Gejevska kavboja in njun filmski oče Foto: EPA
Gejevska kavboja in njun filmski oče Foto: EPA
Terry Gilliam
Heath Ledger se predstavlja tudi v filmu Brata Grimm režiserja Terryja Gilliama. Foto: EPA

Lee, med drugim znan po režiji filma Prežeči tiger, skriti zmaj, je tokrat držal v rokah niti pri nastajanju filma, ki prikazuje homoseksualno ljubezen v divjini ameriške zvezdne države Wyoming. Izdelek bo verjetno zbudil veliko prahu in govoric, ki bodo lahko še posebej vroče, če osvoji katero od nagrad, saj so ga selektorji festivala uvrstili v tekmovalni program.



V šoli za kavboje
Slednji je pred snemanjem filma Brokeback Mountain mesec dni preživel v posebnem taboru, v katerem se urijo kavboji, saj mu veščine jahanja niso bile znane tako kot njegovemu soigralcu. Avstralec Ledger je z ježo že imel izkušnje, o filmu o prepovedani ljubezenski zgodbi, ki se je začeta leta 1963 in končala 20 let kasneje, povedal, da je bil to prvi pravi ljubezenski film, v katerem je igral. "Zdi se mi, da ni več ostalo veliko skrivnosti o zgodbah med fanti in dekleti; vse je že bilo storjeno in videno," je povedal pred petkovo premiero v Benetkah.

Režiser Lee je film, ki temelji na noveli Annie Proulx, opisal kot izdelek, ki išče ljubezen in srečo, čeprav mu na poti stojijo številne ovire. "Ennis in Jack živita na ameriškem zahodu, kjer prevladujejo tradicionalne mačistične vrednote, zato morata svoja čustva skrbno skrivati," je na kratko orisal vsebino svojega novega izdelka.

Nizkoproračunski izdelki iz ZDA
Tako kot večina ameriških filmov, ki so se letos uvrstili na Beneški filmski festival, se tudi Brokeback Mountain oglašuje kot neodvisen in nizkoproračunski film. V to kategorijo se uvršča tudi Clooneyjev izdelek Good Night. And, Good Luck, medtem ko je na veliko oglaševani film Brata Grimm, ki ga kritiki niso pospreminili z najboljšimi ocenami, predstavnik visokoproračunskih filmov.