Na dan, ko se je napovednik za novo Vojno zvezd pojavil na spletu, se je Twitter začel šibiti pod diametralno nasprotujočimi si
Na dan, ko se je napovednik za novo Vojno zvezd pojavil na spletu, se je Twitter začel šibiti pod diametralno nasprotujočimi si "recenzijami". Medtem ko so eni cvilili, da doživljajo "nerdgazem", so se drugi pritoževali, da so igralci videti "ceneno, kot da bi jih našli v jarku, ne pa kot del noro dragega filma". Foto:
Marsikomu v Hollywoodu se je zdelo, da Andy in Lana Wachowski s tem, ko razvijata popolnoma izvirno zgodbo, ki nima literarne predloge in še ni del franšize, v tem žanru tvegata veliko. Še preden je bila sprememba datuma premiere filma sploh objavljena, se je že šušljalo, da bo šel Jupiter Ascending po isti žalostni poti kot pred njim Atlas oblakov.
Quentin Tarantino je imel lani histeričen izpad, ko se je scenarij za The Hateful Eight pojavil na spletu, nato užaljeno razglasil, da filma zdaj ne bo posnel, svoje igralce pa obtožil, da je eden izmed njih pomagal pri razpečevanju tajnega besedila. Nekaj tednov pozneje si je premislil, film pa po novem prihaja v letu 2015.
Guillermo del Toro je namignil, da bo Crimson Peak grozljivka v pravem pomenu besede: računamo torej na vrnitev k žanru, s katerim je zaslovel.
Jurassic World bo prvi film iz franšize, v katerem ne bomo videli niti Laure Dern niti Sama Neila ali Jeffa Golbluma.
Oberhauser oziroma Blofeld v novem filmu o Jamesu Bondu bo Avstrijec Christoph Waltz. Tudi v ženskih vlogah bomo občudovali Evropejki: Italijanko Monico Bellucci in Francozinjo Leo Seydoux, ki bosta upodobili Lucio Sciarro in Madeleine Swann. Foto: Reuters
Tomorrowland bo še eden izmed redkih novih znanstvenofantastičnih filmov, ki niso nastali po predlogi že obstoječega romana ali stripa.
Za Maščevalce je bilo treba najprej posneti prizore s Scarlett Johansson, preden je njena nosečnost postala očitna na pogled.
Četrti film o Pobesnelem Maxu je obenem tudi prvi, v katerem naslovne vloge ne igra Mel Gibson. Zanjo se je potegoval Jeremy Renner, dobil pa jo je Tom Hardy.
Oktobra prihaja še vedno nenaslovljena "srhljivka o hladni vojni", prvi režijski podvig Stevena Spielberga po odmevnem Lincolnu. Ne samo da je Spielberg za glavno vlogo spet rekrutiral Toma Hanksa, pri scenariju sta sodelovala tudi brata Coen. Zveni kot potencialno fascinantna kombinacija. Delovni naslov projekta je St. James Place.

Najboljši filmi človeka pogosto "doletijo" nepričakovano, vseeno pa jih iz Hollywooda vsako leto pride vsaj nekaj, na katere - bodisi zaradi obetavnih napovednikov, režiserja ali igralske zasedbe - čakamo z malo večjim zanimanjem. V nadaljevanju je naštetih le nekaj iz bere filmskega leta, ki se razteza pred nami.

Spectre
Premiera: 6. november
Režija: Sam Mendes
Daniel Craig se še četrtič vrača kot "blond Bond", prav tako pa se vrača Spectre, teroristična organizacija, proti kateri se je tajni agent 007 boril v večini bondiad iz šestdesetih. Ralph Fiennes in Naomie Harris se vračata kot M in Moneypenny, za Bondovi dekleti pa so tokrat rekrutirali Monico Belucci in Leo Seydoux. Christopher Waltz bo - seveda - zlobec, neuradno v vlogi legendarnega Blofelda. Sam Mendes je prvi režiser v zadnjega četrt stoletja, ki bo režiral dve bondiadi zapored, s Skyfallom pa si je postavil kar visoka merila. Kot direktor fotografije tokrat Hoyte Van Hoytema (Medzvezdje).

The Hateful Eight
Premiera: 13. november
Režija: Quentin Tarantino
Načrti za snemanje Tarantinovega prvega projekta po Djangu brez okovov, vesterna The Hateful Eight, so januarja nenadoma padli v vodo, ko je Tarantino ogorčeno ugotovil, da je scenarij brez njegovega privoljenja začel krožiti po Hollywoodu in celo končal na eni ali dveh filmu posvečenih spletnih straneh. No, njegova jeza se je medtem ohladila in Tarantino je (poleg morebitne upokojitve po desetih celovečercih) napovedal snemanje v "veličastnem 70-mm filmskem formatu". The Hateful Eight je postavil v Wyoming, tik po koncu ameriške državljanske vojne. Zaradi snežnega meteža, ki potniške kočije prisili k umiku s kolovozov, se v odročni galanteriji znajde pisana druščina najrazličnejših lopovov. Med njimi sta lovca na glave, ki drug v drugem vidita konkurenco, odpadniški vojak konfederativne vojske, general in zapornica. Med drugim igrajo Kurt Russell, Samuel L. Jackson, Bruce Dern, Jennifer Jason Leigh in Channing Tatum.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
Premiera: 18. december
Režija: J. J. Abrams
Za marsikoga gotovo najbrž na samem vrhu seznama najtežje pričakovanih novih filmov. "Nekaj se je zbudilo, ste čutili? Temna stran ... in svetla." Od premiere filma nas loči še leto dni, pa so pri Lucasfilmu novembra že objavili prvi uradni napovednik za sedmo epizodo Vojne zvezd. Novi Milenijski sokol, malo spremenjen svetlobni meč, tista klasična glasba: temačen, energičen kolaž, ki v resnici daje vedeti samo, da ne moremo vedeti, kaj od Epizode VII lahko pričakujemo (občudovanja vredno je, da so uspeli zaplet obdržati kot popolno skrivnost). Vemo pa, da je J. J. Abrams pred kamero zvabil zanimivo kombinacijo zvezd iz prve trilogije (Mark Hamill, Carrie Fisher in Harrison Ford) in svežih, za mlado občinstvo zanimivih obrazov (Oscar Isaac, John Boyega, Lupita N'Yongo in Adam Driver).

Jupiter Ascending
Premiera: 4. februar
Režija: Andy in Lana Wachowski
Napovednik je na spletu, premiera je bila napovedana za 18. julij letos, pričakovanja so bila visoka - zakaj sta torej Andy in Lana Wachowski svoj znanstvenofantastični spektakel Jupiter Ascending potisnila v prihodnje leto? Uradni razlog je, da brat in sestra potrebujeta več časa za piljenje posebnih učinkov v 150 milijonov dolarjev vredni zgodbi o preprosti snažilki (Mila Kunis), ki spozna medplanetnega bojevnika (Channing Tatum) in od njega izve, da je v resnici galaktična kraljica, ki jo v življenju čaka še vse kaj drugega kot čiščenje stranišč. Ko sta se letos pojavila prva dva napovednika za vesoljsko epopejo, so filmski blogarji hitro izpostavili, da je vse skupaj videti "rahlo trapasto", in celo teoretizirali, da je napovednik namenoma komičen. V Forbesu so nato pisali, da "film v trenutni obliki preprosto ni učinkovit" in da ga režiserja nočeta spustiti v kino, ker bi ga rada popravila. Vse to ne zveni obetavno, a je obenem morda pokazatelj, da se nam obeta čudovito odbit film, ki bo odstopal od siceršnje poplave futurističnih adaptacij stripov.

Jurassic World
Premiera: 11. junij
Režija: Colin Trevorrow
Dinozavre bomo od mrtvih obujali dolgih 14 let po tem, ko so v Jurskem parku III nazadnje lomastili po kinematografih. Filmska pokrajina pošasti se je od takrat korenito spremenila in na ljudi ni več tako lahko narediti vtisa z ogromnimi kuščarji (glej: Godzila); gol koncept "tematskega parka z dinozavri" tako ni več dovolj, da bi nam vzel sapo. Jurski svet bo tako menda realiziral vizijo Johna Hammonda iz prvotnega filma, obenem pa vpeljal idejo nekakšnih genetskih hibridov. Po napovedniku sodeč novi spektakel v nasprotju z izvirnikom ne bo ciljal na verizem, pač pa bo bližje filmom pošasti, kar odpira vrata za določeno mero skepse. V glavni (človeški) vlogi pa bo Chris Pratt, obraz Varuhov galaksije, ki ga je leto 2014 izstrelilo v stratosfero.

Crimson Peak
Premiera: 15. oktober
Režija: Guillermo del Toro
Mehiški mojster Guillermo del Toro se po svojem izletu v svet orjaških kajdžujev in robotov (Ognjeni obroč) vrača k svojim morbidnim koreninam in tonu prve uspešnice, Hudičeva hrbtenica. Crimson peak bo "gotska romanca", ki se v 19. stoletju dogaja na starem britanskem posestvu, kjer strašijo duhovi. V vlogi mlade pisateljice, ki se ji začenja svitati, da njen mož ni to, za kar se predstavlja, nastopi Mia Wasikowska, igrajo pa tudi Charlie Hunnam, Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Burn Gorman in Doug Jones. Del Toro je prve prizore predstavil na letošnjem Comic-Conu v San Diegu in oboževalci so bili navdušeni.

Black Mass
Premiera: 18. september
Režija: Scott Cooper
Scott Cooper ima za seboj šele dva filma, a to kakšna: najprej je z dramo Crazy Heart Jeffu Bridgesu priskrbel oskarja, nato pa se je lani podpisal pod temačno kriminalno dramo Out of the Furnace s Christianom Balom v glavni vlogi - z gangstersko dramo Black Mass pa bi se lahko prebil v prvo hollywoodsko kategorijo: gre za biografski film o zloglasnem mafijcu Whiteyju Bulgerju - igral ga bo Johnny Depp - ki si je z umori, izsiljevanji in trgovanjem z mamili nagrabil celo bogastvo. Na čelu tolpe Winter Hill je pobijal, kradel, ropal in izsiljeval v času, ko je bil na plačilnem seznamu FBI-ja kot tajni informator (FBI je takrat lovil predvsem italijansko mafijo). Obenem so bili na njegovem plačilnem seznamu tako agenti FBI-ja kot tudi državni policisti. Bulgerjeva "kariera" je tudi navdihnila lik Jacka Nicholsona v oskarjevskem filmu Martina Scorseseja Dvojna igra. V filmu bomo videli še Benedicta Cumberbatcha, Juno Temple, Joela Edgertona, Coreyja Stolla in Kevina Bacona.

Tomorrowland
Premiera: 22. maj
Režija: Brad Bird
Še ena visokoproračunska projekcija, ovita v debel plašč skrivnosti, ampak že podatek, da je Brad Bird v imenu te znanstvene fantastike zavrnil priložnost za režijo nove Vojne zvezd, je vreden pozornosti. Film je navdahnil skrivnostni lik Walta Disneyja in tematskega parka, ki ga je zgradil (vključno z območjem, imenovanim Tomorrowland). George Clooney in Britt Robertson igrata dvojico, ki bo skušala "razkriti skrivnosti kraja in prostora, ki obstajata v kolektivnem spominu"; v stranskih vlogah še Hugh Laurie, Judy Greer in Kathryn Hahn. Čeprav je o zgodbi znanega malo, upamo na inteligenten znanstvenofantastični "blockbuster", ki bo obenem družinski film. Precej ambiciozen podvig.

The Revenant
Premiera: 25. december
Režija: Alejandro González Iñárritu
Takoj ko je sklenil snemanje zdaj že zelo odmevne satire Birdman, se je mehiški režiser Alejandro González Iñárritu nemudoma lotil svojega naslednjega projekta, s katerim se vrača na začetek 19. stoletja. Gre za zgodbo o Hughu Glassu (Leonardo DiCaprio), pustolovcu z Divjega zahoda, ki se poda na pot maščevanja proti vsem, ki so ga po nevarnem napadu medveda prepustili gotovi smrti. Iñárritu je uspel rekrutirati še Toma Hardyja, Willa Poulterja, Domhnalla Gleesona, Lukasa Haasa in druge.

Avengers: Age of Ultron
Premiera: 1. maj
Režija: Joss Whedon
Seveda ne moremo mimo morda največje franšize superjunakov ta hip. Joss Whedon bo maja udaril z nadaljevanjem svoje predlanske megauspešnice Maščevalci; vse do zdaj slišano nakazuje, da bomo priča temnejšemu, še bolj destruktivnemu poglavju iz življenja ekipe OBOD. Tokrat se bodo morali zoperstaviti zlobnemu Ultronu, hiperinteligentnemu robotu z misijo vesoljne dominacije in iztrebljenja človeštva. Ljubitelji žanra se strinjajo, da se je Marvelovo vesolje od uspeha Maščevalcev leta 2012 s sorodnimi filmi samo še okrepilo, pričakujejo pa tudi velikopotezno Whedonovo slovo od franšize (filma Avengers: Infinity War verjetno ne bo več režiral on).

Mad Max: Fury Road
Premiera: 13. maj
Režija: George Miller
V srčiki franšize Pobesneli Max, ki jo režiser George Miller po tridesetih letih obuja od mrtvih, bodo nova protagonista (pozabite na Mela Gibsona in Tino Turner, prihajata Tom Hardy in Charlize Theron) in epski prizor pregona, raztegnjen čez tako rekoč celoten film. Mad Max: Fury Road bo četrti del eksplozivne akcijske franšize o preživetju v postapokaliptični, distopični puščavi prihodnosti, s katero je leta 1979 zaslovel Mel Gibson. Saga je dogajanje postavila v opustošeno Avstralijo prihodnosti, kjer se mora policist Max Rockatansky boriti z najbolj zakrknjenimi kriminalci divjine.