obrazložitvi nagrade Darka Bratine so zapisali, da je to nagrada za njegov izjemen opus na področju neodvisnega filma, ki se že tri desetletja
Peter Mettler (1958) je ena od vodilnih osebnosti kanadskega avantgardnega neodvisnega filma vse od 80. let preteklega stoletja. V obrazložitvi nagrade Darka Bratine so zapisali, da je to nagrada za njegov izjemen opus na področju neodvisnega filma, ki se že tri desetletja "izmika kakršni koli žanrski kategorizaciji tako znotraj dokumentarnega kot tudi igranega filma". Foto: EPA
Darko Bratina
Nagrado Darka Bratine Kinoatelje podeljuje od leta 1998 v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa, filmskega kritika in senatorja Italijanske republike, ki je cenil film kot sredstvo za razumevanje lastne identitete. Foto: Kinoatelje
Hazarderji, bogovi in LSD
Na uvodni dan festivala bo ob 20. uri na ogled danes že kultni Mettlerjev film Hazarderji, bogovi in LSD (2002), ki razmislek o mamilih in transcendenci druži z avtorjevo avtobiografijo in zenovsko meditacijo. Foto: IMDb

Ena vodilnih osebnosti kanadskega avantgardnega neodvisnega filma od 80. let preteklega stoletja dalje in gost letošnjega Poklona viziji Peter Mettler (1958) je namreč prejemnik nagrade Darka Bratine, ki jo podeljujejo na festivalu. Nagrado je leta 1998 ustanovil Kinoatelje v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa, filmskega kritika in senatorja Italijanske republike, ki je cenil film kot sredstvo za razumevanje lastne identitete.

Mettler je ena izmed vodilnih osebnosti kanadskega avantgardnega neodvisnega filma vse od 80. let dalje. Njegova filmografija je zaznamovana s poglobljenim raziskovanjem procesa akumuliranega človeškega znanja in z njim povezanega razumevanja sodobne družbe, kot jo vidi in doživlja skozi kamero.

Natančen program filmskega festivala Poklon viziji si lahko pogledate tukaj.

Festival drevi ob 18. uri odpira Mettlerjeva instalacija Frame Mixing Array v goriški Hiši filma, ki je nastala v sodelovanji s Studiem Faganel. Dve uri pozneje bo sledila projekcija danes že kultnega filma Hazarderji, bogovi in LSD iz leta 2002, ki razmislek o mamilih in transcendenci druži z avtorjevo avtobiografijo in zen meditacijo.

Drugi dan festivala v Hiši filma organizirajo celodnevni tečaj pod Mettlerjevim vodstvom, kjer bodo poleg izbranih izsekov predstavljena tudi nekatera njegova dela v celoti. To bosta brezkompromisni študentski kratki film Lancalot Freely iz leta 1980 in dokumentarni film Prelomljena dežela izpred štirih let, ki razkriva nenavadni mikrosvet življenja ob meji med Mehiko in ZDA.

Na ogled bo tudi nagrajeni dokumentarec Konec časa iz leta 2012, v katerem avtor inovativno predstavi razumevanje koncepta časa, a predvsem se skupaj z gledalcem sprašuje, ali ga je sploh mogoče ujeti v filmsko podobo. Projekciji bo sledil pogovor med fizikom Danilom Zavrtanikom in Mettlerjem.

Torkovo druženje se bo sklenilo s podelitvijo nagrade Darko Bratina in slovensko-italijansko premierno projekcijo filma Poživaljenje, ki ga je Mettler režiral v sodelovanju z Emmo Davie. Ključno vprašanje tega novega filma je človekova odtujitev od narave in njegov popolni obrat k tehnologiji.

V sredo dopoldne bo v Kulturnem domu v Novi Gorici na sporedu projekcija filma Tektonske plošče iz leta 1992. Ena izmed novosti letošnjega festivala je programski sklop Prvi poleti, s katerim želijo spodbuditi mlade ustvarjalce, ki so na začetku raziskovanja lastne filmske govorice. Na velikem platnu bodo popoldne predstavili dela študentov filmskih smeri univerz v Novi Gorici in Gorici ter jih hkrati postavili v dialog s filmskim mojstrom.

Začetek kanadskega novega vala
Sledil bo film Na glavi iz leta 1989, ki velja za začetek kanadskega novega vala. V okviru Tedna univerze bodo ob podelitvi častnega doktorata Univerze v Novi Gorici filmskemu režiserju Rajku Grliću večer zaključili s projekcijo njegovega filma Ustava Republike Hrvaške.

Zadnji dan festivala, torej 22. oktobra, bo v Ljubljani v znamenju projekcij dveh Mettlerjevih filmov, obema bo sledil pogovor z režiserjem. Najprej bo v Slovenski kinoteki na ogled film Scissere iz leta 1982, pozneje pa v Kinodvoru na še Poživaljenje.

Peter Mettler na festivalu Poklon viziji
Peter Mettler na festivalu Poklon viziji