Julie Gayet je prvič v ospredju pozornosti tudi zaradi svojega igralskega daru. Toda ali bo
Julie Gayet je prvič v ospredju pozornosti tudi zaradi svojega igralskega daru. Toda ali bo "predsedniška" afera to zasenčila? Foto: EPA
Adelino življenje: Léa Seydoux je nominirana za najboljšo igralko, Adèle Exarchopoulos pa za najboljši novi obraz. Foto: Reuters
Neznanec z jezera, napeta srhljivka s homoseksualno tematiko, je nominirana za osem nagrad; maja je sicer v Cannesu dobila nagrado "queer palm".

41-letna Gayetova, ki doslej še nikoli ni dobila kake igralske nagrade, se za cezarja poteguje v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi (v komediji o francoskem zunanjem ministrstvu, Quai d’Orsay, je igrala nimfomanko). Ob tem je morda zanimivo naključje, da je med preostalimi štirimi nominirankami v isti kategoriji tudi mama nekdanje francoske prve dame, Carle Bruni-Sarkozy: 83-letna Marisa Borini je nominirana za vlogo v semiavtobiografskem filmu Grad v Italiji, ki ga je režirala njena (druga) hčerka, Valeria Bruni-Tedeschi.

Julie Gayet se, odkar se je njeno razmerje s predsednikom pojavilo na naslovnicah tabloidov, ni veliko pojavljala v javnosti; nominacija je prišla točno tri tedne po tem, ko je tabloid Closer razkril, da naj bi njeno skrivno razmerje s predsednikom trajalo že dve leti, od obdobja pred Hollandovo izvolitvijo. (Nekateri drugi mediji pišejo, da sta se zapletla malo po tem, ko je Hollande pred 20 meseci prišel v Elizejsko palačo.) Francoze zato trenutno silno zanima, ali se bo podelitve 28. februarja udeležila in kdo bo njen spremljevalec, če bo resnično prišla.

"Na spolnost mahnjena" diplomatka
Gayetova je sicer v svoji karieri nastopila že v več kot 50 francoskih filmskih in televizijskih vlogah, udejstvuje pa se tudi kot filmska producentka. Doslej se je sicer večinoma pojavljala kot neizrazito "dekle iz soseščine" ali prijateljica protagonistke, lani pa je kritiki za malo drugačen tip vloge v Quai d’Orsay kar niso mogli prehvaliti. Film je namreč ekranizacija uspešnega stripa, ki je satira na življenje nekdanjega francoskega zunanjega ministra Dominiqua de Villepina; Gayetova igra "na seks mahnjeno" diplomatko.

Sicer pa je bila zmagovalka razglasitve nominacij neka druga komedija, Les Garçons et Guillaume à Table, ki je v igri za deset kipcev, med drugim za najboljši film, prvenec, igralca in režiserja (oboje je Guillaume Gallienne). Gre namreč za avtobiografsko komedijo o Galliennovem odnosu z lastno mamo in drugimi ženskami.

Glavni favorit ni Adelino življenje
Ob tem je zanimivo, da največ nominacij nima Adelino življenje, kontroverzna ljubezenska drama, ki je lani dobila zlato palmo v Cannesu; v končnem seštevku ima pet nominacij (tudi za najboljši film), tako kot Neznanec ob jezeru, še ena erotična drama (v režiji Alaina Guiraudieja).

Preteklost (Le Passé), francoski prvenec priznanega iranskega filmarja Asgharja Farhadija, je nominiran v petih kategorijah, tudi za najboljšega režiserja, izvirni scenarij, najboljši film in igralko (Berenice Bejo).