Spomnimo se samo Lego filma: tudi iz na videz ciničnega koncepta lahko nastane zabavna komedija. Foto: AP
Spomnimo se samo Lego filma: tudi iz na videz ciničnega koncepta lahko nastane zabavna komedija. Foto: AP

Za režijo filma je studio povabil trenutno vseprisotnega Paula Feiga (Dekliščina, Drzni par), ki bo med drugim tudi producent prav tako nastajajočega igranega filma o Snoopyju. "Čisto iskreno: ko so mi prvič predstavili projekt in me vprašali, ali "iz tega lahko naredim film", sem si mislil, kar si misli čisto vsak, kaj hudiča lahko s tem sploh narediš," je Feig precej iskreno obnovil za Yahoo Movies.

"Ampak če prav pomisliš, je to zgolj tehnika claymationa (animiranje lutk iz modelirne mase, op. n.). Play-Doh ni drugega kot pisana glina. In s čim bi se bilo bolj fino igrati?"

Feig, ki se trenutno ukvarja s ponovno zagnano franšizo Izganjalci duhov, v kateri bodo tokrat igrale same ženske protagonistke (Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Leslie Jones in Kate McKinnon), si film o plastelinu predstavlja kot kombinacijo računalniške animacije in tehnike claymationa. Scenarij za film piše Jason Micalleg, čigar film Butter (2011) je Feig hvalil kot "eno najbolj smešnih zasnov, kar jih je kdaj slišal".

Play-Doh pa niti ni edina otroška igrača, ki se je prebila v Hollywood. Podjetje ON Entertainment je lani odkupilo pravice za uporabo znamke Playmobil; v predprodukciji je 80 milijonov dolarjev "težek" animirani film.

Počasi s skepso
In če vse skupaj zveni že kot kronično pomanjkanje svežih idej, se je treba spomniti samo lanskega Lego filma, ki sicer ni dobil niti oskarjevske nominacije, je bil pa zato na številnih kritiških seznamih najboljših filmov leta 2014 (in zaslužil 658 milijonov dolarjev). Pred premiero je bilo veliko dvoma okrog tega, ali je lahko film, ki je "v bistvu podaljšana reklama za znamko igrač", sploh kaj vreden.

Sicer pa tudi podjetje Hasbro že ima izkušnje z "izposojo" svoje lastnine: franšiza Transformerji je zaslužila goro denarja, pa tudi G. I. Joe in celo nizkoproračunska grozljivka Ouija se nista odrezala preslabo.