Hollywood ne pozna veliko zgodb direktorjev fotografije, ki bi (uspešno) prestopili med režiserje, a glede na to, da ima Pfister za seboj sodelovanje pri tako raznovrstnih uspešnih projektih, kot sta Nolanova trilogija o Batmanu na eni in Zmagovalec Bennetta Millerja na drugi strani, bi njegova usoda utegnila biti drugačna. Obenem je spodbudna tudi vest, da je sam Nolan pri filmu sodeloval kot izvršni producent. Pfister je sicer za fotografijo pri Nolanovem Izvoru dobil tudi oskarja. Foto:
Hollywood ne pozna veliko zgodb direktorjev fotografije, ki bi (uspešno) prestopili med režiserje, a glede na to, da ima Pfister za seboj sodelovanje pri tako raznovrstnih uspešnih projektih, kot sta Nolanova trilogija o Batmanu na eni in Zmagovalec Bennetta Millerja na drugi strani, bi njegova usoda utegnila biti drugačna. Obenem je spodbudna tudi vest, da je sam Nolan pri filmu sodeloval kot izvršni producent. Pfister je sicer za fotografijo pri Nolanovem Izvoru dobil tudi oskarja. Foto:
Darren Aronofski Noeta razume kot "temačen, kompleksen lik, ki ga muči občutek krivde, ker je preživel".
Ralph Fiennes bo v novem filmu Wesa Andersona Gustave H, upravnik uglednega starinskega hotela v madžarski prestolnici, film pa se vrti okrog njegovega odnosa s postreščkom Zerom Moustafo (Tony Revolori). Ko neka nekdanja gostja hotela (umetno postarana Tilda Swinton) umre in se izkaže, da je silno dragoceno sliko v oporoki zapustila Gustavu, policija (z Edwardom Nortonom v vlogi načelnika) postane sumničava.
The Fault in Our Stars
Shailene Woodley in Ansel Elgort bosta v filmu The Fault in Our Stars igrala zaljubljenca, v še eni noviteti letošnjega leta, franšizi Divergent, pa brata in sestro.
Guardians Of The Galaxy morda ne bo Marvelova uspešnica leta, je pa gotovo njihovo največje tveganje: "prodati" nam bodo morali junake, ki jih povprečen človek ne pozna, film pa so zaupali prav tako neznanemu režiserju, ki morda ni bil najočitnejša izbira za to nalogo, Jamesu Gunnu.
"Nisem proti snemanju komercialnega filma, nasprotujem le snemanju komercialnega filma, ki ga ne občutim kot pristnega. Rekli smo si torej: "Če bomo delali nekaj večjega, posnemimo zabaven film, ki ima kaj za povedati," je George Clooney komentiral za Wrap.
Ben Affleck
Za film Gone Girl je scenarij napisala avtorica istoimenske literarne uspešnice. Foto: Reuters
Verjeli ali ne, letos bomo dobili tudi film o legojunakih, The Lego Movie. V njem se bodo pojavili številni junaki stripov DC Comics, od Supermana in Batmana pa do Čudežne ženske in Zelene svetilke.
Izvirni Robocop režiserja Paula Verhoevna, kombinacija satire, nasilja in črnega humorja, velja za klasiko osemdesetih. Ga lahko adaptacija doseže?
In novembra prihaja še nadaljevanje Butca in butca, Dumb and Dumber To. Dvajset let po nastanku klasike se ta vrača z istima igralcema, ki nam bosta pokazala, da zrela leta pač ne pomenijo nujno tudi modrosti.

Najboljši filmi človeka pogosto "doletijo" nepričakovano, vseeno pa jih iz Hollywooda vsako leto pride vsaj nekaj, na katere - bodisi zaradi obetavnih napovednikov, režiserja ali igralske zasedbe - čakamo z malo večjim zanimanjem. V nadaljevanju je naštetih le nekaj iz bere filmskega leta, ki se razteza pred nami.

Nadaljevanja franšiz superjunakov
Danes, ko franšize v nadaljevanjih skušajo preseči same sebe, se ljubitelji žanra lahko veselijo Kapitana Amerike v boju z nekdanjim zaveznikom (Captain America: The Winter Soldier); Spider-Man se vrača v pred kratkim prenovljeni franšizi in s celo plejado novih sovražnikov (The Amazing Spider-Man 2), Možje X morajo potovati skozi čas in preprečiti apokalipso robotov (X-Men: Days of Future Past), v novih Transformerjih pa bomo končno videli robote, ki se levijo v dinozavre (Transformers: Age of Extinction). Opice bodo zares začele zavzemati planet v Dawn of the Planet of the Apes, Sylvester Stallone pa je svojo četico priletnih akcijskih junakov v Plačancih 3 zbral za - menda - največji podvig doslej. Adaptacija Marvelovih stripov se letos s filmom Guardians of the Galaxy podaja v najbolj obskurne vode doslej: junaki se bodo med drugim spreminjali v drevesa (Vin Diesel) in rakune (Bradley Cooper). Ali se je tveganje splačalo, bo znano v prvi polovici avgusta.

Noah
Svetovna premiera: 28. marec
Režija: Darren Aronofsky
2014 bo očitno leto vrnitve biblične epopeje: napovedana sta kar dva visokoproračunska filma iz že napol pozabljenega žanra (drugi je Exodos Ridleyja Scotta). Zanimivejši se nam vseeno zdi Darren Aronofsky, ki je imel po neverjetnem komercialnem in kritiškem uspehu Črnega laboda (2010) proste roke za tako rekoč kateri koli projekt - in izbral si je 150 milijonov dolarjev "težak" epski film katastrofe o "največjem akcijskem junaku Biblije", Noetu (ki ga igra nekdanji Gladiator osebno, Russel Crowe).

The Monuments Men
Svetovna premiera: 7. februar
Režija: George Clooney
Potem ko se je okrog filma že začenjala rahla predoskarjevska promocija, ga je studio iz leta 2013 potisnil na februar letošnjega leta (ker preprosto ni bilo dovolj časa za dodajanje posebnih učinkov v poprodukciji). The Monuments Men je najnovejši režijski podvig Georgea Clooneyja, posnet po knjigi Roberta M. Edsela, govori pa o skupini ameriških in britanskih umetnostnih strokovnjakov, ki si je na pobudo zavezniških sil prizadevala za vrnitev zaplenjenih umetnin iz sovražnikovega tabora njihovim lastnikom. Clooney je za film napisal tudi scenarij (v sodelovanju z Grantom Heslovom) in v njem odigral glavno vlogo. (Poleg njega so tu še Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Cate Blanchett, Jean Dujardin in Hugh Bonneville.) Ker je Clooney sam po sebi precej zanimiv režiser (spomnimo se samo na Lahko noč in zbogom ter na Marčeve ide), ki je iz zgodovine izkopal še ne velikokrat povedano anekdoto, bo film verjetno naše pozornosti vreden kljub dejstvu, da bo "izpadel" iz letošnje sezone podelitve nagrad.

Transcendence
Svetovna premiera: 18. april
Režija: Wally Pfister
Film bo režijski prvenec Wallyja Pfisterja - varovanca in stalnega direktorja fotografije pri filmih Christopherja Nolana (za Izvor je dobil tudi oskarja). Transcendence, ki bo očitno nekakšen križanec med 2001: Vesoljsko odisejo in Izvorom, se vrti okrog "moža, ki je izumil računalnik, ki razvije (zlobno) zavest". Na smrt bolnega znanstvenika, ki je skušal izumiti način, kako bi v tehnologijo "naložil" svojo zavest in tako preživel lastno smrt, igra Johnny Depp; nadaljnji zaplet sproži niz vprašanj o tem, kaj je bistvo človeškega bitja in kakšne so nevarnosti (pre)velike žeje po znanju. Upajmo, da bo film pomenil tudi Deppovo vrnitev v svet relevantnih, večplastnih igralcev, ki mu je v zadnjih letih obrnil hrbet.

In ko smo že ravno pri Christopherju Nolanu ...

Interstellar
Svetovna premiera: 7. november
Režija: Christopher Nolan
Nolan, ki se je bil tako zelo odločen posloviti od Gothama, se je raje napotil v vesolje. V njegovi znanstvenofantastični drami človeštvo naredi več kot samo majhen korak v raziskovanju vesolja; samooklicanega pionirja pri tem igra Matthew McConaughey. Po napovedniku sodeč, bo film morda briljanten, morda ne bomo vsega razumeli (lahko pa seveda oboje od naštetega).

Robocop
Svetovna premiera: 12. februar
Režija: José Padilha
Težko je reči, ali nas nova adaptacija akcijske klasike iz leta 1987 resnično zanima ali pa gre bolj za morbidno radovednost, ki se v ljudeh zbudi ob katastrofah. Tokrat si verjetno lahko obetamo množico posebnih učinkov, s katerimi bodo "podložili" zgodbo o povprečnem policistu (Joel Kinnaman), ki ga zlohotna korporacija spremeni v robotiziranega borca proti zločinu. Igralska zasedba v stranskih vlogah zveni odlično (Gary Oldman, Michael Keaton in Samuel L. Jackson), brazilski režiser pa je znan predvsem po svojih adrenalinskih dramah Elitni vod 1 in 2, tako da vendarle obstaja upanje, da bo Robocop stopil v tretje tisočletje, ne da bi pri tem izgubil satirično ost izvirnika.

The Grand Budapest Hotel
Svetovna premiera: 7. marec
Režija: Wes Anderson
V svetu Wesa Andersona očitno nič novega: prvi napovednik za film Grand Budapest Hotel daje slutiti, da Andersonova formula za uspeh ostajajo manierizem, nostalgična glasbena podlaga, kompleksna scenografija in cel šop znanih obrazov v odbitih opravah. Film ima, kot je za Andersona značilno, veliko in pisano igralsko zasedbo, ki jo je režiser sestavil iz svojih stalnih sodelavcev in novih pridobitev; v hotel se bodo torej zgrnili Ralph Fiennes (kot upravnik uglednega starinskega hotela v madžarski prestolnici), Bill Murray, Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Owen Wilson, Edward Norton, Willem Dafoe, Léa Seydoux, Mathieu Amalric, Saoirse Ronan, F. Murray Abraham in Jude Law.

The Fault in Our Stars (Krive so zvezde)
Svetovna premiera: 6. junij
Režija: Josh Boone
Filmska adaptacija romana za najstnike, ob katerem je v lanskem letu kot dež jokal tudi marsikateri odrasli bralec. Shailene Woodley bomo v tem letu tako lahko videli kar v dveh ekranizacijah najstniških romanov (prihaja tudi franšiza Divergent), a "Zvezde" imajo gotovo manjši potencial za snemanje nadaljevanj ... Roman Johna Greena je namreč preprosta zgodba o najstnikih, ki se spoznata v skupini za podporo obolelim z rakom, in je ena redkih, ki uspe biti ganljiva brez cenene sentimentalnosti. Upajmo, da bo tako tudi na velikem platnu.

Gone Girl
Svetovna premiera: 3. oktober
Režija: David Fincher
Še ena težko pričakovana ekranizacija v lanskem letu neverjetno priljubljenega romana, le da v tem primeru takega z veliko mračnejšo vsebino. Gillian Flynn je spletla dih jemajočo zgodbo o v nenavadnih okoliščinah izginuli ženski, ki nekje do sredine z narativnimi prijemi skriva odgovor na vprašanje, ali je bila umorjena ali ne. Težko si predstavljamo, kako bi se to dalo preliti v filmski jezik, a če bo nalogi kos kdo, bi to znal biti David Fincher, ki je za to priložnost igralsko zasedbo na kup zbobnal z vseh vetrov; v filmu bodo nastopili Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry in manekenka Emily Ratajkowski.

Sin City: A Dame to Kill For
Svetovna premiera: 22. avgust
Režija: Frank Miller, Robert Rodriguez
Na nadaljevanje inovativne, stilizirane ekranizacije grafičnega romana Mesto greha čakamo že od prvega dela, torej leta 2005. K sreči na režiserjevem stolčku vladata mojstra prvega dela, Robert Rodriguez in Frank Miller, tako da si obetamo še enega križanca med stripom in filmom noir. Prav tako se vračajo Jessica Alba, Rosario Dawson, Mickey Rourke in Bruce Willis, ob njih pa še Josh Brolin, Joseph Gordon-Levitt in Eva Green kot "dama" iz naslova.

Dracula Untold
Svetovna premiera: 17. oktober
Režija: Gary Shore
Pri studiu Universal so se končno spomnili, da imajo v rokah pravice za potencialno fantastično franšizo (ki sega vse v 30. leta prejšnjega stoletja). V filmu Dracula Untold bo nesmrtni protagonist Vlad Tepeš Luke Evans, zasnovan pa bo kot zgodba o izvoru najslavnejšega vampirja vseh časov. Če bo film narejen dobro, bi za lik Drakule lahko naredil to, kar je Batman Begins za maščevalca iz Gothama.