Film
(3)
Ekipa filma The Artist slavi: kipec drži glavni igralec Jean Dujardin (drugi z leve); v razigrani druščini so še režiser Michel Hazanavicius (levo), igralka Berenice Bejo (druga z leve) in producent Thomas Langmann. Foto: Reuters
George Clooney in Viola Davis
Najboljša igralca po izboru filmskih kritikov. Foto: Reuters
George Clooney to sezono nagrad po rdeči preprogi sprehaja Stacey Kiebler.
George Clooney se to sezono nagrad po rdeči preprogi sprehaja s Stacey Kiebler. Foto: Reuters
Leonardo DiCaprio
Le kdo je primernejši, da izroči nagrado Martinu Scorseseju, kot Leonardo DiCaprio? Foto: Reuters

Dodaj v

Filmski kritiki nagradili "ljubezensko pismo Hollywoodu"

Podelitev nagrad ameriških kritikov
13. januar 2012 ob 11:41
Los Angeles - MMC RTV SLO, Reuters

Bo v prvi etapi sezone nagrad te pobiral pretežno nemi, črno-beli film the Artist? Po sinočnji zmagi na podelitvi nagrad ameriških kritikov so obeti - tudi za oskarjevsko nominacijo - dobri.

Drama o zatonu zvezd nemega filma je na podelitvi nagrad ameriških filmskih kritikov (Critics' Choice Awards) v Los Angelesu pobrala štiri kipce, tudi tista za najboljšo režijo in najboljši film. "Posnel sem nemi film. Govorjenja ne maram preveč," je bila jedrnata zahvala režiserja Michela Hazanaviciusa. V zaodrju je bil malce zgovornejši: "Film je moje ljubezensko pismo Los Angelesu in ameriškemu filmu ... Da smo ga lahko posneli v Hollywoodu, je bilo zame uresničenje sanj."

Največji spektakli še sledijo
O zmagovalcih je odločala zveza Broadcast Film Critics Association, ki je z 250 glasujočimi člani največje tovrstno združenje v ZDA in Kanadi. Los Angeles se medtem že vročično pripravlja na nedeljsko podelitev zlatih globusov in za njo še na poplavo "manjših", ki po navadi iz množice kandidatov izluščijo peščico najverjetnejših dobitnikov oskarjev - te bodo podelili 26. februarja.

Viola Davis premagala "železno" Meryl Streep
Takoj za petami zmagovalcu večera je bila - na presenečenje številnih - sicer finančno zelo uspešna drama o rasizmu na ameriškem jugu v šestdesetih, Služkinje. Svoji igralski lovoriki sta, najbrž ne zadnjič v prihodnjih mesecih, dobili Viola Davis in Octavia Spencer, še eno nagrado pa je dobila tudi celotna igralska zasedba. Davisova, ki je v boju za nagrado med drugim premagala celo absolutno favoritko Meryl Streep (v Železni dami), je bila zaradi svoje zmage "v popolnem, absolutnem šoku". "Upam, da bo to Hollywood spodbudilo k snemanju filmov z rasno pisanimi igralskimi zasedbami, z ženskimi zasedbami - mislim, da bi bil to največji znak napredka," je Davisova še povedala po prihodu z odra.

"Mladenič" Plummer
Najboljši igralec je postal George Clooney, ki ima v letošnji sezoni nagrad kar dva aduta; tokrat je bil nagrajen za vlogo (čustveno) odstotnega vdovca in očeta v drami The Descendants. V kategoriji komedij je slavila "ženska različica Prekrokane noči", kot so jo krstili kritiki, "žmohtna" komedija Dekliščina, 82-letni Christopher Plummer pa je bil nagrajen za stransko vlogo moža, ki sklene na stara leta razkriti, da je pravzaprav gej (Beginners). "Kar naenkrat se nocoj počutim strašno mladega in pri mojih letih na tem področju krvavo potrebujem vsako pomoč, ki jo lahko dobim," se je zahvalil legendarni igralec.

Najboljši tujejezični film je postala iranska družinska drama o ločitvi, A Separation, ki jo zadnje čase največkrat omenjajo v povezavi z najverjetnejšim dobitnikom tujejezičnega oskarja.

Častna slavljenca: Scorsese in Penn
Med "osmoljence" večera bi verjetno lahko šteli Martina Scorseseja, ki je moral gledati, kako se je 11 nominacij za njegov družinski film Hugo izpuhtelo v nič; na koncu je bil film nagrajen le za scenografijo. No, Scorsese si bo večer verjetno zapomnil: ne le da je dobil posebno nagrado za uporabo glasbe v filmih (The last Waltz, Shine A Light), ampak je posebej zanj zapel tudi Bob Dylan, ki ni ravno reden gost takih ali drugačnih množičnih slavij.

Prav tako so s posebno nagrado ovenčali Seana Penna, in sicer s priznanjem za njegovo humanitarno delo in pomoč žrtvam katastrofalnega potresa na Haitiju. Nagrajenec, ki je bil na večer podelitve - kako primerno - prav na Haitiju, je prek videopovezave avditoriju sporočil, da se otoku "obetajo spremembe, do katerih pa ne more priti brez še več pomoči".

A. J.
The Artist
Jean Dujardin z ženo
Emma Stone
Brad Pitt
Christopher Plummer
Sean Penn
Viola Davis
Jeremy Irvine
Olivia Spencer
Kirsten Dunst
Prijavi napako
Komentarji
demetra
# 15.01.2012 ob 00:28
Nad vesela za Christopherja Plummerja. Kot stari gay naravnost blesti.
vidovski
# 13.01.2012 ob 14:15
Kul. The Artist si zasluži hvalo. Tudi Viola Davis je svojo vlčogo dobro odigrala, čeprav mislim, da na oskarjih nima možnosti proti Meryl Streep.

http://viskanjuzgodbe.blogspot.com/2012/
01/napovednik-filmov-februar.html
gg.2057
# 13.01.2012 ob 14:19
Joj, nekako nečloveško mi izgledajo - ali so krivi fotografi ali njihovo razvratno življenje, ki ga morajo zato prekrivati z mejkapom ... edino Tilda se mi zdi ok, prizemljeno.....
Kazalo