Tako režiser in soscenarist filma Henry David Gerson kot tudi soscenarist Martin Horvat (desno) sta doštudirala na Ameriškem filmskem inštitutu (AFI). Foto: Herman Askew
Tako režiser in soscenarist filma Henry David Gerson kot tudi soscenarist Martin Horvat (desno) sta doštudirala na Ameriškem filmskem inštitutu (AFI). Foto: Herman Askew
All These Things
"V Vzhodno Evropo sem odpotoval z enim izmed svojih soscenaristov, Slovencem Martinom Horvatom. Peljala sva se iz Ljubljane do Auschwitza in čez Poljsko do domačega kraja mojih starih staršev, Zamošča na Poljskem. Spotoma sva se sestajala z izvedenci za gledališče in umetnost, ugotavljala, kdo so bili na Poljskem ljudje, ki so po vojni prvi spregovorili o tem, kaj se jim je zgodilo," je povedal režiser filma David Henry Gerson v intervjuju za Huffington Post. Foto: Oblikovanje plakata Jan Virant

Letos so prejeli rekordno število prijav, in sicer 1.749 - od tega jih je bilo 286 z ameriških ter 95 z mednarodnih kolidžev in univerz, All These Voices pa je postal eden od 17 filmov, ki so jih ovenčali s študentskim oskarjem. V tekmo za študentskega oskarja se lahko uvrstijo izključno univerzitetni študentje filma, ki se potegujejo za štipendije in denarne nagrade. Filmi so razdeljeni v štiri tekmovalne kategorije, in sicer animirani, dokumentarni, pripovedni in alternativni film.

Ko se odloži uniformo ...
V 15-minutnem filmu All These Voices gre za zgodbo o mladem esesovcu, ki skriva svojo identiteto in čigar pot se po koncu vojne prekriža s skupino preživelih avantgardnih gledaliških ustvarjalcev, ki slavijo prenehanje vojne morije. Skupina odkrije mladeničevo pravo identiteto in tako so njeni člani postavljeni pred odločitev, kaj je pomembneje - njegova človečnost ali politična pripadnost.

Kot soscenarista sta poleg Horvata podpisana še siceršnji režiser filma David Henry Gerson in Brennan Elizabeth Peters, nastopajo pa Beata Pozniak Daniels, Kristof Konrad, Kasia Kowalczyk, Anthony Nikolchev, Kinga Philipps in Harrison Thomas.

Za produkcijo je poskrbela Beatrice von Schwerin, fotografija je delo Elija Arensona, glasbo je ustvaril Brian McOmber, scenografijo pa Daniela Medeiros. Film je nastal kot Gersonovo diplomsko delo v letu 2015 na Ameriškem filmskem institutu (AFI), na katerem je doštudiral tudi Horvat.

Cvetober študentskih alternativcev
All These Voices je bil nominiran v kategoriji alternativnega filma, ob njem pa so se za nagrado v tej kategoriji potegovali še filmi Cloud Kumo (r. Yvonne Ng, City College of New York), Made of Sugar (r. Kevin Rios, NYU), Nova Initia (r. Scott Thompson, Art Institute of Colorado) in The Swan Girl (r. Johnny Coffeen, Maharishi University of Management). Poleg All These Voices sta si od teh nominirancev nagrado prislužila še Cloud Kumo in The Swan Girl.

Letošnji študentski zmagovalci se bodo lahko na letošnjih oskarjih potegovali še za nominacije v kategorijah kratki dokumentarni film, kratki animirani film in kratki akcijski film. V preteklosti je bilo 49 študentskih filmov deležnih nominacij za "prave" oskarje, osem pa je tudi uspelo osvojiti kipce.

Prve tri zmagovalne filme od teh 17 bodo razglasili na 43. slovesni podelitvi študentskih oskarjev 22. septembra in jih ovenčali z bronasto, srebrno in zlato medaljo.


Napovednik in delček filma All These Voices si lahko pogledate spodaj.

ALL THESE VOICES Trailer from David Henry Gerson on Vimeo.

All These Voices (Excerpt) from Eli Arenson on Vimeo.