Igralec med snemanjem dokumentarca o liku Poirota. Foto: EPA
Igralec med snemanjem dokumentarca o liku Poirota. Foto: EPA

Legendarni detektiv bo v kratkem na malih zaslonih rešil svoj zadnji primer. V epizodi z naslovom Curtain: Poirot's Last Case (Zavesa: Poirotov zadnji primer) bo postarani lovec na zlikovce prikovan na invalidski voziček, na pomoč pri reševanju primera pa bo poklical starega prijatelja kapitana Hastingsa (Hugh Fraser). Skupaj se bosta vrnila na prizorišče njunega prvega primera, da bi preprečila nov umor.

Suchet se je v vlogi, ki mu je prinesla svetovno slavo, na malih zaslonih prvič pojavil leta 1989. Danes 67-letni igralec opaža, da "se je kriminalna drama od tedaj povsem spremenila, postala je zelo mračna in izredno nasilna". A občinstvo se po njegovem ni spremenilo: "Svet Agathe Christie ni takšen, a je še zmeraj zelo priljubljen, in to veliko pove o občinstvu - da v resnici ne potrebuje krvi in seksa in drame."

A Suchet se mora od vloge posloviti, saj je del Christiejeve preprosto zmanjkalo. "Žalostno je, saj se poslavljam od svojega lika, ki sem ga spoznaval 25 let, od najboljšega prijatelja."

Kot inšpektor Japp se ni obnesel
Zanimivo je, da Suchet svoj uspeh pripisuje dejstvu, da se je preslabo obnesel v neki drugi vlogi. Leta 1985 je nastopil v filmu Petra Ustinova Thirteen at Dinner, a ne kot Poirot, temveč kot inšpektor Japp: "To je bil moj najslabši nastop vseh časov," se spominja. "A če bi bil odličen inšpektor Japp, bi nadaljeval to vlogo in to bi bilo vse."

O Poirotu govori kot o starem prijatelju: "Je zelo šarmanten, rad ima ljudi in je dober poslušalec. A ženske ga sploh ne zanimajo. Če bi našel mladenko ob dveh ponoči na cesti pijano, bi bila v njegovi družbi povsem varna. Čisto aseksualen je," še pripomni.

Ko bo BBC predvajal zadnjo epizodo, bosta Suchet in njegova žena pred televizijskim zaslonom: "Ne bova snemala, samo sedela bova tam s kozarcem vina, gledala, nazdravila in na koncu rekla 'to je to'".

Prihodnje leto na gledališko turnejo
Suchet se je v preteklih letih sicer preizkusil tudi v številnih gledaliških vlogah, a kljub temu bo za Britance najverjetneje vselej ostal "tisti, ki je igral Poirota". Prihodnje leto se namerava odpraviti na svetovno turnejo s predstavo The Last Confession, o kateri pravi, da je "vatikanski misterij o Janezu Pavlu I., ki je bil papež vsega 33 dni."

"V mojem poslu se nikoli zares ne upokojiš, zgodi se le, da telefon počasi neha zvoniti," še razmišlja o prihodnjih letih.