Film režira 43-letni Kristjan Milić, ki se je v žanru vojnega filma že preizkusil v Živih in mrtvih. Foto: HTV
Film režira 43-letni Kristjan Milić, ki se je v žanru vojnega filma že preizkusil v Živih in mrtvih. Foto: HTV
HTV menda načrtuje kar šest filmov, ki se bodo vrteli okrog pomembnih bitk, ki so med vojno na Balkanu potekale na hrvaških tleh. Foto: HTV
Čeprav se film bojda lahko ponaša z več kot solidnim proračunom, pa ustvarjalci že opozarjajo, da bodo večino denarja porabili že med snemanjem, čeprav ga bodo veliko potrebovali tudi za poprodukcijo, torej posebne učinke. Foto: HTV

Broj 55, ki nastaja v produkciji nacionalne hrvaške televizije, je zgodba o stotniji Zbora ljudske garde (ZNG), ki se septembra 1991 z oklepnimi vozili odpravi na izvidnico v okolici Pakraca, a v vasici Kusonje, ki je od daleč videti prazna in opustela, padejo v srbsko zasedo. Vojaki se zatečejo v najbližjo hišo, ki nosi številko 55, in se spustijo v boj s sovražnikom.

"Bitka je trajala do jutra, ko so se preživeli hrvaški vojaki skušali predati, nato pa so jih srbski vojaki mučili in pobijali, čeprav bi jih morali obravnavati kot vojne ujetnike," o nadaljevanju poroča Jutarnji list. "Na koncu so grobnico z dvajsetimi trupli zasuli z bagrom."

Gre za prvega od šestih filmov o najpomembnejših bitkah na hrvaških tleh v vojni v devetdesetih, za katere je HTV scenarije že odkupil. Gre za prvi tovrstni akcijski film, kot poroča spletna stran hrvaške nacionalke, pri katerem so uporabili ogromno pirotehničnih sredstev, različna prizorišča in kompleksno scenografijo; pri produkciji sta sodelovali tudi hrvaško notranje in obrambno ministrstvo.

Hiter, oster in natrpan z eksplozijami
"Ideja za projekt se je rodila na hrvaški nacionalni televiziji; med raziskovanjem državljanske vojne smo odkrili malo manj znano zgodbo o Kusonjah, ki smo jo uporabili kot predlogo za film. To je tragična zgodba o dvajseterici vojakov, ki se podajo v na prvi pogled nenevarno izvidniško akcijo, na koncu pa so usmrčeni," je o filmu povedal režiser Kristijan Milić, ki napoveduje, da bo Broj 55 pred vsem drugim vojni film - "hiter, oster, z veliko posebnih učinkov". S poprodukcijo vred bi projekt moral biti končan do poletja prihodnjega leta.

Velikopotezen spektakel napoveduje tudi izvršni producent Stanko Babić: "Zamislili smo si senzacionalno scenografijo; vozilo smo dali narediti po originalnih posnetkih tistega, v katerem so fantje umrli. Našega bomo v filmu seveda uničili, čeprav moramo paziti, s čim bomo nanj streljali, ker bomo snemali blizu naseljenih lokacij."

"Lik, ki ga v filmu igram, nosi vzdevek Crni, njegovega pravega imena pa raje ne bi povedal," je komentiral igralec Marko Cindrić. "Rad bi poudaril, v kakšno čast mi je biti del tega projekta, in da bom dal vse od sebe, da bo uspešen." Poleg njega v filmu igrajo še Goran Bogdan (Tomo), Alan Katić (Miro), Darko Milas (Đero), Jan Kerekeš (Kruno), Slaven Knezović (Zvonko), Asim Ugljen (Vinko), Marko Jelić (ranjeni specialec) in Samir Vujčić (poveljnik).

Kako je hrvaški film vojno tematiziral v preteklosti?
"Kako je mogoče, da se je hrvaška kinematografija vsa ta leta izogibala temi državljanske vojne," se v Jutarnjem listu sprašuje novinar Nenad Polimac. "V devetdesetih so snemali samo filme o žrtvah vojne in o psiholoških travmah njenih akterjev. Ko se je leta 1999 pojavil 65-minutni film amaterja Stjepana Sabljaka, U okruženju, v katerem se pripadniki ZNG-ja bojujejo s srbskimi paravojaškimi skupinami, so bili kritiki tako navdušeni, da je dobil nagrado oktavijan za najboljši srednjemetražni film."

"Vojno je nato tematiziral hvaljeni art film Lukasa Nole Nebo sateliti (2000), v katerem pa ni bilo kaj prida akcije, povsod nagrajevane Crnce Gorana Devića in Zvonimirja Jurića (2009) pa bi prej lahko kvalificirali kot protivojni film. Edini pravi vojni film do zdaj je bil tako Živi i mrtvi Kristijana Milića, zmagovalec puljskega filmskega festivala leta 2007, a to je bila koprodukcija BiH-a, njeni protagonisti pa pripadniki Hrvaškega obrambnega sveta (HVO)."