Prizor iz srhljivke Moebius, v kateri na koncu ni nastopila igralka, ki je režiserja obtožila nasilja. Foto: IMDb
Prizor iz srhljivke Moebius, v kateri na koncu ni nastopila igralka, ki je režiserja obtožila nasilja. Foto: IMDb
Kim Ki-duk
Namesto nje je Ki-duk angažiral drugo dekle. Režiser osebno obtožb še ni komentiral, njegov agent pa jih je zanikal in označil za neutemeljene. Režiser naj bi igralko sicer res klofnil, a le v okviru priprav na čisto določen prizor. Foto: Reuters

Južnokorejsko tožilstvo zadevo preiskuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Igralka, ki svojo anonimnost varuje pod psevdonimom A, je zaradi nasilnega incidenta prekinila snemanje trilerja, ki se vrti okoli incesta. (Režiser naj bi jo prisilil tudi, da je svojega soigralca v enem grabila za penis - in ne le za podobno oblikovan rekvizit, kot je bilo sprva dogovorjeno.)

Namesto nje je Ki-duk angažiral drugo dekle. Režiser osebno obtožb še ni komentiral, njegov agent pa jih je zanikal in označil za neutemeljene. Režiser naj bi igralko sicer res klofnil, a le v okviru priprav na čisto določen prizor.

Filmu Moebius so sprva zaradi obscenosti prepovedali predvajanje v južnokorejskih kinih - potem ko je režiser izrezal nekaj najbolj kontroverznih tem, je zeleno luč sicer dobil. Prikazan je bil tudi izven tekmovalnega sporeda v sklopu 70. beneškega filmskega festivala.

Ljubljenec filmskih sladokuscev
Kim Ki-duk se je leta 1960 rodil v Kyungbooku. Med letoma 1990 in 1992 je kot slikar živel in delal v Franciji ter razstavljal po večjem delu Evrope. Prve scenarije je napisal po končani diplomi na likovni akademiji leta 1993, tri leta kasneje pa posnel svoj režijski prvenec Krokodil.

Danes velja za izredno uspešnega cineasta, kar dokazujejo tudi številne nagrade. Med njimi zlatega leva za film Pieta ter nagrado za režijo za film 3-iron v Benetkah, za film Samaritanka pa srebrnega leva na berlinskem filmskem festivalu. Režiser slovi po tem, da pogosto grobo portretira resničnost, širše znan pa je tudi njegov izredno poetičen film Pomlad, poletje, jesen, zima ... in pomlad.