Direktor Berlinala Dieter Kosslick, Natalie Portman in Christian Bale pred premiero filma Knight of Cups na 65. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu. Režiser Terrence Malick se je premieri in novinarski predstavitvi izognil, kar je že njegova navada. Foto: EPA
Direktor Berlinala Dieter Kosslick, Natalie Portman in Christian Bale pred premiero filma Knight of Cups na 65. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu. Režiser Terrence Malick se je premieri in novinarski predstavitvi izognil, kar je že njegova navada. Foto: EPA
Ekipa na Berlinalu, kjer je bil film prikazan v tekmovalnem programu. Foto: EPA
"Zelo srečna sem, da sem delala s Terryjem, preden sem režirala svoj prvi film, saj me je to sodelovanje spomnilo, da se lahko pravila filmskega ustvarjanja tudi kršijo," je povedala Portmanova. V postprodukciji je trenutno njen celovečerni film A Tale of Love and Darkness, osnovan na spominih pisatelja in novinarja Amosa Oza. Foto: EPA

Ker se Malick svojih premier in novinarskih konferenc običajno ne udeležuje, sta o filmu in specifičnem načinu dela režiserja spregovorila predvsem Christian Bale in Natalie Portman. Bale nastopi v vlogi hollywoodskega zvezdnika Ricka, ki se kljub uspehu počuti praznega.
Rick je dejansko dosegel izpolnitev svojih želja in sanj, uspel je v vsem, kar si je želel početi, zato dolgo sploh ni ugotovil, da potrebuje pomoč. V trenutku, ko gledamo njegovo filmsko zgodbo, pa že ugotovi, da gre le za "neprestano ponavljanje, in ne čustveno občutje zadovoljstva", je svoj značaj opisal Bale. Tako se ta moški poda na popotovanje za nečim, ni pa popolnoma jasno, kaj išče in želi.
Brez scenarija, le odzivanje na soigralce
Kot sta ob predstavitvi filma povedala Bale in Portmanova, je delo z Malickom daleč od konvencionalnega. Bale denimo nikoli ni dobil nobenega scenarija niti mu režiser ni kaj dosti razlagal, o čem naj bi film sploh pripovedoval. Podal mu je le opis njegovega značaja in mu pojasnil njegovo ozadje. Ricka je Malick označil kot izgubljeno dušo - kljub svojemu uspehu.
Sicer pa je od Bala predvsem pričakoval, da se glede na svoj karakter odziva na soigralce. "Nikoli nisem dobil besedila, ki bi se ga moral naučiti, videl pa sem druge igralce, da imajo po več strani besedila. Tako sem poskušal gledati čez ramo, da bi videl, kaj mi bodo tisti dan povedali, saj tega vnaprej nikoli nisem vedel," je pojasnil Bale.
A tudi scenarij, ki so ga dobili njegovi soigralci, ni bil fiksen. Natalie Portman, ki igra eno izmed Rickovih številnih ljubic, je povedala, da so včasih dobili okoli 30 strani besedila na dan, a šlo je za ideje in predloge dialogov, izmed katerih so lahko izbrali del teksta, če so se ob njem počutili dobro. Sama je sicer z Malickom veliko komunicirala pred začetkom snemanja "kar veliko glede na majhnost moje vloge v filmu", meni, pošiljal ji je tudi knjige in filme.
Vse to je seveda manj presenetljivo, če vemo, da dialog pri Malick ni najpomembnejši in v končnem filmu ga ni veliko, večji del govora pripada glasu pripovedovalca.

Kršenje pravil, objeti naključja in vsak dan iskati nekaj lepega

"Zelo srečna sem, da sem delala s Terryjem, preden sem režirala svoj prvi film, saj me je to sodelovanje spomnilo, da se lahko pravila filmskega ustvarjanja tudi kršijo," je povedala Portmanova. "Načini, kako delamo, naši rituali niso samoumevni, najdeš lahko svoj način, dopustiš napake, pozdraviš težave kot priložnosti. Ko začne deževati, se pri filmu običajno spremeni urnik in posname kak drug prizor, Malick pa snema v dežju. Objeti neznano, naključno, vse, kar se lahko zgodi, odkrivati vsak dan. Ko nimaš scenarija, da ga izvedeš, je vsak dan iskanje nečesa lepega."
V filmu so ženske upodobljene kot skušnjavke in zapeljivke, ki Ricka odvračajo od njegovega cilja, ki mu ga je postavil oče – biti boljši od prednikov –, pa tudi kot odrešitev. Film spremlja Ricka na divjih zabavah v klubih, na vrtu luksuzne vile in ob bazenu, pa tudi v mirnem okolju Rickove prve žene, ki jo igra Cate Blanchett.
"Rickova izkušnja in njegovo popotovanje se odražata v njegovih odnosih z najpomembnejšimi ženskami v njegovem življenju in del tega odraža tudi bogato raznolikost tipov ljudi, moških in ženskih, ki jih najdete v Los Angelesu," je dodala Portmanova.