Letošnji, 67. Berlinale bo potekal med 9. in 19. februarjem. Foto: EPA
Letošnji, 67. Berlinale bo potekal med 9. in 19. februarjem. Foto: EPA
Django
Festival bo letos odprla biografska drama Django, o glasbeniku romskih korenin Djangu Reinhardtu, ki je med drugim sodeloval z velikimi imeni, kot so Bill Coleman, Dicky Wells, Coleman Hawkins in Duke Ellington. V filmu, ki ga je režiral Etienne Comar, je glavnega protagonista upodobil Reda Kateb. Foto: IMDb
T2 Trainspotting
Škotska nepoboljšljiva četverica se vrača po dveh desetletjih v filmu T2 Trainspotting. Foto: IMDb

Pretekli mesec je bilo naznanjeno, da se bodo s svojimi filmi letos za zlatega medveda potegovali režiserji Ildiko Enyedi s Teströl és lélekröl (O telesu in duhu), Calin Peter Netzer z Ana, Mon Amour (Ana, ljubezen moja), Andres Veiel z dokumentarcem Beuys, Teresa Villaverde s filmom Colo, Oren Moverman s The Dinner (Večerja), Alain Gomis s Félicité (Sreča), Sally Potter s The Party (Zabava), Agnieszka Holland s Pokot (Živalska sled), Aki Kaurismaki s Toivon tuolla puolen (Na drugi strani upanja) in Sebastián Lelio z Una mujer fantástica (Sijajna ženska).

Letošnjo izvedbo filmskega festivala v nemški prestolnici bo odprla premiera francoskega biografskega filma Django, režijskega prvenca Etienna Comarja, ki je z Alexisom Salatkom napisal tudi scenarij. Gre seveda za film o Djangu Reinhardtu, skladatelju in kitaristu, ki velja za enega izmed velikanov džeza. Direktor festivala Dieter Kosslick je ob tej najavi zapisal, da glasbeniku romskih korenin "neprestana nevarnost, pobeg in strašne krutosti, ki jih je bila deležna njegova družina, niso mogli preprečiti, da ne bi še naprej muziciral".

Več kot dvajset svetovnih premier
V tekmovalnem programu - čeprav zunaj konkurence - je tudi film s francoskima igralkama Catherine Deneuve in Catherine Frot, naslovljen La Sage femme (Babica) v režiji Martina Provosta, ki bo na Berlinalu doživel svetovno premiero. Tako bo ta francosko-belgijska koprodukcija ena izmed 22 stvaritev, ki bodo na festivalu sploh prvič prikazane javnosti.

Poleg La Sage femme bodo v tekmovalnem programu zunaj konkurence še naslednji filmi: španski El bar (Bar) Álexa de la Iglesiasa, britansko-francoska koprodukcija Final Portrait (Končni portret) v režiji Stanleyja Tuccija, Logan ameriškega režiserja Jamesa Mangolda, vroče pričakovani T2 Trainspotting Dannyja Boyla in indijsko-britanska koprodukcija Viceroy’s House (Podkraljeva hiša) režiserja Gurinderja Chadhe.

Ob teh bodo v tekmovalnem programu še Bamui haebyun-eoseo honja (Sam ponoči na plaži) južnokorejskega režiserja Hong Sangsuja, kitajski animirani Hao ji le (Lep dan!) Liu Jiana, Helle Nächte (Svetle noči) Thomasa Arslana, brazilsko-portugalski Joaquim v režiji Marcela Gomesa, Mr. Long (Gospod Long) režiserja Sabuja in avstrijski Wilde Maus (Divja miš) v režiji Josefa Harderja.

Pogled nazaj in na rdečo preprogo
Lani se je kot veliki zmagovalec Berlinala v zgodovino zapisal dokumentarec Požar na morju Gianfranca Rosija, v katerem spremljamo begunce na sredozemskem otoku Lampedusa in breme otočanov, ki se skoraj vsakodnevno spoprijemajo njihovim reševanjem. Leto poprej pa si je nagrado za najboljši film prislužila tragikomedija iranskega režiserja Džafarja Panahija, naslovljena Taksi.

Filmske zvezde, kot so Penelope Cruz, Robert Pattinson, Hugh Jackman, Richard Gere, Kristin Scott Thomas, Ewan McGregor, Robert Carlyle, Geoffrey Rush, Laura Linney in Hugh Bonneville, pa so že napovedale svojo prisotnost na rdeči preprogi letošnjega Berlinala, ki bo potekal med 9. in 19. februarjem.