Martin Freeman bo spet razveseljeval v vlogi Bilba Bisagina. Foto: Blitz film
Martin Freeman bo spet razveseljeval v vlogi Bilba Bisagina. Foto: Blitz film
Peter Jackson
Kot se za Jacksona spodobi, lahko seveda pričakujemo ogromno velikopoteznih, epskih panoram gorske pokrajine in seveda izvrstno računalniško animacijo. Foto: EPA

Film Hobit: Bitka petih vojska napovedujejo kot veličasten sklep pustolovščin Bilba Bisagina, Thorina Hrastoščita in druščine škratov. Trilogija Hobit slika zgodbo v Srednjem svetu šest desetletij pred dogajanjem v trilogiji Gospodar prstanov – Jacksonove filmske priredbe slednje so vrhunec doživele v z oskarji ovenčani uspešnici Kraljeva vrnitev. Kljub prvotnim napovedim, da bo film v slovenskih kinematografih že letošnjega julija, se bo to zgodilo 11. decembra.

Od te bitke je odvisna prihodnost Srednjega sveta
Razbesneli Smaug svoj ognjeni bes znese nad nemočnimi možmi, ženskami in otroki Jezernega mesta. Thorin, ki ga bolj kot vse drugo obseda nazaj pridobljeno bogastvo, žrtvuje prijateljstvo in čast, da si ga nagrabi, medtem ko Bilba vročični trud, da bi prijatelja spravil k pameti, privede do skrajne in nevarne odločitve.

A druščino čakajo še hujše nevarnosti. Veliki sovražnik Sauron, ki ga vidi le Gandalf, je v pritajeni napad na Samotno goro poslal vojske orkov. Nad čedalje hujši spopad se spušča tema in škratje, vilini in ljudje se morajo odločiti, ali bodo združili moči ali pa se soočili z uničenjem. Bilbo se znajde sredi boja za lastno življenje in za življenja prijateljev v bitki petih vojska.

In tokratna zasedba?
Ian McKellen
se vrača kot Gandalf Sivi, Martin Freeman spet hodi v ogromnih stopalih Bilba Bisagina, Richard Armitage pa upodablja Thorina Hrastoščita. V mednarodni igralski zasedbi so se znašli še Evangeline Lilly, Lee Pace, Luke Evans, Benedict Cumberbatch, Ken Stott, James Nesbitt, Cate Blanchett, Ian Holm, Christopher Lee, Hugo Weaving, Orlando Bloom in drugi.

Scenarij so po romanu J. R. R. Tolkiena spisali Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo del Toro in Peter Jackson, ki je film ob Carolynne Cunningham, Zanu Weinerju in Fran Walsh tudi produciral. Direktor fotografije je Andrew Lesnie, scenograf Dan Hennah, montažer Jabez Olssen, kostumografi so Richard Taylor, Bob Buck in Ann Maskrey, glasba pa je delo Howarda Shora.