Projekt so menda razvijali v taki tajnosti, da kandidati za vloge na avdicijah niso brali iz pravega scenarija, pač pa so uprizarjali prizore iz Sorkinove nadaljevanke The Newsroom. Foto: YouTube
Projekt so menda razvijali v taki tajnosti, da kandidati za vloge na avdicijah niso brali iz pravega scenarija, pač pa so uprizarjali prizore iz Sorkinove nadaljevanke The Newsroom. Foto: YouTube
false
Jesenska premiera filma kaže na to, da imajo ustvarjalci morebiti tudi upe za oskarjevske nominacije. Foto: YouTube

Irsko-nemški igralec pod soj žarometov zares stopi šele v zadnjem kadru kratkega napovednika, ob gromkem aplavzu iz zatemnjenega avditorija: najverjetneje je to prizor iz predstavitve leta 1998, ko je Jobs svetu predstavil prvi iMac. Razen tega vidimo le protagonistov profil, večina informacij pa je podana s posnetim glasom.

"Ne znaš pisati programov. Nisi inženir. Kaj sploh počneš?" nejeverno vpraša glas Steva Wozniaka (Seth Rogen). Jobs odvrne: "Glasbeniki igrajo na inštrumente. Jaz dirigiram celemu orkestru ... Sedel sem v garaži in izumil prihodnost."

Zdi se, da se Danny Boyle (v tandemu s scenaristom Aaronom Sorkinom) ne bo bal grebsti po temnejših plateh Jobsove osebnosti. Ženski lik v napovedniku pripomni: "Všeč mi je, da se ne zmeniš za to, koliko ljudje zaslužijo - pomembno se ti zdi, kaj izdelujejo. Ampak to, kar izdeluješ, ne bi smelo biti najboljša stvar na tebi."

Protejski film
Boylov film ima za seboj več kot težavno etapo predprodukcije. Začelo se je s filmom, ki bi ga za studio Sony režiral David Fincher, Jobsa pa bi v njem igral Leonardo DiCaprio - nato Christian Bale in še kakšno ime je bilo omenjeno. Na koncu smo pristali pri filmu, ki ga režira Danny Boyle, financira studio Universal, glavno vlogo v njem pa ima Michael Fassbender.

Sorkin, ki je poleg celega kupa drugih projektov napisal tudi scenarij za uspešnico Družabno omrežje (zgodbo o vzponu Marka Zuckerberga), je v zgodnjih fazah pisanja tega filma razlagal, da si predstavlja pripoved, ki bi se odvila v samo treh dolgih prizorih, vsak bi se dogajal "v resničnem času" in bi dokumentiral obdobje tik pred predstavitvijo enega izmed Jobsovih revolucionarnih izdelkov.

V napovedniku za hip vidimo še Jeffa Danielsa, ki bo eden izmed direktorjev Appla John Sculley, in Kate Winslet kot direktorico trženja Joanno Hoffman. (V podjetju je nekoč dobila šaljivo nagrado za edino uslužbenko, ki se upa postaviti šefu po robu.)

Ciljajo na oskarja?
Najbrž se še spominjate medle, solzave filmske biografije Jobs, ki je v naših kinematografih gostovala predlani in v kateri je igral Ashton Kutcher, sicer na pogled zelo podoben Jobsu v mlajših letih. Film ni na posluh naletel niti pri kritikih niti pri občinstvu. Upajmo, da se bo Steve Jobs odrezal kaj bolje. Ameriška premiera je napovedana za 4. oktober, kar bo točno štiri dni po četrti obletnici Jobsove smrti. Jesenska premiera tudi nakazuje, da ustvarjalci računajo na nominacije v sezoni nagrad, ki vrhunec vsako leto doseže z oskarji.