Ljubezenska drama Metoda Pevca, ki sooči argentinsko vročekrvnost in pregovorno slovensko togost, je dobitnica nagrade vesna za najboljšo režijo, najboljšo igralko (Jana Zupančič) in najboljšega igralca (Uroš Fürst). Foto: Emotionfilm
Ljubezenska drama Metoda Pevca, ki sooči argentinsko vročekrvnost in pregovorno slovensko togost, je dobitnica nagrade vesna za najboljšo režijo, najboljšo igralko (Jana Zupančič) in najboljšega igralca (Uroš Fürst). Foto: Emotionfilm
Po temačni kriminalni drami Drive sta Nicolas Winding Refn in Ryan Gosling skupaj posnela še Only God Forgives. Gosling tokrat igra Juliana; v Bangkoku z bratom vodi boksarski klub, ki pa je le krinka za posle z mamili. Ko brata ubijejo, iz Amerike prispe njuna mati, glava velike kriminalne organizacije, in besna zahteva maščevanje. A Julian se mora najprej spoprijeti s skrivnostnim policistom Changom ...
Film Bling Ring, ki ga je navdahnil članek v reviji Vanity Fair, je zgodba o skupini s slavo obsedenih najstnikov, ki je vdirala v domove zvezdnikov v Los Angelesu in iz njih odnašala na kupe dizajnerskih oblačil ter drugih luksuznih predmetov. Med žrtvami so se znašli tudi Paris Hilton, Orlando Bloom in Rachel Bilson, druščina pa je v medijih postala znana pod imenom 'Bling Ring'. Film oskarjevke Sofie Coppola je odprl letošnjo sekcijo Posebni pogled v Cannesu.
Władziu Valentino Liberace oz. Liberace (1919-1987) je bil virtuozen pianist, veliki zabavljač in ekstravaganten odrski ter televizijski zvezdnik. Film, ki ga je režiser Steven Soderbergh razglasil za svojega zadnjega, je bil na letošnjem festivalu v Cannesu sprejet z velikim navdušenjem, kopice pohval pa sta bila deležna tudi igralca Michael Douglas in Matt Damon.

Kinodvor zdaj že nekaj let konec julija svoje projektorje preseli na prosto in v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Ljubljanskim gradom 24 zaporednih večerov ljubitelje filmske umetnosti gosti na dvorišču Ljubljanskega gradu.

Filmski projektor je stekel na zadnji julijski četrtek. Letošnja posebnost Filma pod zvezdami je, da sta otvoritveni in zaključni film slovenska: najprej so bile na vrsti Vaje v objemu Metoda Pevca, program pa se bo 17. avgusta sklenil s predpremiero težko pričakovanega drugega filma Nejca Gazvode z naslovom Dvojina.

Še boljši obisk kot v lanskem, rekordnem letu?
Kot so sporočili prireditelji, je letos v predprodaji pošlo več vstopnic kot lani, tudi Pevčev film je bil razprodan. (Lani je bil obisk rekorden: kar štiri projekcije so bile razprodane. Projekcije si je tako ogledalo skoraj 16.500 obiskovalcev; deset odstotkov je bilo tujcev.)

Program ostaja kombinacija Kinodvorovih uspešnic, najbolj gledanih filmov zadnjega Liffa in drugih filmov, ki so zaznamovali zadnjo kinematografsko sezono. Izmed šestih naslovov, ki bodo v Sloveniji na Filmu pod zvezdami prikazani premierno, se je večina prvič predvajala na velikih svetovnih festivalih.

Prvi bo 26. julija na vrsti Pred polnočjo (Before Midnight), tretji v nizu filmov "Before" ameriškega režiserja Richarda Linklaterja (Pred zoro in Pred sončnim zahodom), v katerih se zaljubljata (in razhajata) Ethan Hawke in Julie Delpy.

Zadnji julijski dan bo na vrsti druga predpremiera, Samo bog odpušča (Only God Forgives), novi film danskega režiserja zdaj že kultnih filmov Vozi! in Božji bojevnik, Nicholasa Windinga Refna. Film je bil premierno predstavljen na letošnjem canskem festivalu (je pa naletel na malo mlačnejši kritiški odziv kot njegov predhodnik Vozi!).

2. avgusta sledi predpremiera filma Bling Ring (The Bling Ring), ki je bil prav tako premierno predstavljen letos v Cannesu. Film režiserke Sofie Coppole popisuje dogodivščine s slavo obsedene najstniške tolpe, ki ropa hiše slavnih osebnosti.

9. avgust bo v znamenju predpremiere filma V hiši (Dans la maison), predzadnjega filma plodovitega francoskega režiserja Françoisa Ozona. Film na redni spored Kinodvora prihaja na začetku septembra.

13. avgusta bo na vrsti predzadnja premiera, ko iz Cannesa pride (prvotno sicer za televizijo posneti) film Moje življenje z Liberacejem (Behind the Candelabra) režiserja Stevena Soderbergha, za katerega režiser pravi, da je njegov zadnji in da se bo zdaj posvetil "drugim" rečem. Film že naslednji dan prihaja na redni spored Kinodvora, v glavnih vlogah pa nastopata Michael Douglas in Matt Damon.

Če vam je med letom kaj ušlo
Od Kinodvorovih uspešnic si bo na grajskem dvorišču mogoče znova ogledati danska Lov (Jagten) in Kraljevsko afero (En kongelig affære), najbolj gledan Kinodvorov film lanskega leta Kraljestvo vzhajajoče lune (Moonrise Kingdom), dokumentarni film Marley o življenju, delu in zapuščini enega najvplivnejših glasbenikov 20. stoletja, pa film Gospodar (The Master), v katerem se v bitko moči zapleteta Joaquin Phoenix in Philip Seymour Hoffman, ter zadnji film Terrencea Malicka Čudežu naproti (To the Wonder).

Izmed najbolj gledanih filmov zadnjega Liffa si boste lahko ogledali lanskega zmagovalca canskega festivala, Hanekejevo Ljubezen (Amour), Loachev Angelski delež (The Angels' Share), zadnji film Mattea Garroneja, Resničnost (Reality), in zmagovalca letošnjih oskarjev, Misijo Argo (Argo).

V izboru filmov pretekle kinematografske sezone bodo na ogled z oskarjem za režijo nagrajeno Pijevo življenje (Life of Pi), kostumska Ana Karenina, obilno nagrajevani Za dežjem posije sonce (Silver Linings Playbook), Tarantinov Django brez okovov (Django Unchained) in nova ekranizacija romana Veliki Gatsby (The Great Gatsby) režiserja Baza Luhrmanna, v katerem za svojo izgubljeno ljubeznijo koprni Leonardo DiCaprio.