S Fračjim dolom je skušal Jim Henson ustvariti pisan svet za otroke, obenem pa mlade gledalce poučiti o pomembnosti sožitja med različnimi rasami. Foto: Amazon
S Fračjim dolom je skušal Jim Henson ustvariti pisan svet za otroke, obenem pa mlade gledalce poučiti o pomembnosti sožitja med različnimi rasami. Foto: Amazon
Ahmet Zappa
Ahmet Zappa je po očetu podedoval bujno domišljijo, a je ni usmeril (le) v glasbeno ustvarjanje. Foto: EPA
Fračji dol

Fračji dol, druga velika uspešnica iz studia legendarnega Jima Hensona – prva so seveda nesmrtni Mupetki – prihaja na velika platna. Predelava lutkovne oddaje v film z glasbenimi vložki bo potekala pod budnim očesom Ahmeta Zappe (nenavadni priimek ni naključje – Ahmet je sin glasbenika Franka Zappe). Ustvarjalci bodo obnovili in ponovno uporabili kar prvotne lutke, si pa bodo pomagali tudi z malce računalniške animacije.

Zappa je poskočil od veselja
Ahmet Zappa je leta 2003 začel izdajati serijo otroških knjig The Monstrous Memoires of a Mighty McFearless (Strašni spomini mogočnih Neustrašnikov), ki jih je sam tudi ilustriral. Pravice za snemanje filma po njih si je sicer zagotovila družba Walt Disney Company, pozorni pa so na Zappo mlajšega postali tudi pri korporaciji, ki nosi Hensonovo ime. "Nekako zdelo se nam je, da bi Ahmet lahko bil ljubitelj Fračjega dola," pravi Lisa Henson, ki z bratom Brianom stoji na čelu podjetja Jim Henson Co. "In resnično je kar poskočil na mestu, ko je izvedel, da bomo Fracke predelali v film." Zappa je tako postal izvršni producent projekta, baje pa tečejo pogovori, da naj bi za film napisal tudi glasbo.

Slalom med Gorgoni, psom in ljudmi
V Fračji Dol vodi luknja v delavnici malce čudaškega izumitelja Doka, ki malih bitij nikoli ne opazi - ima pa zato njegov pes Čopek mnogo bolj izostren vid. Fracki svoj domišljijski svet delijo z Drdrami. To so drobna, srečna bitja, ki vse dni trdo garajo in gradijo zapletene reči, ki jih Fracki z velikim veseljem pojedo. Povsem drugačna bitja so Gorgoni - družina preprostih velikanov je prepričana, da so prav oni vladarji vesolja. Fracki mlade gledalce učijo, kako je mogoče živeti v sožitju z drugačnimi bitji.

Fračji dol so prvič predvajali leta 1983 na televiziji HBO, kjer so nato gostili vseh pet sezon vse bolj priljubljene nadaljevanke. Ideja za oddajo se je porodila samemu Jimu Hensonu, so pa nanizanko za tuja tržišča, kamor so jo kasneje izvažali, vsakokrat tudi malce prilagodili.