V Nashvillu je bila nagrajena celotna igralska zasedba, posebej pa sta priznanji za najboljši vlogi prejela še Jure Henigman in Nina Rakovec. Foto: FSF
V Nashvillu je bila nagrajena celotna igralska zasedba, posebej pa sta priznanji za najboljši vlogi prejela še Jure Henigman in Nina Rakovec. Foto: FSF
Izlet
Izlet je na 14. festivalu slovenskega filma prejel pet vesen - za najboljši scenarij, glavnega igralca in igralko, glasbo ter montažo. Foto: Kolosej

Prvenec mladega režiserja Nejca Gazvode si je na tujih festivalih prislužil že sedem nagrad, prvih takšnih filmskih priznanj pa so se razveselili igralci. Jure Henigman je na 43. filmskem festivalu v Nashvillu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo, Nina Rakovec za najboljšo žensko vlogo, prejeli pa so tudi nagrado žirije za celotno igralsko zasedbo (to sestavlja še Luka Cimprič).

V kategoriji debitantskih filmov je presojala žirija, ki so jo sestavljali igralec Michael Chieffo (igral je v vsem dobro znanih filmih Razkritje, Škrlatna plima, L. A. Zaupno), igralka Beth Grant (poznajo jo gledalci letošnjega oskarjevca Umetnik, pa tudi filmov Ni prostora za starce, Rainman, Hitrost) in direktor fotografije Joe Pacheco.
Izlet neke generacije
Film spremlja tri prijatelje - Gregorja, Andreja in Živo - na nekajdnevnem izletu, ki je nekakšno slovo od brezskrbne mladosti. Med vožnjo se začno razkrivati njihova razmišljanja, strahovi in strasti - Gregorja morijo spomini na vojne grozote, Živo skrita ljubezenska čustva in resne bolezenske težave, Andreja pa uporniška osamljenost.
Nejc Gazvoda je celovečerec posnel z nizkim proračunom v 14 snemalnih dneh julija 2010 na slovenski obali. V celoti so ga posneli s fotoaparatom Canon D7, zaznamuje pa ga tudi snemanje 'iz roke', pri čemer kamera sledi protagonistom. Umetna svetloba je bila uporabljena le redko, prav tako pa v filmu ni upočasnjenih posnetkov oziroma režijskih postopkov, ki bi ga izumetničili.
Nizanje priznanja za priznanjem
Prihodnji teden, natančneje 10. maja, gre Izlet v redno kinodistribucijo na Hrvaško. Ni še mesec od tega, ko je zgodba o ljubezni, prijateljstvu ter prehodu v neko drugo življenjsko obdobje na mednarodnem filmskem festivalu v Clevelandu prejela posebno priznanje žirije v sekciji srednje- in vzhodnoevropskega film. Tam je žirija film opisala kot "samozavesten in obetaven prvenec z osvežujočim tonom in vizualnim slogom".