Alejandro González Iñárritu in Michael Keaton se v sezono nagrad podajata z dobrimi možnostmi za različna priznanja. Foto: Reuters
Alejandro González Iñárritu in Michael Keaton se v sezono nagrad podajata z dobrimi možnostmi za različna priznanja. Foto: Reuters
Rosamund Pike je pred Ni je več odigrala že celo vrsto stranskih vlog, a je vseeno obveljala za "odkritje leta". Foto: Reuters
Režiser Morten Tyldum (drugi z leve) z najboljšo igralsko zasedbo po izboru festivala, ekipo Igre imitacije. Keire Knightley ni bilo, "ker se je usedla na napačno letalo." Foto: Reuters
Julianne Moore
Julianne Moore. "Tom Hanks in Meryl Streep sta ob njej videti kot butlja." Foto: Reuters
Reuters
J. K. Simmons: Je to dobitnik letošnjega oskarja za najboljšo stransko vlogo? Foto: Reuters

Festival, ki se začne po tem, ko so člani Akademije že prejeli svoje glasovnice za oskarjevske nominacije, se praviloma posveča predvsem širšemu naboru filmov, ki so v igri za najrazličnejše filmske nagrade, obenem pa poskrbi tudi za obvezno kvoto zvezdniškega blišča (med podeljevalci nagrad sta bila letos Brad Pitt in Robert Downey Jr.). Benedict Cumberbatch, Reese Witherspoon, Julianne Moore, Michael Keaton in Shirley MacLaine so prav tako prišli v Palm Springs, kjer je podelitev povezovala TV-voditeljica Mary Heart.

Čeprav smo šele na samem začetku sezone, vseeno velja omeniti, da je lani kar deset od enajstih filmov, ki so dobili priznanje v Palm Springsu, domov odkorakalo s katerim od oskarjev, kar je za vsako podelitev več kot dobra statistika.

Najmarkantnejša nova obraza
Večer se je začel s podelitvijo nagrade Rosamund Pike, ki je po zaslugi svoje vloge v srhljivki Ni je več postala najboljša nova igralka. Pikova se je v zahvalnem govoru spomnila svoje čisto prve vloge v bondiadi Die Another Day in se zahvalila vodstvu festivala, da so "sklenili, da je dovolj dobra".

"Veš, da si uspel, ko Brad Pitt poje tvoje ime," se je pošalil David Oyelowo, dobitnik nagrade za najboljšega novega igralca (Pitt je zbrane nagovoril k skandiranju, da bi se lažje naučili izgovoriti 'Oyelowo'.) Protagonist drame Selma je povedal anekdotico o tem, kakšna norišnica izbruhne, ko se njegovi štirje otroci dobijo s šestimi Pittovimi, nato pa se kolegu ter Oprah Winfrey in Avi Duvernay zahvalil, da so film spravili na velika platna.

Jason Reitman je nagrado "pod žarometi" izročil J. K. Simmonsu, svojemu dolgoletnemu sodelavcu, ki je lani blestel v drami Ritem norosti. Simmons se je zahvalil svojemu igralcu Milesu Tellerju, češ da je bil "izjemno priročen za klofutanje", ter seveda scenaristu in režiserju Damienu Chazellu za "zgodbo, ki kar skoči s strani".

Robert Downey Jr. je Roberta Duvalla, svojega soigralca iz Sodnika, opisal kot "ikono ameriške možatosti z jekleno čeljustjo" ter se pošalil: "Okej, pohitimo, moj helikopter me čaka na strehi." Duvall je nato na odru po obveznih zahvalah obujal spomine na svoja zgodnja igralska leta z Dustinom Hoffmanom v New Yorku.

Steve Carell je pograbil iztočnico Pittove šale in občinstvo pripravil do petja priimka Julianne Moore, potem pa si dal duška s pretirano hvalnico njeni nadarjenosti: "Poznam Toma Hanksa in Meryl Streep, in oba sta ob njej videti kot butlja." In še: "Nikoli ne vidiš, da bi igrala."

Ležerni Linklater
Richardu Linklaterju
, režiserju drame Fantovska leta, je nagrado "za vizionarstvo" podelila Shirley Maclaine, s katero sta pred leti sodelovala pri filmu Bernie. Linklater ima k režiji tako sproščen pristop, je pojasnila, da po navadi odgovori z "ne vem", ko ga vprašaš, kako se lotiti določene vloge, a ji je kljub temu "pomagal, da je našla psico v sebi". "Sva se pa zato ponoči pogovarjala v drugi dimenziji," ji je bodico vrnil nagrajenec (in s tem namignil na igralkina newageevska nagnjenja). Na koncu se je zahvalil ekipi Fantovskih let, ki mu je pomagala uresničiti njihovo skupno vizijo filma.

Delček Birdmana se skriva tudi v Iñárrituju
S salvami aplavza je dvorana pozdravila Michaela Keatona, ki je prišel izročit nagrado Alejandru Gonzálezu Iñárrituju, svojemu režiserju iz letošnje uspešnice Birdman. Mike Nichols ga je svaril, naj filma ne posname, je razkril Keaton, a ga Iñárritu ni poslušal. Šarmantni režiser je imel pripravljen ganljiv govor, v katerem je priznal lastne dvome, podobne protagonistovim v Birdmanu, izrazil empatijo do ostalih likov v filmu in se zahvalil vdovi Raymonda Carverja.

Imena Morten Tyldum morda še ne poznate, a v naslednjih mesecih bi se to lahko spremenilo: režiral je namreč zgodovinsko dramo Igra imitacije, ki je dobila priznanje za najboljšo igralsko zasedbo. Benedict Cumberbatch je na odru razložil, da so režiserja na snemanju klicali "medena pošast" (po liku na škatlah nekih britanskih kosmičev). Keire Knightley na podelitev ni bilo; "Mislila je, da mora priti v Palm Beach," se je pošalil Cumberbatch, preden je z ganjenostjo spregovoril o Alanu Turingu, očetu novodobne računalniške znanosti, ki ga igra v filmu.