Dela Villija Hermanna zaznamuje neprestana pozornost do tematik politike, družbe, zgodovine, meja in migracij, ki so izhodišča za razmislek o aktualnih vprašanjih družbe, v kateri živimo. Foto: Kinoatelje
Dela Villija Hermanna zaznamuje neprestana pozornost do tematik politike, družbe, zgodovine, meja in migracij, ki so izhodišča za razmislek o aktualnih vprašanjih družbe, v kateri živimo. Foto: Kinoatelje

Četudi se zavedam, da filmi, ki jih snemam, ne bodo veliko vplivali na politiko in prevladujoče mnenje, je film del vizije, zato moramo vanjo toliko bolj verjeti. Je le vizija, a je pomembna.

Villi Hermann
false
Monografski filmski festival Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji 2015 bo filme letošnjega nagrajenca, švicarskega režiserja in producenta Villija Hermanna predstavil v sedmih mestih. Najprej se bo s filmom Od nekod do nikoder ustavil v Slovenski kinoteki v Ljubljani, v naslednjih dneh bo obiskal Novo Gorico, Gorico, San Pietro, Izolo, Trst in se sklenil v Vidmu. Foto: Kinoatelje


"Film je tu zato, da nam ponudi vizijo in ne le dokumentira dogajanje okoli nas," je pred začetkom festivala povedal Hermann, čigar dela zaznamuje neprestana pozornost do tematik politike, družbe, zgodovine, meja in migracij, ki so izhodišča za razmislek o aktualnih vprašanjih družbe, v kateri živimo. Dodal je, da je film v tem času, ko čez Evropo prehajajo množice beguncev, še posebej pomemben.
Film je del vizije
"V vsaki državi se najdejo tisti, ki so proti, nekateri so za, tu je pa še velika tiha večina, ki ne ve, kaj se v resnici dogaja in so pozabili, kaj se je dogajalo v zgodovini. Četudi se zavedam, da filmi, ki jih snemam, ne bodo veliko vplivali na politiko in prevladujoče mnenje, je film del vizije, zato moramo vanjo toliko bolj verjeti. Je le vizija, a je pomembna," je dodal.
Monografski filmski festival Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji 2015 se bo začel drevi s projekcijo filma Od nekod do nikoder v Slovenski kinoteki, kjer Hermann ob boku fotografa Andreasa Sieberta spremlja množične migrante na Kitajskem, ki v iskanju dela, s podeželja bežijo v hitro se razvijajoča mesta, potujejo od nekod do nikoder.

Projekcije festivala, ki bo predstavil Hermannov obsežni opus, bodo še v Gorici, Novi Gorici, Izoli, Trstu, Vidmu in Špetru. Nagrado Darko Bratina. Poklon viziji 2015 mu bodo podelili v četrtek, 26. novembra, na slavnostnem večeru v goriški Hiši filma, kjer bo istega dne potekala tudi strokovna delavnica pod njegovim mentorstvom.
Režiser meje
Hermann, rojen leta 1941, je študiral umetnost in film med Luzernom in Londonom. V 60. letih preteklega stoletja se je ustalil v kantonu Ticino, edinem italijansko govorečem v Švicarski konfederaciji. Pozornost do migracij in meja, delavskega razreda, kot tudi do njegovega vsakdanjega življenja na geografski, kulturni in jezikovni meji, ga označujejo kot režiserja meje.
Na festivalu bodo prikazali njegove filme Takoj iščemo delavce, ponujamo ..., Prosti pad, Fed up, 24 na 24 - tihotapec brez predaha, Luigi Einaudi - Dnevnik izgnanstva v Švici, San Gottardo, Giovanni Orelli - odprta okna, Greina, Nedolžnost, Matlosa, Bankomatt, Gotthard Schuh - čutno videnje sveta.
Filmski večeri z dozdajšnjimi dobitniki nagrade
Nagrado Kinoatelje podeljuje v spomin na svojega ustanovitelja Darka Bratino, filmskega kritika, sociologa in politika, ki je filmskemu mediju pripisoval posebno spoznavno vrednost. Po njem poimenovana nagrada je namenjena avtorjem, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja ter se zavzemajo za medkulturno komunikacijo.
V sklopu letošnjega festivala pa so v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, ki letos praznuje 20. obletnico delovanja, v Hiši filma v Gorici pripravili tudi tri večere z dozdajšnjimi dobitniki nagrade. Tako sta se že zvrstila večera z Majo Weiss in Janom Cvitkovičem, 3. decembra pa bo na vrsti še večer s Karpom Godino.

Četudi se zavedam, da filmi, ki jih snemam, ne bodo veliko vplivali na politiko in prevladujoče mnenje, je film del vizije, zato moramo vanjo toliko bolj verjeti. Je le vizija, a je pomembna.

Villi Hermann