Film
Počutim se lepo
Komedija je bila najbrž mišljena kot navdihujoča moraliteta o pomenu in potencialu samozavesti in zaupanja vase. To sporočilo bi bilo laže absorbirati, če se ne bi film večino časa rogal Renee zaradi njene neustrašnosti. Foto: IMDb
Najsvetlejša točka filma je Michelle Williams, ki blesti v zanjo netipični vlogi ledeno hladne, snobovske dedinje kozmetičnega imperija. Foto: IMDb
Prizor z lepotnim tekmovanjem sloni na situacijski komiki, a v resnici ima zelo jasno neizgovorjeno sporočilo: nobena ženska, ki je videti kot Amy Schumer, se ne bi smela počutiti sproščeno v kopalkah. Foto: IMDb
Počutim se lepo je režijski prvenec scenarističnega para, Abby Kohn in Marca Silversteina. Foto: IMDb
Prijateljici (Busy Philipps in Aidy Bryant) sta v zgodbi samo zato, da nam dopovedujeta, kako zabavna, prijazna in dobra je v resnici Renee - njeno obnašanje nam tega namreč ne pokaže. Foto: IMDb

Filmska recenzija: Počutim se lepo

Amy Schumer je nadarjena komičarka, a ne more rešiti filma
6. maj 2018 ob 18:45
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ste res pričakovali, da bo Počutim se lepo revolucionarna dekonstrukcija globoko zakoreninjenih predpostavk o telesni lepoti? Dobili smo povsem gledljivo komedijo, ki pa ne zmore preseči protislovja v svojem jedru: vztrajno nam dopoveduje, da je samozavest pomembnejša od lepote, obenem pa na popolnoma stereotipen način malikuje glamurozni svet amazonskih manekenk.

Lik malce zblojene, nesamozavestne Slehernice, ki se mora - tako kot 99 odstotkov Zemljank - sprijazniti s svojo nemanekensko zunanjostjo, je v resnici v popkulturi že vpeljan obrazec. Dolgih 17 let je že, odkar je Renée Zellweger nevrotično preštevala kalorije v chardonnayu. V retrospektivi je treba priznati, da je Bridget Jones, čeprav ni bila ravno feministična ikona, premogla naravno karizmo: filmi nikoli niso vzbujali občutka, da se smejemo njej (namesto z njo). Namerno manj "všečna" je bila Hannah (Lena Dunham) v prelomni seriji Girls (2012-2017): tudi tokrat je imela samopodoba (v Hanninem primeru neupogljiva samozavest) določeno poanto. Soočila nas je z našim lastnim nelagodjem in predsodki okrog tega, kako bi se morali vesti in počutiti v očeh družbe manj privlačni posamezniki. (Na drugi strani spektra je denimo Ljubezen je slepa (Shallow Hall, 2002), komedija s sporočilom, da je lepota subjektivna, kar je bil samo cenen izgovor za neokusne šale o debelosti.)

In danes je tu Amy Schumer, ki je z Razudanko (2015), Blondinkama v džungli (2017) in zdaj še s komedijo Počutim se lepo prevzela štafeto "navadne smrtnice" na filmskem platnu, ki naj bi nas očarala s svojim specifičnim žanrom samozavestne, mejno vulgarne komedije. Njeni liki naj bi gledalkam ponujali možnost poistovetenja, a težko si predstavljam, koga naj bi zares nagovarjala njena mešanica narcisoidnosti in samozaničevanja. Roko na srce, trapasto premiso filma bi težko presegla še tako dobra igralka (pa je Amy Schumer v resnici odlična v improvizirani situacijski komediji!): Kaj bi se zgodilo, če bi čisto povprečna siva miška po udarcu v glavo začela verjeti, da je dih jemajoča lepotica, čeprav je še vedno videti popolnoma enako?

V intervjujih okrog premiere se je igralska zasedba pred očitki jeznih tviterašev branila, da v filmu "nikoli ne vidimo, kaj Renee vidi v ogledalu" - že res, a zelo, zelo jasno je nakazano, da vidi veliko bolj suho dekle. Kako naj si drugače razlagamo prizor, v katerem se pred manekensko vitkima sodelavkama masti z ogromnim kosilom in se s polnimi usti hvali, da lahko poje kar koli, pa vseeno obdrži "to telo"?

In ker je Renee sveto prepričana, da sta lepota in vitkost edina predpogoja za uspeh v življenju, se z novoodkrito samozavestjo poda na lov za zmenki in sanjsko službo. Zakaj scenarij "samozavest" interpretira kot zmes arogance in neobzirnosti, je drugo vprašanje. (Renee preprosto ne more verjeti, da je jokajočo lepotico v fitnesu (Emily Ratajkowski) fant dal na čevelj: njene lastne predstave o lepoti ji onemogočajo empatijo z bližnjim in iz nje delajo kruto žensko.) Tu sta še njeni prijateljici (Busy Philipps in Aidy Bryant), ki sta očitno v zgodbi samo zato, da nam dopovedujeta, kako zabavna, prijazna in dobra je v resnici Renee (po njenih dejanjih tega sicer res ne moremo uganiti), in pa novi fant Ethan (Rory Scovel), ki ga redno zafrkavamo zaradi njegovega "poženščenega" zanimanja za zumbo. Še dobro, da je Ethanova edina naloga to, da mora naši junakinji dopovedovati, da je zanj najlepša na svetu, kajti kake prave kemije med igralcema ni niti za vzorec.

Najsvetlejša točka cele filmske izkušnje je Michelle Williams, štirikratna oskarjevska nominiranka, ki smo je navajeni v srce parajočih, kompleksnih dramah. Kdo je vedel, da ima smisel za komedijo? S svojo karikaturo snobovske, neznosno bogate dedinje z miškasto cvilečim glasom na trenutke spominja na svojo (popolnoma legitimno) upodobitev Marilyn Monroe. V resnici je s svojim steklenim, večno zmedenim pogledom precizen portret določenega segmenta zvezdnic: njen nastop je celo duhovitejši od vseh prizorov s Schumerjevo v glavni vlogi.

Počutim se lepo je režijski prvenec scenarističnega para, Abby Kohn in Marca Silversteina, ki imata očitno veliko ljubezen do zgodb o grdih račkih; med drugim sta podpisana pod filme Mu pač ni do tebe, Prvi poljub (Never Been Kissed) in Razgibano življenje samskih (How To Be Single). Le da tokrat nista znala speljati loka od račka do laboda.

Sledijo majhni kvarniki.

Če ste upali na protagonistkino postopno spoznanje, da telesna lepota ni edino merilo uspeha v življenju, ste upali zaman: proti koncu peripetije se zrcalno ponovi "deus ex machina" prijem, udarec v glavo, ki Renee naposled razkrije, da je bila ves čas enaka. Osebnostna rast? Nepotrebna. Samopotrditev še vedno črpa od zunaj, iz komplimentov in naklonjenosti okolice. Film tako v samem zaključku preskoči poanto, za katero je gradil nastavke zadnji dve uri.

Samo vdano v usodo lahko zavzdihnemo ob sklepnem navdihujočem govoru, ki lepotice in "navadne" ženske poveže v - ljubezni do ličil. Zamujena priložnost, da bi povedali kaj tehtnega o psihičnih stiskah, ki jih pri številnih povzroča izkrivljena samopodoba; to so težave, ki jih modna industrija s svojim upodabljanjem žensk v medijih samo zaostruje, ne pa "zdravi".

Ocena 2/3; piše Ana Jurc

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
feminist
# 06.05.2018 ob 19:19
Norčevanje na račun njenih kil se mi zdi povsem izprijeno, čisto tipično za Hollywood. Če misli, da s tem dela uslugo debelušnim deklicam, se pošteno moti.

naj debelusne deklice spokajo telovadi in predvsem naj ne mecejo vase slabo hrano, pa ne bo bojazni pred posmehovanjem oz. bi jim bolj kot posmehovanje moralo skrbet za zdravje - ker debelost pac ni zdrava. na zgornji sliki 3 je zvezdnica Muppet Showa pac edina telesno nezdrava.
Bregas
# 06.05.2018 ob 19:47
Mah, dajte no, takile holivudski zmazki si sploh ne zaslužijo, da bi jih komentirali.
Heldarion
# 06.05.2018 ob 22:28
Lahko se zarad mene počutiš sproščeno v kopalkah, tudi če imaš opazno preveč kilogramov.

Ne pa bit pol presenečena, če je noben tip ne bo povohal.
Koalaman
# 06.05.2018 ob 20:28
Ce bi imel dejansko komicarko ali vsaj smesno osebo, npr. Rebel Wilson bi se mogoce lahko izcimilo kaj vec. Tako, so pa s Schumerjevo brcnili v temo. Me prav zanima, ce bo tudi tokrat za slabe ocene krivila internetne trolle. Ne vem zakaj je komedija, ki promovira nezdrav nacin zivljenja sploh nekaj, kar bi bilo dobro,da ljudje vidijo.
el CARTEL
# 06.05.2018 ob 20:10
boljše vprašanje je, zakaj hollywood promovira in forsira ideologijo Schumerjeve.

profit očitno ni edina poanta, ker je ducat filnom ki so bolj profitabilni kot tale zmazek
Altknight
# 07.05.2018 ob 08:40
Sem prebral do: "Amy Schumer je nadarjena komicarka..."
Pol pa nisem vec mogel brat, ker mi je slo na jok od smeha.
ZRC
# 07.05.2018 ob 08:40
Jaz sicer ne mislim, da je debela, zato pa mislim, da je naporna kot sto hudičev, kar je še hujše kot bi bila groteskno debela.
oliva
# 06.05.2018 ob 21:39
@nemi:
"In če meniš da je Amy Schumer debela si zmešan. Amy Schumer je samo povprečna,"

No tud jaz mislim da je debela in nikakor 'samo povprečna'.
Pač, saj je lahko, samo je.
Kaj čmo se sprenevedat.
Debelemu se ne sme reči, da je debel, lahko pa reče vsak, da je nekdo prekla.

Zellweger pa je res bila v tistem filmu 'elegantno popunjena' oz. povprečna in hecna in seksi.
nimely
# 07.05.2018 ob 06:14
Ko začneš članek pisati s stavkom da je amy nadarjena komicarka...resno? Koliko jaz vem ženske noben ne prenese..bila je pa tudi že večkrat obtožena plagiatorstva
ginza
# 07.05.2018 ob 14:27
@Heldarion:Ne pa bit pol presenečena, če je noben tip ne bo povohal.

Ma, daj, tipi povohajo vse, kar leze in gre.
NoriGoban
# 06.05.2018 ob 22:26
Punca je samo malo predobro hranjena, ne pa debela (overweight, ne pa obese) - BMI 25-30
Za ameriske razmere lahko recemo, da je manekenka!
Tally
# 06.05.2018 ob 20:35
Ta toti novi Hollywood je čist zmešan, ej.
dharma
# 07.05.2018 ob 00:24
Se opravičujem, naglas je na e in ne o kot sem prvotno mislil. Torej prevod ustreza.
aljaz26
# 06.05.2018 ob 22:11
Žalostno, če bi to bil Amyn prvi film, bi ji oprostil, ampak glede na zgodovino jo to ne povleče iz dreka, slab film, še hujša igralka, slaba oseba.
oliva
# 06.05.2018 ob 21:35
Oejj, kakšni filmi so zdaj... :(((
copcop
# 07.05.2018 ob 08:34
Lahko se zarad mene počutiš sproščeno v kopalkah, tudi če imaš opazno preveč kilogramov.
Ne pa bit pol presenečena, če je noben tip ne bo povohal.


Ravno obratno, imela bo veliko oboževalcev. Moški so večinoma predebeli, zato si radi poiščejo po teži primerne partnerke, da skupaj uživata v odvečni valujoči maščobi.
dharma
# 06.05.2018 ob 19:54
Zatakne se mi že pri prevodu naslova. Mislim, da so ameri hoteli reči: Počutim se lepa in ne lepo. O ostalem niti ne bi.
vnk
# 07.05.2018 ob 17:51
In če meniš da je Amy Schumer debela si zmešan. Amy Schumer je samo povprečna, tako kot jaz in verjetno tudi ti.

Jah, povprečni človek je potem debel oziroma, morda ne ravno debel ampak ima prekomerno telesno težo.

Ful je strašno debelih (kot so bili včasih samo v zda), neskončno... grozno.
Eni si ne morejo pomagat, imajo tako konstitucijo, eni so bolni (presnova itd.), sam eni bi pa lahko kaj naredili zase... pa to so mladi ljudje, pa tako strašno debeli. Bogi v bistvu.


Velika večina je debelih, ker preveč pojedo in si lažejo, da oni ne pojejo veliko. Govorim iz lastnih izkušenj, šele ko malce bolj natančno pogledaš kako malo hrane potrebuješ, da živiš, potem vidiš kako se prenažiramo.
Heldarion
# 07.05.2018 ob 11:53
@spela55

Glede na to, kako nizko samopodobo imajo v povprečju ženske (80% jih misli, da so predebele - v veliki večini tiste, ki sploh niso), bi reku, da na nekem nivoju se ziher sekirajo, da jih plehki ljudje ne opazijo.
oziris.va
# 06.05.2018 ob 21:14
Še sreča, da ne nastopa v kakšnem Star Wars filmu.
spela55
# 07.05.2018 ob 08:17
Najbolj smešno je to, da nekateri mislite, da se sekirajo, ker jih plehki ljudje ne opazijo.
Putkaka
# 06.05.2018 ob 19:00
Se popolnoma strinjam z napisanim. Ne vem, kaj Amy Schumer misli. Norčevanje na račun njenih kil se mi zdi povsem izprijeno, čisto tipično za Hollywood. Če misli, da s tem dela uslugo debelušnim deklicam, se pošteno moti. Michelle Williams bi pa tud lahko kak piškot pojedla, če mene vprašate.
oliva
# 06.05.2018 ob 21:45
Jaz imam čist prag. ;)
oliva
# 06.05.2018 ob 21:45
Ful je strašno debelih (kot so bili včasih samo v zda), neskončno... grozno.
Eni si ne morejo pomagat, imajo tako konstitucijo, eni so bolni (presnova itd.), sam eni bi pa lahko kaj naredili zase... pa to so mladi ljudje, pa tako strašno debeli. Bogi v bistvu.
nemi
# 06.05.2018 ob 19:28
@feminist - film sem si ogledal in je gledljiv, celo nekajkrat sem se nasmehnil, kar je zadnje čase redkost ob gledanju "komedij". In če meniš da je Amy Schumer debela si zmešan. Amy Schumer je samo povprečna, tako kot jaz in verjetno tudi ti.
Kazalo