Film
Trije plakati pred mestom
Kritike niso preprečile dozdajšnjega uspeha Treh plakatov pred mestom - film je zmagal na zlatih globusih, na baftah in nagradah igralskega ceha; Sam Rockwell in Frances McDormand sta vsak osvojila že cel kup igralskih priznanj. Foto: IMDb
Oblika vode
Dediči s Pulitzerjevo nagrado ovenčanega ameriškega dramatika Paula Zindela so ustvarjalce romantične drame Oblika vode obtožili, da so si - brez dovoljenja in brez navajanja vira - zgodbo izposodili iz Zindelovega opusa. Oblika vode, ki je nominirana za 13 oskarjev (tudi za najboljši film, režijo in izvirni scenarij), naj bi "očitno temeljila" na drami iz leta 1969. Dramatikov sin David Zindel je za časopis The Guardian povedal, da je trdno prepričan, da je bila navdih za Obliko vode drama Let Me Hear You Whisper (Naj slišim tvoj šepet), zgodba o čistilki v raziskovalnem laboratoriju, ki se zaljubi v delfina v ujetništvu in ga skuša rešiti. Foto: IMDb
Ves denar sveta
Ridley Scott je razumel, da bi njegov film, v katerem je Gettyja igral Kevin Spacey, v trenutnem političnem ozračju neizdan obležal v arhivu studia - ali pa izšel in doživel finančni polom. Ubral je torej edino pot, ki mu je preostala. Režiser z manjšo kilometrino in disciplino najbrž ne bi zmogel 22 prizorov v osmih dneh še enkrat posneti z drugim igralcem. Christopherja Plummerja je Akademija za trud nagradila z oskarjevsko nominacijo. Foto: IMDb
Zamolčani dokumenti
Film Zamolčani dokumenti nadaljuje tradicijo Spielbergovega pogosto kritičnega preizpraševanja ameriških vrednot (Most vohunov, Lincoln, Amistad ...). Foto: Kolosej

Dodaj v

Finiš oskarjevske tekme: koga še lahko spodnese škandal?

Nas v nedeljo čaka kako veliko presenečenje?
28. februar 2018 ob 14:56
Los Angeles - MMC RTV SLO, Reuters

Trije plakati pred mestom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) je na prvi pogled zgodba o žalujoči in besni materi, ki po brutalnem umoru hčerke išče pravico. A številne kritike je zmotila upodobitev rasističnega policista, ki je po njihovem mnenju upodobljen v preveč pozitivni luči.

Naštevamo lahko še naprej: Pokliči me po svojem imenu (Call Me By Your Name) je nežna, presunljiva romanca na temo istospolne ljubezni - zakaj se je torej režiser odločil, da glavni vlogi razdeli med heteroseksualna igralca? In tako naprej ...

Če je bila v zadnjih letih na udaru predvsem Akademija, ki vse prerada spregleda dosežke žensk in temnopoltih ustvarjalcev, pa so redno tarča tudi posamezni filmi, ki se potegujejo za najvišje priznanje, oskarja za najboljši film. Letošnje "negativne kampanje" so silno raznolike, od obtožb plagiatorstva do spolnega nadlegovanja in protestov istospolne skupnosti.

"Vsak izmed glavnih favoritov ima eno šibko točko, zaradi katere ga napadajo," ugotavlja Dave Karger, posebni dopisnik za filmsko bazo IMDb. V približno tri mesece dolgi sezoni hollywoodskih nagrad, ki se bo s podelitvijo oskarjev sklenila v nedeljo, se je predvsem na družbenih omrežjih pojavilo malo morje različnih obtožb.

Fantazijska romanca Oblika vode, ki gre v nedeljski boj z največ, kar 13 nominacijami, je od prejšnjega tedna predmet tožbe - zgodbo o nemi čistilki, ki se v skrivnem vladnem laboratoriju zaljubi v morsko pošast, naj bi scenarista Guillermo del Toro in Vanessa Taylor brez dovoljenja ukradla iz drame pokojnega ameriškega dramatika Paula Zindela. Studio Fox v imenu svojih piscev sporoča, da so obtožbe "popolnoma brez teže", a podobnosti med besediloma so na prvi pogled res prevelike, da bi bile naključne.


Zamolčanim dokumentom
, Spielbergovi dostojanstveni drami o plemenitosti novinarskega poslanstva, številni očitajo, da pripisuje prevelik pomen redakciji časopisa Washington Post, češ da je bil The New York Times tisti, ki ima nesporno največ zaslug za to, da so zaupni "pentagonski dokumenti" o vietnamski vojni prišli v javnost.

Preveč nonšalantno o rasizmu?
A vrnimo se na začetek: najostrejše kritike letijo na račun drame Trije plakati pred mestom, ki je ob Obliki vode najverjetnejši favorit za glavno nagrado. Nekatere recenzente je zmotila črna komedija, ki jo scenarij najde v liku ozkogledega, rasističnega policista v malem mestu (igra ga Sam Rockwell). Tak zafrkantski odnos naj bi bil žalitev do globoko vsajenih, zelo resničnih predsodkov na ameriškem Jugu, film pa "popolnoma zgreši ton".

Na take opazke se je režiser in scenarist Martin McDonagh tudi odzval: "Niti slučajno ne mislim, da Rockwellov lik na koncu dobi kak odpustek. Na začetku zgodbe je rasističen kreten in na koncu je bolj ali manj enak - s to razliko, da je uvidel, da se mora spremeniti," je pojasnil v intervjuju za Entertainment Weekly. "Namenoma sem skušal posneti težek, nepopredalčkan film, ker je naš svet težek in nepopredalčkan." No, tudi kritike niso preprečile dozdajšnjega uspeha Treh plakatov - film je zmagal na zlatih globusih, na baftah in nagradah igralskega ceha; Sam Rockwell in Frances McDormand sta vsak osvojila že cel kup igralskih priznanj.

Najbrž ni preveč za lase privlečeno domnevati, da je kampanja #MeToo pripomogla k nominaciji za Christopherja Plummerja; za oskarja za stransko vlogo je bil nominiran po tem, ko je novembra lani v zadnjem hipu zamenjal odpuščenega Kevina Spaceyja v biografski drami Ves denar sveta.

Luca Guadagnino je glavni vlogi v drami Pokliči me po svojem imenu heteroseksualnima igralcema (Armieju Hammerju in Timotheeju Chalametu) odredil zato, ker je ocenil, da "bosta lahko ogromno prinesla vlogi".

Akademija je glasovnice svojim članom razposlala 20. februarja, Karger pa optimistično napoveduje, da ocenjevalci takim in drugačnim škandalom posvečajo precej manj pozornosti kot mediji. "Mislim, da se večina glasujočih osredotoča na filme in vloge, ne pa na hrup okrog njih."

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
tim sein
# 28.02.2018 ob 15:15
Žlehtnoba in zavist. Že videno...
SD-pijavka
# 28.02.2018 ob 15:31
Get out je rasističen film.
ginza
# 01.03.2018 ob 11:21
Sem gledala film. Rockwell tudi slučajno ne igra "pozitivnega" rasista. Je pa res, da ga film predstavi kot človeka in ne kot pošast. Človeka, ki ima veliko osebnih problemov, a ima v sebi tudi nekaj dobrega. Takšni večplastni liki so za moj okus najboljši. Ampak presprosti ameriški možgani težko procesirajo karkoli, če ni ali belo ali črno. Rockwell mi je bil zelo všeč tudi v filmu Moon.
nvk
# 28.02.2018 ob 17:33
Tole sem pa res na Reutersu dva dni nazaj prebral, ne vem zakaj RTV nima politike dodajanja povezav na originalne prispevke:

https://www.reuters.com/article/us-awards-oscars-scandal/oscars-so-scandalous-leading-movies-hit-with-backlash-idUSKCN1GA1K2

Je pa to takšna bedarija, da človeka glava boli, dejansko se liberalci spreminjajo v svojevrstne verske fanatike, saj veste, prepoved knjig, ki promovirajo čarovništvo in podobne bedarije.

A številne kritike je zmotila upodobitev rasističnega policista, ki je po njihovem mnenju upodobljen v preveč pozitivni luči.

Namenoma sem skušal posneti težek, nepopredalčkan film, ker je naš svet težek in nepopredalčkan.

Evo, to! A ker je lih rasist bi moral ubiti mucka pa brcniti staro ženico?
ennui
# 28.02.2018 ob 16:18
aljaz, kaj si tako občutljiv?
Rockwell si zasluži Oskarja je popolnoma nepomembno kakšno vreme je zunaj.
aljaz26
# 28.02.2018 ob 18:00
Sploh se ne zavedajo da drvimo v handmaids tale, samo na njihovo žalost ni trump kriv ampak kar sami liberalci.
Rockwell je odlično odšpilal, v spominu mi je tudi ostal od neke romantične akcije z anno kendrick, kjer tudi ukrade show. Underdog igralec.
aljaz26
# 28.02.2018 ob 15:53
Upam da Rockwell dobi Oskarja in stopi snežinke.
milina
# 01.03.2018 ob 16:07
nisem vedela, da je "oblika vode" tolkrat nominiran, po polovici filma sem šla ven, ena druga pa še mal prej, okusi so res osebni in kot taki - posebni...
slopsmcgee
# 28.02.2018 ob 17:28
Meni osebno najljubši Call me by your name, vseeno pa ne bom razočaran če ne bo dobil oskarja, ker je to zelo subjektivna tema, enim je všeč ta, enim tisti, nikoli ne bomo vsi zadovoljni
Zoro27
# 01.03.2018 ob 07:23
Kam smo zašli?
Rasizem, seksizem, ta izem oni izem...
V vsakem sporočilu lahko zafrustriranci najdejo nekaj na -izem. Edina rešitev je, da predpišemo kvote in kriterije za vse!
Kazalo