Saga, ki se vleče že več kot mesec dni, je doživela epilog, ustvarjalci pa si manejo roke: zelenci pridno kapljajo v blagajno. Foto: Reuters
Saga, ki se vleče že več kot mesec dni, je doživela epilog, ustvarjalci pa si manejo roke: zelenci pridno kapljajo v blagajno. Foto: Reuters

Od božičnega večera, odkar je na prodaj (v ZDA in Kanadi prek Googlovih in Microsoftovih storitev), pa do konca 27. decembra, je film ustvarjalcem prinesel več kot 15 milijonov dolarjev zaslužka. Očitno slaba publiciteta resnično ne obstaja ...

Če ste se v zadnjih dneh (no, več kot mesecu) zavili v spletno osamo in niste spremljali celotne sage s filmom s Sethom Rogenom in Jamesom Francom v glavnih vlogah: igrata ameriška novinarja, ki sta povabljena na avdienco pri severnokorejskem vodji Kim Džong Unu in ju Cia angažira za atentat nanj, naj vam s povzetkom časovnice, ki so jo sestavili pri BBC-ju, osvežimo spomin.

22. novembra so neznanci vdrli v računalniški sistem studiev Sony in na plan so prišla številna elektronska sporočila, ki so avtorje spravila v zadrego, ter sočni podatki o zvezdnikih. (Med drugim sta se studijska šefica Amy Pascal in producent Scott Rudin v eni izmed elektronskih izmenjav lotila Angeline Jolie, ki naj bi bila "razvajena smrklja z omejenim talentom", op. a.) 7. decembra so Severni Korejci zanikali vpletenost v hekerski napad, a ga poveličevali kot "krepostno dejanje".

Devet dni kasneje je hekerska skupina Varuhi miru zagrozila s terorističnim napadom v slogu 9/11 na kinematografe, v katerih bi prikazovali film, zato je Sony newyorško premiero odpovedal. Dan kasneje so se vodilne ameriške verige kinematografov odločile film umakniti z vseh načrtovanih sporedov, Sony pa je odpovedal še božično premiero.

19. decembra je FBI potrdil, da je hekerski napad organizirala Severna Koreja, vpletel se je tudi predsednik Obama in odločitev studiev Sony za umik filma označil za napako, saj naj bi pomenila, da je svoboda izražanja ogrožena. Dan zatem so Severni Korejci predlagali, da bi z ZDA skupaj raziskali, kdo stoji za vdorom, a so Američani pobudo zavrnili. 22. decembra je Severna Koreja doživela spletni mrk, ki pa ga Američani niso želeli komentirati.

23. decembra so se studijski šefi odločili, da film vendarle prihaja na platna na božič, pretežno pa ga nameravajo tržiti na spletu in to se je tudi res zgodilo. Prvi odzivi na film so mešani, a v splošnem v nasprotju z napovedmi dobiva ocene, ki se nagibajo v pozitivno smer.