Z veseljem bi se lotil kakega scenarija za studio Marvel, pravi, a kaj, ko nima časa ... Foto: Reuters
Z veseljem bi se lotil kakega scenarija za studio Marvel, pravi, a kaj, ko nima časa ... Foto: Reuters
Ant-Man
Večina recenzentov Ant-Mana odpiše kot formulaično, povprečno poletno uspešnico, George R. R. Martin pa je z njim več kot zadovoljen. Foto: Kolosej

V zapisu na svojem blogu samooklicani "zelo stari Marvelov fan" ni skoparil s hvalo na račun Ant-Mana, najnovejšega Marvelovega spektakla oz. njegovega naslovnega junaka - malo man pa je bil zadovoljen z osrednjim zlikovcem, Yellowjacketom. Negativec, ki ga igra Corey Stoll (Hiša iz kart), ima namreč zelo podobne supermoči kot Paul Rudd v vlogi Ant-Mana (kar je sicer v zgodbi razloženo: tehnologijo za pomanjševanje je ukradel mentorju drobcenega superjunaka, Hanku Pymu (Michael Douglas).

"Zeh."
Martin v svojem zapisu med Marvelove filme sicer pomeša še Spider-Mana, ki je pod okriljem rivalskega studia Sony, a njegova poanta je kljub temu jasna: "Sit sem tega Marvelovega filmskega tropa, ki narekuje, da ima negativec enake moči kot junak," piše. "Hulk se je boril z Gnusom (The Abomination), ki je bil samo izprijen Hulk. Spider-Man se bori proti Venomu, ki je samo zloben Spider-Man. Iron-Man ima za nasprotnika Ironmongerja, zlobnega Iron-Mana. Zeh. Rad bi več filmov, kjer bi imela junak in antagonist divje različne moči. Tako bi bila akcija neprimerljivo zanimivejša."

Kljub temu se Ant-Man Martinu zdi "eden najboljših filmov po predlogi Marvelovih stripovskih junakov, kar jih je kdaj videl" - bolj mu je pri srcu le še Spider-Man 2 (2002) v režiji Sama Raimija. (Ampak ker je Spider-Man, kot že rečeno, Sonyjeva last, je Ant-Man torej pisateljev najljubši Marvelov izdelek.)

Kritiki do filma večinoma ravnodušni
Zanimivo je to, da Martin v odnosu do filma stoji na nasprotnem bregu od večine, ali pa vsaj številnih filmskih recenzentov, predvsem britanskih: Ant-Mana so praviloma odpisali kot skrajno povprečen marvelovski spektakel. Film ima sicer na agregatni strani Rotten Tomatoes 80-odstotno pozitivno vrednotenje, se je pa v kinodvoranah odrezal malo slabše od pričakovanj. Morda mu je škodilo razburjenje občinstva, ko so prvotnega režiserja Edgarja Wrighta zamenjali s Peytonom Reedom, in skepsa, ko se je poročalo o številnih popravkih scenarija.

Preveč eksplozij
Martin kljub temu ocenjuje, da film ohranja "dobro ravnovesje zgodbe, likov, humorja in akcije" - v nasprotju z nedavnimi Marvelovimi podvigi, ki so po njegovem mnenju zašli preveč v smer "sesuvanja in rušenja in eksplozij". Obenem razkrije, da je njegov najljubši lik iz Marvelovega vesolja Doctor Strange, na vprašanja oboževalcev pa odgovarja, da bi z veseljem pisal scenarij za njegovo napovedano filmsko adaptacijo (z Benedictom Cumberbatchem v glavni vlogi), da pa "se boji, da za kaj takega ne bi imel časa".