Justin Timberlake - nas bo v vlogi hladnokrvnega zločinca prepričal? Foto:
Justin Timberlake - nas bo v vlogi hladnokrvnega zločinca prepričal? Foto:
Resnični Jesse James Hollywood
Hollywood je pobegnil v Brazilijo, a so ga po nekaj letih ujeli.
Nick Cassavetes
Koliko režiser v resnici ve?

Ko se je Cassavetes lotil filma o življenju in domnevnih zločinih Jesseja Jamesa Hollywooda, ki naj bi ugrabil in naročil umor petnajstletnika, ni kazalo, da bo zgodba koga po krivici blatila. Leta 2000 so bili štirje možje, povezani z zločinom, za zapahi, zloglasni Hollywood pa je izginil kot kafra.

Popravki v zadnjem trenutku
Lani marca, ko se je snemanje filma prevesilo že v drugo polovico (stroški pa so že zdavnaj presegli sprva začrtane okvire), je Cassavetes doživel neljubo presenečenje: obtoženi se je pojavil v Braziliji, kjer so ga nemudoma prijeli in poslali v Santa Barbaro na sojenje. Kar nekaj metrov filmskega traku je romalo v smeti in filmska ekipa je skušala na hitro "popraviti" film, da bi se ujemal z nenadoma spreminjajočo se resničnostjo.

Da bo porota ohranila trezno glavo ...
V filmu, ki naj bi 27. januarja premiero doživel na festivalu Sundance, nastopajo Bruce Willis, Justin Timberlake in Sharon Stone, zato ni verjetno, da bi ga širša javnost povsem spregledala. In tu se težave šele začnejo: James Blatt, Hollywoodov odvetnik, skuša s sodnim odlokom preprečiti predvajanje filma, ki bi lahko vplival na mnenje porotnikov v bližajočem se sojenju.

Že lani je obtoženčeva obramba dosegla, da je moral scenarist sodišču predložiti zapiske, s katerimi si je pomagal pri pisanju zgodbe – obtožen je, da je pri svojem delu uporabil tudi informacije zaupne narave, ki ne bi smele priti v javnost.

Resnico je žrtev vzela s seboj v grob
Tudi režiser priznava, da je Alpha Dog le ena od možnih različic tega, kar se je v resnici zgodilo, ko je obtoženi s prijatelji ugrabil mlajšega brata konkurenčnega preprodajalca drog, ki jim je dolgoval 1.200 dolarjev; dejstvo je le, da se je dečkovo truplo šest dni kasneje pojavilo v plitvem grobu. Imena in kraji v filmu so bili spremenjeni (glavni junak je postal Johnny Truelove), drugače pa Cassavetes zatrjuje, da je zgodbi "poskušal priti do dna", a ni prepričan, da mu je to v resnici tudi uspelo.

Bi filmska ekipa lahko osvetlila primer?
Režiser obtoženčevi obrambi sive lase povzroča predvsem zato, ker se je med pripravami na snemanje uspel spoprijateljiti s Hollywoodovim očetom, ki trenutno prav tako služi zaporno kazen zaradi preprodajanja droge. Ta naj bi filmski ekipi o svojem sinu zaupal nekaj podrobnosti, ki jih ne ve prav nihče drug. "Samo hipotetično" naj bi Hollywood starejši izdal celo, kako je sina spravil iz države. Cassavetes zatrjuje celo, da pozna resnično zgodbo o Jessejevi aretaciji, ki ni bila nikoli obelodanjena – pa tudi v film si je ni upal vplesti.

Moralistični podton?
Alpha Dog naj bi bil opomin, kako lahko je najstnikom pod vplivom vrstnikov zdrsniti v spiralo nasilja in dokazovanja moči. Tak naj bi bil primer fanta, ki je v umoru pritisnil na sprožilec: najstnik z bolj ali manj čisto preteklostjo se je v trenutku znašel v vrsti za smrtno kazen v zloglasnem zaporu San Quentin.