Ameriški žvižgač in nekdanji sodelavec NSA-ja Snowden je svetu lani razkril, da NSA doma in v tujini sledi telefonskim pogovorom in elektronski pošti navadnih državljanov, tarča vohunjenja pa so tudi visoki državni predstavniki. Foto: Reuters
Ameriški žvižgač in nekdanji sodelavec NSA-ja Snowden je svetu lani razkril, da NSA doma in v tujini sledi telefonskim pogovorom in elektronski pošti navadnih državljanov, tarča vohunjenja pa so tudi visoki državni predstavniki. Foto: Reuters
Mnenja o Snowdnovih dejanjih so različna, toda dvojnost, ki jo sproža, ko ga nekateri dojemajo kot izdajalca, drugi pa podpirajo nominacijo za Nobelovo nagrado za mir, ki jo je vložil švedski profesor sociologije Stefan Svallfors, je verjetno dobra osnova za privlačno filmsko uspešnico. Foto: EPA

Celovečerec, ki bo nastal po predlogi knjige britanskega novinarja Luka Hardinga, The Snowden Files: The Inside Story Of The World's Most Wanted Man, bodo začeli snemati konec leta.

Stone bo za film po Hardingovi knjigi napisal tudi scenarij, pri režiji pa bo moči združil s svojim dolgoletnim filmskim partnerjem Moritzem Bormanom.

"Zgodba o Snowdnu je ena največjih zgodb našega časa in resničen izziv," je povedal z oskarjem nagrajeni režiser, ki je med drugim posnel tudi filmske uspešnice JFK, Nixon in Wall Street.

Času primerna naznanitev
Novico o novem filmu je Harding, ki dela za britanski časopis The Guardian, razkril prek družbenega omrežja Twitter. Britanski novinar bo z nekaterimi sodelavci s časopisa pri nastajanju filma sodeloval tudi kot svetovalec.

"Zgodba Edwarda Snowdna je resnično izjemna. Njegova razkritja so spremenila naše razumevanje in naš odnos tako z vladajočim razredom kot tudi tehnologijo. Sodelovanje s Stonom in Bormanom nas tako zelo veseli," je ob tem povedal urednik The Guardiana Alan Rusbridger.

Kadar dežuje, lije
Stonov celovečerec pa ne bo edini film o Snowdnu, posnet po zapisih novinarjev časnika The Guardian. Med drugim pri filmskem studiu Sony Pictures Entertainment pripravljajo film po knjigi novinarja Glenna Greenwalda, celovečerec o Snowdnu pa snemata tudi producenta Michael Wilson in Barbara Broccoli.

Ameriški žvižgač in nekdanji sodelavec NSA-ja Snowden je svetu lani razkril, da NSA doma in v tujini sledi telefonskim pogovorom in elektronski pošti navadnih državljanov, tarča vohunjenja pa so tudi visoki državni predstavniki. Med drugim so ZDA prisluškovale nemški kanclerki Angeli Merkel.