Film
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 46 glasov Ocenite to novico!
Gre za intimni portret štirimesečnega Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se podata v boj proti diskriminaciji svoje družine. Foto: Kinodvor
Poleg izzivov, ki jih prinaša prvo starševstvo, se morata Daja in Jedrt spoprijeti še z nasprotniki, ki ju primerjajo s pedofili, njuno razmerje pa označujejo kot nenaravno. Foto: Kinodvor
VIDEO
Lezbični par z otrokom v...

Dodaj v

Intimni portret Tiborja in njegovih lezbičnih mam v filmu Odraščanje

O odraščanju v istospolni družini
5. marec 2018 ob 21:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Kinodvoru so nocoj premierno zavrteli dokumentarec Odraščanje v režiji Siniše Gačića in Dominika Menceja, s katerim so lani v Slovenski kinoteki sklenili 33. festival LGBT-filma.

Na redni spored domačih kinematografov prihaja dokumentarni film Odraščanje, ki so ga v Kinodvoru predvajali v sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma. Dokumentarec spremlja lezbični par z otrokom v času referenduma o družinskem zakoniku. Gre za intimni portret štirimesečnega Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se podata v boj proti diskriminaciji svoje družine.

Ko se v predbožičnem času leta 2015 Daja in Jedrt vključita v predvolilno kampanjo ob referendumu o izenačitvi zakonskih zvez, njihovo zasebno življenje postane ena glavnih političnih tem v državi. Poleg izzivov, ki jih prinaša prvo starševstvo, se morata Daja in Jedrt spoprijeti še z nasprotniki, ki ju primerjajo s pedofili, njuno razmerje pa označujejo kot nenaravno.

Režiser Siniša Gačić je opozoril nase že s prvim dolgometražnim dokumentarnim filmom Boj za, ki je na Festivalu slovenskega filma leta 2014 prejel vesno za najboljši celovečerec. Spremljal je protestnike, ki so mesec dni po začetku gibanja Occupy na Wall Streetu leta 2011 postavili šotore pred Ljubljansko borzo v kritiki predstavniške demokracije in kapitalizma. Dominik Mencej pa je na isti izdaji festivala s kratkim študentskim filmom Prespana pomlad osvojil vesne za najboljši kratki film, režijo in scenarij.

Producent in distributer filma Odraščanje je produkcijska hiša Zuhr film. Kot so poudarili pri Slovenskem filmskem centru, je pri filmu kot dramaturginja sodelovala tudi režiserka Katarina Morano, ki se je na lanskem filmskem festivalu v Karlovih Varih v sklopu platforme Future Frames uvrstila med deset najobetavnejših mladih režiserjev s svojim magistrskim projektom Ljubljana - München 15:27.

Odraščanje bo na sporedu v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije, in sicer v ljubljanskem Kinodvoru, Kinogledališču Tolmin, Mestnem kinu Metropol v Celju, Kosovelovem domu Sežana, Kinu Domžale, Kinu Velenje in Kulturnem domu Krško.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
TeksViler
# 05.03.2018 ob 23:59
Istospolni pari so popolnoma enako sposobni biti popolni kreteni, čudovit zgled, zatiralski, navdihujoči, spodbujajoči, alkoholiki, borci ali propalice kot vsak drug. Enako tudi blondinci. In Eskimi. In pripadniki animističnih religij. Prepričan sem, da imajo celo tiste, ki se s tem ne strinjajo, njihovi otroci nekatere upravičeno radi, nekatere pa z razumljivimi razlogi sovražijo.
gospod iskreni
# 05.03.2018 ob 22:55
Ker pri istospolnih partnerjih pa ni alkohola, nasilja in zanemarjanja.
Janez 456
# 05.03.2018 ob 22:24
Vsa čast Siniši!
Jep, otrok potrebuje očeta, ki hodi na veselice in kavsa sosedo - in nezadovoljno mater, ki permisivno vzgaja otroka.
Oz. ne, otrok potrebuje ambiciozno mamo in očeta, ki prepuščata vzgojo varuški... jahhh, res, med tednom se sploh ne vidimo... moja otroka imata 7 dejvnosti!
Ne, neee. Otrok potrebuje družino. Otrok potrebuje Primca in Angelco. To je to. Ker, za otroke gre!
@Ramus - imam otroka, ampak kako gre že tista znana:

Če lahko svojemu otroku obrazložite, da je sv. Duh brezmadežno oplodil trinajstletno Marijo, ki se je potem poročila z veliko starejšim Jožefom, rodila Jezusa, ki je človek in hkrati božji sin in je po bičanju in mučenju umrl na križu in potem tretji dan vstal od mrtvih ter na koncu odšel s telesom v nebesa ...potem lahko tudi razložite, da se včasih zgodi, da se zaljubita osebi istega spola in imata skupaj otroka.

Simple as that!

Amen!
paver
# 05.03.2018 ob 23:45
Istospolni pari so brezmadežni. Žene pa jih samo ljubezen.Ni prevar, pijančevanja, nasilja itd.
nvk
# 06.03.2018 ob 06:29
Kul, a potem na RTV-ju lahko pricakujem tudi promocijo kaksnih filmov, ki demonizirajo splav? Tko, da se predstavlja cel spekter pa to, ali pač ostajamo pri poveličevanju tistega, kar uredništvo RTVja smatra za moralno korektno? (pa me istospolne poroke in posvojitev otrok nič ne moti, uredniška politika pa ja).
dharma
# 06.03.2018 ob 00:39
Osebno bi si želel o tej tematiki osvetlitev iz druge in v bistvu edine legitimne strani. Torej, da se poda mnenje odrasle osebe istospolnih staršev. Čimbolj objektivno seveda. Ravno tako bi rad videl kakšno realno zodbo ostarelih samskih gejev.
knesigail
# 06.03.2018 ob 06:20
Ne motijo me istospolni pari. Moti me pa, da štirimesečni otrok gleda televizijo in povrhu vsega še poročila. To je čisto zlorabljane otroka.
Mamici v filmu, morata biti zadosti močni, da sta v stanju to breme nositi sami, ne pa da igrata žrtev z otrokom v naročju.
dharma
# 06.03.2018 ob 10:20
Mogoče sta partnerki dejansko imeli težave z diskriminacijo zaradi izbranega načina življenja in je to vredno nekega umetniškega premisleka. Vendar kljub temu mislim, da je ta tema v tej obliki že čisto passe. V bistvu rabiš pogum ravno zaradi tega. Da ponoviš izpeto zgodbo.
Wolfy
# 06.03.2018 ob 09:57
Se popolnoma strinjam z Ribiicevim komentarjem. Za take filme danes ne rabis vec nobenega poguma. Danes rabis pogum ce naredis film v katerem tega ni, saj te takoj obtozijo diskriminacije, homofobije in nevem cesa vse. Ce pa v hollywoodskem filmu ni vsaj enega afro-americana bo pa itak totalno skritiziran in si lahko producenti kar nove sluzbe najdejo...
pripomba
# 06.03.2018 ob 20:39
@_turing
Ah, v primerjavi z občutkom, ki ga daje potrditev, da smo pravičneži, v borbi za svetle ideale proti temni raji, ko hranimo naš nezavedni kompleks večvrednosti, ni neprijetnost nekaj pljunkov anonimnih komentatorjev omembe vredna. Res, pogum tukaj težko vidim, ko so ti že zaradi izbora teme zagotovoljene dodatne minute v medijih.

Sploh nisem proti snemanju takih zgodb, lahko mi odstre realnost, ki mi ni dostopna iz prve roke, mi pa ni všeč tendencioznost. In liberalni ortodoksneži, ki živijo v popolni ignoranci lastnih stereotipov o "Drugem". (V tem primeru je to pač Slovencelj, volivec desnice, provincialec itd.)
In seveda ideološko sito uredništva tega medija.

(Zaradi konteksta: sicer nisem za odpravo tradicionalnega simbolnega pomena zakonske izveze, ki ga redefinicija dokončno prinaša, in verjamem, da je izkušnja odraščanja s staršema dveh spolov (nihče ne govori o spolni usmerjenosti!), če "vse" ostalo štima, za pomembno dimenzijo bogatejša.
Spremembe v drugo smer niso konec sveta, ideološka nadvlada in prisila pa so precej nevarni za prihodnost kakršnekoli družbe. Tako kot kakršnokoli popredmetenje človeka. Tega pa je v prihodnosti/sedanjosti otrok po naročilu in komercialnih nadomestnih materinstev grozljivo veliko.)
Ribiič
# 06.03.2018 ob 08:52
@ Srđan Kulecky Kakšen pogum je potreben za snemanje politično korektnih filmov? Kakšen pogum je potreben za dobro plačane projekte? Kakšen pogum je potreben za snemanje filmov, ki so na liniji Hollywooda (Oblika vode) in pri nas prevladujočega main streama in imaš zagotovoljeno produkcijo in dvorane? Res ne razumem v čem je tu pogum.
Srđan Kulecky
# 06.03.2018 ob 08:05
bravo ekipa bravo za pogum in le tako naprej!
Ribiič
# 06.03.2018 ob 09:50
@ _turing Mislim, da to najbolje pozna in ve Primc.
komsomolec
# 06.03.2018 ob 09:20
in koliko otrok imajo slovenski župniki?
Lovec
# 06.03.2018 ob 08:33
Kulturni boj na tuj račun se nadaljuje.

Kaj nam je tega treba bilo.
_turing
# 06.03.2018 ob 09:44
@Ribiič
Pogum, ker te bo določen odstotek populacije/komentatorjev/... popljuval. Verjemi, ni prijeten občutek.
Resnica123
# 06.03.2018 ob 09:32
Istospolnih je v druzbi manj kot 2%. Komentarji so nepotrebni. Tako kot ta film.
viljemmm
# 06.03.2018 ob 00:28
Opet neki Slovenci o Slovencih.
tim sein
# 06.03.2018 ob 00:06
Sedaj pa zganjate cinizem na račun popolnih gejev in lezbijk. Nekatere stvari so svete :)
Ramus
# 05.03.2018 ob 21:49
Otrok potrebuje očeta in mater,... vsak ki ima otroka to lahko vidi, zato ni potreben doktorat. Le "kulturniki" tega nekako ne vidijo. Sicer je pa po novem kulturno tudi rezanje zastave in dojenje psov,...
Kazalo